La Punteta · 21 de Juny de 2016. 18:44h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Llistes negres a TV3

L'entrevista de Ramon Pellicer amb Mas per Palau

Finalment algú ha denunciat l’existència de llistes negres a TV3. Va ser el col·lega Miquel Giménez el passat 9 de maig en un article a El Mundo quan va afirmar que a TV3 o Catalunya Ràdio sempre surten els mateixos. De fet, ja ho havia denunciat en un article anterior: “Los debates se nutren del mismo círculo comentaristas cómodos para Convergencia, cuando no entusiastas con ella: Toni Aira, Vicenç Sanchís, Patrícia Gabancho o Francesc-Marc Álvaro”. I encara se’n deixava algun.

Un dia li vaig preguntar al llavors president de la Corpo, Brauli Duart, com és que sempre sortien els mateixos i em va prendre per imbècil. I això que fa més de quinze anys que ens coneixem. “D’això -em va contesar- s’encarreguen els els responsables dels programes”. Mesos després li vaig fer la mateixa pregunta a la seva successora, Núria Llorach, i després de consultar-li va repetir la mateixa resposta com un lloro: “La selecció dels tertulians la fan els directors de cada programa".

Molt bé. Doncs, ara les llistes negres les faré jo. Cal deixar escrit per a la posteritat tots els responsables de TV3. I quan aquest país recuperi la normalitat caldrà posar ordre. Més ben dit, caldrà entrar a sac cosa a la que no es va atrevir Convergència. No per treure uns i posar uns altres, sinó simplement per intentar recuperar la credibilitat del mitjà.

D’entrada caldrà rellevar tots els presentadors estrella. Ells han estat la cara del procés: Carles Prats, Agnès Marquès, Toni Cruanyes, Ramon Pellicer, Xavier Graset, Xavi Coral, Lídia Heredia, Helena García Melero, Ariadna Oltra, Núria Solé, Agustí Esteve. No sé si me'n deixo cap.

Potser se’n podrà salvar algun/a, però han deixat TV3 a l’alçada del betum. Recorden aquella entrevista de Ramon Pellicer a Palau amb el president abans de la consulta del 9N? Semblava un publirreportatge. I aquells documentals de Salvador Sala sobre l’Agència Tributària i el futur Exèrcit català en cas d’independència?.

L’altra dia van estar donant la tabarra amb Rodalies que és una manera de dir, en plena campanya, que Espanya no funciona. Just el dia abans, quina coincidència, que el conseller Rull anunciés que portarien ADIF als tribunals. En fi, espero que compleixi la seva paraula perquè les demandes, conseller, no s’anuncien, es presenten directament al jutjat de guàrdia.

Jo, com a sofert usuari de Rodalies, només sé que he vist passar ja quatre consellers del gremi (Nadal, Recoder, Vila i l’esmentat Rull) sense notar cap millora sis anys després del traspàs. Han estat fins i tot incapaços d’impedir que la gent es coli, fumi un porro entre vagó i vagó o simplement posi els peus al seient del davant.

Mentre que dissabte la nostra va estar recordant els deu anys de l’Estatut -crec que TV3 i El Punt-Avui van ser els únics que van commemorar l’efemèride-, però es van deixar de dir que va ser aprovat amb una abstenció del 51%!. O que, per cert, el primer que va retallar-lo va ser el propi Artur Mas amb la seva reunió amb Zapatero a la Moncloa. Ah, no, que el rei va despullat, però no es pot dir.

Per això -a part dels presentadors estrella- cal no oblidar tampoc l'actual equip directiu amb Jaume Peral al capdavant (director), Sígfrid Gras (Programes), Rosa Cornet (Gabinet de Direcció), Cristina Muñoz (Programació), Christian Garcia (Esports) i David Bassa (Informatius)

El consell de govern -un dels més ineptes que he conegut mai- perquè que Núria Llorach, Rita Marzoa o Brauli Duart -els membres escollits a proposta del Govern- no expliquin res encara. Però que no les expliquin els consellers elegits a proposta de l’oposició és per llogar-hi cadires. Vet aquí els noms: Antoni Pemán (Unió), Armand Querol (PPC) i Josep Vilar (PSC).

No em voldria deixar, d'altra banda, els membres del consell assessor de continguts encara que amb franquesa, no sé què fan: Immaculada Juan, Agustí Argelich, Lorena Asensio, Enric Bastardes, Rosa M. Calafat, Sílvia Cànovas, Dolors Llobet, Manel Manzanas, Àlex Mañé, Mar Pons, Josep Rafecas, ERica Tarifa, Lourdes Ventòla i Jordi Viladrosa. Els avesats a la informació política trobaran més d’un nom vinculat, d’una manera o altra, a partits.

Per descomptat tampoc podem oblidar Catalunya Ràdio amb Saül Gordillo (director), Jordi Borda (Adjunt a la direcció), Santi Faro (Continguts), Francesc Cano (Informatius), Christian Garcia (Esports) -espeor que no cobri per fer de cap d’esports de TV3 també- i Martí Patxot (Mitjans Digitals).

Ni els seus presentadors: Mònica Terribas (Els Matins de Catalunya Ràdio), Xavi Freixes (L’Oracle) -ara entenc com va trobar feina tan ràpid quan el van deixar sense programa a Rac1- o Sílvia Coppulo, entre d’altres.

