La Punteta · 12 de Novembre de 2016. 17:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'oasi català

El president Puigdemont amb la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet (foto: Jordi Bedmar)

Imagin si som un oasi que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont va afirmar que troba “exemplar” el periodisme que es fa a Catalunya durant la inauguració del VI congrés organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Encara va afegir que el periodisme és la resposta a “la propaganda i el pamflet”. Ho va dir ell, que s’ha dedicat al periodisme sense deixar de militar en un partit.

Clar que el president també va afirmar en roda de premsa el passat 19 d’abril -a pregunta d'un servidor, per cert- que “sóc un fan de TV3: és una gran televisió” i que n’estava “molt content”. La mateix televisió, que el passat mes d’ocubre, va fer un 10,9 d’audiència i va perdre el lideratge davant una tele tan castissa com Telecinco.

Sospito que els propers resultats seran pitjors perquè han iniciat una campanya per donar-se ànims: “som líders en els moments decisius”, asseguraven aquest dissabte al mig del TN. Això vol dir que tornaran a perdre el lideratge el mes de novembre. Espero equivocar-me.

Sense oblidar els tuits ofensius amb altres forces polítiques. Gairebé tots els que no pensen com ells llevat els comuns, a veure si piquen amb el referèndum: des del PSC al PPC passant per Ciutadans. Com aquella enquesta que tractava de “quillos” als espanyols, aquell que reproduïa un penis amb el logo del PP o retuits contra la nova ministra de Sanitat. Jo, al PP, no l’he votat mai, però a les darreres eleccions generals va treure quasi vuit milions de vots a tot l’Estat dels quals 460.000 a Catalunya.

Sense oblidar programas de la ràdio pública -com el Catalunya Vespre- que pregunta si “Esteu disposat a impedir físicament que jutgin Mas, Ortega i Rigau” o si “Creieu que quan el jutge et cita sempre s’hi ha d’anar, sigui pel que sigui?”. La presentadora dels Matins de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, ha arribat a afirmar que “sóns temps de lluites al carrer i a les institucions. La desobediència civil en serà protagonista”. Es deu pensar que es Martin Luther King.

En efecte, una televisió “exemplar”, president. A mi el que em va fer més gràcia va ser el dia van esborrar la paraula Espanya d'uns dibuixos animats i el més escandalós va ser el Telenotícies vespre del passat 4 de novembre quan, arran de la detenció de l’alcaldessa de Berga, van dir que l’havien detingut “per haver mantingut una bandera estelada a l’Ajuntament durant les últimes eleccions”.

No era veritat. Més ben dit: era una mentida com una catedral. El mateix jutge de Berga -que és català, ves per on- deixava clar en una resolució judicial que havia ordenat la seva detenció perquè l’havia citat a declarar el 19 de febrer -fa nou mesos!- i el 5 d’abril sense que l’alcaldessa hagués fet cas. En ambdós casos “con advertencia de que su incomparecencia podría dar lugar a su detención”. El que li ha passat a Montse Venturós li hagués passat a qualsevol ciutadà.

Però els serveis informatius de TV3 van assumir, fil per randa, el llenguatge de la CUP -500 persones aquell dia a la Plaça Sant Jaume- i el presentador del Telenotícies vespre, Toni Cruanyes, va dir el que va dir. Si és un error voluntari és gravíssim i si és involuntari pitjor perquè hi treballen 2.000 persones i té un pressupost de 300 milions d’euros a l’any.

Em bullia tant la sang que vaig fer un vídeo per denunciar la manipulació de la cadena pública. Algú ho havia de dir. Perquè què han dit el CAC? El Col·legi de Periodistes? El Consell de la Informació de Catalunya? El comitè d’empresa de TV3? El Consell Professional? El Sindicat de Periodistes? Algú els ha sentit?. Res.

Tampoc la immensa majoria de diaris -amb alguna excepció com e-notícies, ja em perdonaran-, ni cap dels grups de periodistes que pul·lulen pel país: el Gaziel (catalanista), el Barnils (sobiranista) o el Josep Maria Lladó (progressista). Com pot ser que els únics que diuen alguna cosa sigui el Pi i Maragall (unionista)?. La professió ho pagarà caríssim. La veritat no té color polític: no és sobiranista ni unionista, és simplement la veritat.

Per això el VI congrés de periodistes ha estat allò que abans es deia una merienda de negros però ara, en el temps de la correcció política, queda fatal dir-ho. L’objectiu era reflexionar “sobre el moment actual que viu la informació”, reivindicar “el periodisme en majúscules” -serà amb, no en-, redifinir “la nostra professió” i recuperar “la credibilitat i el respecte”. Fins i tot "repensar" el Codi Deontològic!. Paper mullat.

