La Punteta · 27 d'Abril de 2017. 22:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Linxament d'un periodista

Tuit de Vicent Partal

 

El País està en contra del procés? Sí. El que ha publicat Cristian Segura sobre Lluís Llach és mentida? No. Són vídeos. Estaven penjats a youtube.

Ell només ha fet de periodista: es tracta de trobar notícies, confirmar-les i publicar-les. Em recorda una mica quan El Mundo publicava informacions sobre la trama dels GAL. Pedro J. volia ensorrar el PSOE? Probablement, però ningú no nega ara que els episodis de guerra bruta van ser certs.

Malgrat això Vicent Partal li ha retret el que està fent i el seu diari ha considerat que posava Lluís Llach “en el punt de mira”. A les crítiques s’hi ha afegit el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, que ha manifestat “la meva solidaritat” amb Lluís Llach. No s’ho perdin, Asens és el tinent d’alcalde de transparència!

asens1.jpg

 

De fet, quan Segura va publicar la informació sobre el jutge Vidal va passar el mateix. Jordi Graupera va dir llavors que “el bon periodisme no és agafar unes cites de yotube i publicar-les”. I una altra col·lega creia que havia fet prous mèrits per fer de "becari" del Ministeri de l'Interior.

8117-jordigraupera.jpg

 

Però el que ha publicat -llavors i ara- són declaracions públiques. El mateix Govern no només no ha desmentit Lluís Llach, sinó que li ha donat la raó. Neus Munté s'ha afanyat a recordar als funcionaris, inclosos els Mossos, que "les lleis ens obliquen a tots". I el cantant ha estat rebut com un heroi al Parlament amb tots els diputats de Junts pel Sí aplaudint dempeus.

12960-pilarcarracelas.jpg 

Santiago Vidal es deu preguntar ara com és que ell el van tractar com un empestat i, en canvi,  Llach ha esdevingut el nou referent del procés. El propi Carles Puigdemont l'ha posat com a exemple en la sessió de control: “intentar fer presentar el senyor Lluís Llach com algú que amenaça, que coacciona no només és injust, és d’ignorància”. 

Però aleshores qui ha sortit en defensa de Cristian Segura? El Col·legi de Periodistes? El Sindicat de Periodistes? El Consell de la Informació de Catalunya? Els companys de TV3?. No, ningú. Tampoc cap dels grups que pul·lulen o pul·lulaven per la professió: El Grup Barnils (indepe), el Gaziel (catalanista) o el Josep Maria Lladó (progre).  Em sembla que ni El Pi i Margall (unionista).

Hi ha aquella frase atribuïda a Winston Churchill segons la qual “a free press is the unsleeping guardian of every other right”. No hi ha democràcia sense premsa independent, però aquí publiques una exclusiva i et deixen com un drap brut. Aquella vella tàctica de matar el missatger.

L'afer Lluís Llach confirma, en tot cas, que el procés ha entrat en la fase del tot s'hi val. Arribem al final tan justos de forces que la fi justifica els mitjans. Com la polèmica reforma del reglament de la cambra. La democràcia de baixa qualitat no era Espanya?.

El problema de fons és que hi ha més gent en contra de la independència que a favor. La Catalunya idil·lica que imaginen alguns no existeix. L'Estat propi no guanya ni a les enquestes del CEO. I això que és un organisme de la Generalitat.  Amb menys de la meitat del cens electoral difícilment et reconeixerà ningú.

Però Puigdemont, Jordi Turull o TV3 -l'altra dia feien una tertúlia amb tres indepes i un unionista- s’entossudeixen a donar una imatge fictícia. Com si hi hagués tot un país en marxa.  No és tot el país, és només una part. Gens menyspreable -uns dos milions- però insuficient. Fins que no ho assumeixin i diguin la veritat sotmetran el país a tensions innecessàries.

Per això vull felicitar expressament a tots els periodistes que, entre la veritat i la independència, han triat la independència. Tenen una gran part de responsabilitat en el que ha passat. Sobretot perquè així tampoc aconseguirem la independència. Ben al contrari.

En fi, el mal ara ja està fet: la professió periodística, col·lectivament, sortirà tocada del procés. La nostra credibilitat quedarà a l'alçada del betum. Però la d'uns més d'altres. N'hi ha que advertim des de fa temps que així no anem enlloc. Som quatre gats -en el camp indepe crec que estic sol-, però els fets ens donaran la raó.

 

 PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#20 Joan, Barcelona, 03/05/2017 - 15:47

Els Cristian ja es va adreçar al seu Comitè de Redacció, o al Col.legi de Periodistes, o a algun altre organisme?

#19 Jaume, Barcelona, 02/05/2017 - 16:14

Xavier : El Grup Gaziel i el Grup Lladó ja fa molt temps que no existeixen.

#18 Pepon, Bcn, 29/04/2017 - 19:09

Están dejando al catalanismo a la altura del betún. En otro tiempo sinónimo de progresismo, actualmente de totalitarismo.

#17 Sergi, Barcelona, 29/04/2017 - 14:35

Els palanganeros y palmeros del Regim nacionalista sencillament no tenen vergonya, la van perdre fa ja molt i foten pena. Quin servilisme...

#16 ..., ., 28/04/2017 - 22:19

Xavier Rius investiga esto:Tv3,Zona zapping viernes 28 a las 22:14:
En uno de los videos hechos por los espectadores,aparece una niña de unos dos años con un globo.
Lo importante es el globo y la leyenda escrita.Ahi lo dejo.