La Punteta · 28 de Gener de 2018. 18:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'independentisme núvol

Torrent ha de triar: o proposar un nou candidat o continuar pendent avall

 

L’acollonant no és que el TC hagi dit per unanimitat que la investidura de Puigdemont hagi de ser presencial. L’acollonant és que encara hi hagi processistes que creuen que es pot fer via telemàtica. La vicepesidenta del tribunal, per cert, és nascuda a Barcelona encara que el 2014 van voler retirar-li l’honoris causa de la Universitat de Girona per, suposo, manca de patriotisme.

L’article 146 del Reglament estableix que “el candidat presenta, sense limitació de temps, el programa de govern i sol·licita la confiança del Parlament”. Si no especifica que ha d'estar present  a l'hemicicle és perquè el 1980, quan es va fer, no hi havia internet ni amazon ni xarxes socials. És que ni mòbils.

Tampoc ningú, en plena possessió de les seves facultats mentals, s'hagués imaginat mai arribar a això: opta a la presidència de la Generalitat una persona que ha fugit de la justícia amagat en el maleter de un cotxe. Tarradellas, des de la tomba, deu estar enfurismat.

Tant se val, l'article 4 estableix d'altra banda que "els diputats tenen el dret d’assistir a totes les sessions del Parlament i el deure". Mentre que el 83.2 deixa clar que poden parlar “des de la tribuna o des de l’escó", però no des de Brussel·les.

Però com volen governar per Skype si els de Junts per Cataluya estan cada dos per tres fent reunions a la capital belga? El procés ha estat, en bona part, un castell de cartes. Com el nom d'aquella sèrie americana, House of cards. Però ara més que mai. El processisme encara viu al núvol. El que s'ha de fer és tocar de peus a terra i tirar el país endavant.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha demanat la dimissió "immediata" de la vicepresidenta Soraya i ha afirmat que “no hi ha pla B a la democràcia”. Però en quin món viuen? Ja n'hi ha prou d'anar donant lliçons de democràcia. Els que ho han emmerdat tot són ells. La democràcia no funciona sense el respecte a les normes. És la primera norma de la democràcia.

El lletrat Francesc Pau, que tot just s’acaba de jubilar, ho deia aquest diumenge en una entrevista a El País: “Si Puigdemont pot seguir el ple des de Brussel·les qualsevol diputat ho podria també fer des de casa. Si s'autoritza a un s'hauria d'autoritzar a tots. La situació és una mica estrambòtica i estranya. He estat gairebé 32 anys al Parlament i mai havia viscut res igual.”

Modestament, jo tampoc. I ja fa temps que m'arrossego. És com el nou president del Parlament, el republicà Roger Torrent, que ha enviat una carta al ministre de l’Interior per queixar-se de la “deslleilatat” que susposa que no l’avisi d'un recent desplegament policial al Parc de la Ciutadella. Però com vol que l'avisi si hi ha quatre consellers fugats a Brussel·les? Alguns del seu propi partit. Encara hem d'anar de senyors?

Els d'ERC són tan o més responsables que els de JxCat o el PDECAT del cul de sac en el que ens han ficat. Aquelles 155 monedes de plata de Gabriel Rufián el dia que Puigdemont volia convocar eleccions o Marta Rovira dient-li "botifler" per Palau en una versió dels fets que ella no ha desmentit. Tot i que el darrer responsables de tot plegat és Carles Puigdemont. Ell tenia competència per convocar elecciones i estalviar-nos tot el tràngol.

Al capdavall, Torrent format part d'un partit que -com els altres dos- va proclamar una república de vuit segons, va abolir la Constitució i l'Estatut -la famosa Llei de Transitorietat- i ha desobeït fins a cinc cops els requeriments del Tribunal Constitucional. Què es pensaven, que no tindria conseqüències? El president del Parlament ara ha de triar: o un candidat alternatiu o continuar pendent avall.

Planyo els pobres catalans que, com que no tenen sou públic, han d'anar per Espanya venent els seus productes. Si no som independents, que no fa la pinta, costarà molt refer els ponts. I si ho som, també. O encara més perquè a veure qui és el valent que va a vendre fuets o pizzes Tarradellas després de la que hem liat. Hem cremat tots les naus.

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#16 josep miquel, calella (tabarnia), 31/01/2018 - 12:58

(continuo) de les 50 fotos , coneixo a 40, que segons del que viuen es reperteixen així : 12 de l´administració, 15 jubilats, 9 empresaris (5 d´empreses relacionades amb l´Ajuntament) i 4 asalariats. El meu respecte per aquest darrers, peró del altres ja coneixem el llautó.

#15 josep miquel, calella (tabarnia), 31/01/2018 - 12:54

Molt bon article. M´agradat especialment el darrer paràgraf. També penso que els que cobren de sous publics son majoritariament indepes, els altres ho tenen malament. Per mostra un panflet que s´ha repartit a Calella, suposadament motivat per la ex diputada Candini i alcaldessa, en defensa del ex-president fugat, en que publiquen fins a 50 fotos.

#14 Uno que os lee, Al sur de Cataluña, 30/01/2018 - 20:38

Sr Rius, le tengo que llamar la atención: "House of Cards" fue una excelente serie británica de principios de los 90, basada en una novela de M. Dobbs (antiguo Chief of Staff tory, así que conocía el paño), y con un fantástico Ian Richardson: Spacey no sirve ni para atarle los zapatos, como en general le ocurre a la cacareada versión yanqui.

#13 ENCALLATS, Barcelona, 30/01/2018 - 13:31

Carrerò SENSE SORTIDA

Es veia a vindre
Algu no?

#12 "LA CABRA TIRA AL MONTE...", Barcelona, 30/01/2018 - 09:42

"Y LA VIDA SIGUE IGUAL"
"POLLO A LA VISTA ..¡¡¡"

Preparem-nos 4 anys mes perduts en...
... i si ensorrem Catalunya
per tal de que Espanya
s'avingui als nostres desitjos

ES APUNT¡¡¡¡