El congrés devia ser com un reality show. Cap taula rodona sobre el trist paper de la premsa durant el procés. És que ni tan sols van convidar periodistes no ja crítics amb el procés, sinó simplement amb esperit crític com Lluís Foix, Rafael Jorba o Joan Tapia per esmentar algunes plomes destacades. I, per descomptat, una taula rodona amb Cristian Segura -al capdavall és Premi Pla (2011)- hagués animat el cotarro. Jo fins i tot vaig trobar a faltar José Antich. Ara un entusiasta del procés, però una persona que ha dirigit catorze anys La Vanguardia deu tenir alguna cosa a dir, oi?.

Res. La inauguració va córrer a càrrec del president -gairebé tota la seva carrera professional l’hem pagada amb fons públics: de l’ACN al Catalonia Today-. I entre els ponents hi havia des del vicepresident del CAC Salvador Alsius -aquest es va confessar independentista, però el va acabar votant el PP per al càrrec- a Mònica Terribas. La cloenda va ser de la degana del Col·legi, Neus Bonet, que deu portar quasi vint anys a Catalunya Ràdio. Des de fiasco d'Ona Catalana.

Personalment, vaig tenir la immensa sort que no em van convidar -millor: els hi hagués cantat les quaranta- però van haver d'omplir una taula sobre mitjans digitals amb gent d’aquí i d’allà. De fet, de premsa digital només hi havia Vilaweb, Nació Digital o El Crític. Tots amb prou pedigree.

Volem ser un país nou, però de moment som una nació en la que una destacada columnista organitza una paella a Cadaqués amb el president, el cap dels Mossos i una estrella de TV3 i tothom calla. Ho hagués fet Rajoy i haguéssim dit allò de l'Espanya cañí i la monarquia bananera.

Per això ha arribat l’hora de dir la veritat. Jo als catorze anys ja era indepe -no com Artur Mas, que fins l’any 2000 encara es deia Arturo al DNI- i ja no admeto lliçons de sobiranisme de ningú. I molt menys de tota aquesta colla.

Cal començar a dir les coses pel seu nom peti qui peti: No es pot fer la independència amb només la meitat del país. No és culpa d’Espanya, simplement és culpa nostra: som molts, però no som prous. El procés ha estat una monumental enredada no sé si per tapar les retallades, la corrupció, la seva pròpia incompetència com a governants o les tres coses alhora.

Però el pitjor de tot és que la majoria de mitjans de comunicació públics i privats d'aquest páis -per interès personal o econòmic- hi han contribuït. En comptes de fer de notaris de la relitat s'han apuntat al carro, al mainstream, al corrent dominant. Molts professionals han convertit un procés en el que hi creia molta gent en un modus vivendi gràcies a les tertúlies, les productores, els programes, els ascensos profesionals.

Prou, això s’ha acabat. Ha arribat l'hora de la veritat.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Toni: , Barcelona, 20/11/2016 - 12:06

Benvolgut sr,
Ja es veu de que costat ezta usted. A Tv3 surten tots els polítics i totes les opinions, cosa que no es pot dir dels altres canals, publics i privats. La desigualtat respecte a los opinions dels independentistes es abismal. Fins i tit hi surt lex directir del Mundo! Es increïble el que v

#10 ODI, CONFRONTACIO, CONFLICTE, Barcelona, 13/11/2016 - 14:11

S'HA FET TARD
Igual que UDC, va trigar massa en deixar CDC

Ja serveix de poc, dir la veritat
EL MAL, JA ES FET
el carrero no te sortida
ni ells volen cap sortida

Que sigui lleu
el SI o SI xoc de trens
aixo si, podem resar

#9 pepe.-., andorra, 13/11/2016 - 13:13

parece ser q a vd. le ha tocado ser el decimo hombre del independentismo. Q no separatismo, q son dos cosas, a mi entender, muy diferentes. Y mientras se desprecie al hispano parlante y no se le respete en sus derechos, no pasaran jamas del 47%, el racismo, tiene estas cosas.

#8 Pepe, Alacant, 13/11/2016 - 11:38

La élite política catalana gobierna haciendo invisibles a quienes no se les somete, y los medios catalanes en el 99% de los casos son pura subvención, por eso no hay porque sorprenderse de su obsceno colaboracionismo.

#7 Xavicu, BARCELONA, 13/11/2016 - 10:27


Tot rememorant a Dalí parlant de Picasso i ell:

EL SENYOR RIUS ES DIU XAVIER. JO TAMBÉ.

EL SENYOR RIUS ES CATALÀ. JO TAMBÉ.

EL SENYOR RIUS ÉS INDEPE. JO TAMPOC.

(No conec ningú inte.ligent que segueixi pensant com als 14 anys.)