En fi, fins ara hi havia l’acord tàcit que, a la Corpo, no es feia mai fora ningú. Quan manaven uns arraconaven els altres però no els despatxaven. Per aquest procediment Jaume Peral va sobreviure al triparti primer cop a cap de premsa de Catalunya Ràdio i després de Tv3.

I Jordi Català, que havia estat cap de programes amb Jordi Pujol, va ser responsable d’audiències durant el tripartit. Devia ser una bicoca haver de pencar només un dia cada tres mesos. Als dos els van recuperar quan va tornar a guanyar Convergència.

Això s’ha acabat. Han trencat tots plegats el consens sobre TV3 que consistia en que era la nostra, la tele de tots. La podien veure independentistes de pedra picada, però també federalistes o fins i tot unionistes.

Sí, ja sé que em diran que 13TV es pitjor, però és una tele privada i una empresa privada pot fer el que vulgui mentre no sigui delicte. I si és delicte se la denuncia. Pel que fa a Televisió Espanyol hem denunciat sempre que ha calgut els seus abusos des d'aquest mateix espai.

Però TV3 no pot posar-se al mateix nivell. Entre d’altres raons perquè han oblidat que Catalunya és plural: hi ha gent gent del Barça i de l’Espanyol, de Convergència i de Catalunya sí que es Pot, d’Esquerra i de Ciutadans, del PSC i del PPC. TV3 ha esdevingut la tele de només una part del país. Per això ha caigut a l'11% d'audiència i baixant.

Fa poc el diputat Albano Dante va tenir una polèmica amb un redactor del 30 Minuts per un programa sobre referèndum -el mateix redactor, per cert, que havia fet un espai similar sobre l’ANC- i el periodista es va defensar al seu bloc  dient que cap responsable de TV3 va tocar ni una coma ni va donar-li cap "consigna o instrucció”. Aquest és el problema, han interioritzat el missatge. S’han fet més papistes que el Papa. Tot per la causa.

Tard o d’hora algú haurà de fer retallades a la Corpo perquè, en l’època de les noves tecnologies, és absurd tenir una tele pública amb una plantilla de 2.000 treballadors. Quan passi segur que convocaran vagues en defensa de les estructures d’Estat o de la llibertat d’informació i d’expressió.

Però llavors els hi direm que no, que s’ho han empassat tot durant els últims sis anys. I això que segur que hi ha també excel·lents professionals. Deuen estar castigats a la videoteca o a no sortir en pantalla. Sé el que és: jo mateix vaig estar defenestrat en una etapa de  la meva vida laboral. Y a mucha honra.

Quan arribi el moment, tornarà a ser l'hora dels periodistes a TV3, no dels que s'han passat a la simple propaganda política.Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#23 Carlos Gomez, Bcn, 25/06/2016 - 00:56

Fins no fa gaire per ser importat aqui a terra santa havies d´estar en alguna des les smoltes llistes d´aquesta gent.
Clar que cada dia que pasa aixo esta deixant de tenir algun merit.
Ja semblen les llistes del RAI.

#22 Manolo, Barcelona, 23/06/2016 - 19:39

Hace tiempo que ya no veo ningún programa de TV3

(Intento captar a las 21,45 el tiempo y nada más)

#21 BEJOTA, BCN, 23/06/2016 - 15:50

Que n'es de dolentot el Ministre ! En canvi , a Catalunya ,el govern es dedica a trepitjar professors desafectes amb el trencament de l'Estat ,a subvencionar tots els mitjans per adoctranar contra Espanya; RES A DIR DE LES LLISTES NEGRES O MULTAR PER RETOLAR EN CASTELLÁ.

#21.1 BEJOTA, BCN, 23/06/2016 - 15:50

N.B. CAROD ROVIRA I L'ETA...

#20 arm, figueres, 22/06/2016 - 17:32

a m agradaría saber que va cobrar Antoni bassas als estata Units i quan cobra actualmente Raquel Sans? Crec que amb aquests diners es podrien pagar moltes farmacies

#20.1 laia, barcelona, 23/06/2016 - 15:46

Mira, tanta demagògia i tanta ignorància no mereix ni una rèplica.

I al sr. Rius... En fi, jo crec que pot opinar el que bonament vulgui, però desqualificar així TOTS els periodistes que anomena, companys de professió, és miserable.

#19 Jos, VNG, 22/06/2016 - 16:58

Jo no sóc indepe, però si la majoria dels indepes tinguessin el seu tarannà com a mínim no em donaria vertigen el procés.
Fa anys a l'independentisme hi havia una autocritica que avui, lamentablement, s'ha perdut.
Sembla una secta.

#19.1 Galderic, Barcelona, 22/06/2016 - 22:13

Coneixes pocs independentistes, i encara deus conèixer menys als contraris a la independència.
Quan coneguis a uns i d' altres, potser canviaràs d'opinió

#19.2 pepe.., andorra, 23/06/2016 - 13:04

Galderic los conoce a todos, y a mi no me hace falta conocerles a todos para saber q por encima de su separatismo, lo q de verdad les une es su odio a España, solo eso, pq detras del separatismo, no hay nada mas q odio a España, no saben q pais quieren, solo saben odiar a España y eso es todo amigos