La Punteta · 2 de Juliol de 2013. 18:40h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'olla de grills de la transició nacional

Ara ja és oficial: la cimera pel dret a decidir de dimecres passat va ser un fiasco. M'he volgut esperar fins avui, gairebé una setmana després, perquè no em diguin botifler, derrotista, que ciutadanejo o alguna altra subtilesa habitual. Però ja vaig intuir-ho quan només van sortir el conseller Homs i la Dolors Camats en roda de premsa. És que ni Oriol Junqueras.

La cimera, en realitat, era com el concert: per fer bullir l'olla. Però el concert era una iniciativa privada que va ser un èxit i que, almenys en teoria, no costarà ni un duro. I de cimeres en portem mitja dotzena aquesta temporada. Com més, pitjor perquè es devaluen. Ara ja hi ha inflació.

En canvi, els fets són tossuts: després de tot un matí de reunió els dos únics acords va ser nomenar Joan Rigol per redactar la declaració conjunta i enviar una carta a Rajoy perquè accepti la consulta.

El primer punt significa que la més de trentena d'entitats assistents van ser incapaces ni tan sols de consensuar una declaració conjunta. I, a més, que el mort de fer-ho li ha caigut a un home del tarannà dialogant de Rigol. Si ell no ho aconsegueix, no ho aconseguirà ningú. Però de moment no se'n sap res.

A mi, en una política on predomina l'estirabot i el regat en curt, Joan Rigol em cau molt bé perquè és incapaç de matar una mosca. És que no me l'imagino ni alçant la veu.

I quan el 2003 el van fer fora de les llistes electorals de CiU -va passar de president del Parlament al no res- ho va encaixar amb dignitat: Pujol deia que havia estat Duran, Duran que havia estat Mas i Mas que havia estat Pujol. Devien ser tots tres. Potser encara no li han perdonat ni el Pacte Cultural.

Però el pitjor és això de la carta: de debò es pensen que Rajoy la contestarà? O que si contesta dirà que sí? El problema és que ara estarem un parell de mesos parlant de la famosa carta. I sí, l'atur ha baixat, però a Catalunya encara hi ha 617.000 persones sense feina.

Rajoy no farà res perquè el temps juga al seu favor. Els que ens queixàvem de la manca de lideratge de Rajoy -i aquí faig autocrítica- haurem de fer ara penitència. En la gestió del temps s'està demostrant un murri. Simplement defugint l'enfrontament i deixant que els catalans es barallin entre ell ho té guanyat.

Avui el conseller Francesc Homs ha dit que ja tenim el Pacte pel Dret a Decidir, el Consell Assessor de la Transició Nacional i la Comissió pel Dret a Decidir i que "això no és un concurs d'idees". De les coses més assenyades que ha dit darrerament. Mentre que el portaveu del PSC, Maurici Lucena, amb el seu estil habitual, ha afirmat que "hi ha molt de fum i poca txitxa".

Però el millor, de llarg, ha estat el company Carles Serra, de l'Agència Efe, que ha preguntat si tot plegat no era una olla de grills perquè fins i tot els que hi estan a favor no s'aclareixen: uns volen enviar-la només a Rajoy i els altres fins i tot als organismes internacionals. Quin espectacle.

A Xavier Rubert de Ventós me'l vaig trobar el dia de l'Assembla al Palau Sant Jordi i em va dir una veritat com una casa: "la independència no vol soroll". Dues perquè també recomanava "no trepitjar més ulls de poll dels necessaris". Però, malauradament, l'anomenada transició nacional comença assemblar-se perillosament al procés de l'Estatut.

Sort que Joan Saura ja no és conseller que si no s'empesca un nou bus. Jo no he estat mai tarradellista, però el president de la Generalitat a l'exili deia que, en política, es pot fer tot menys el ridícul. Doncs bé: comencem a fer el ridícul com a país.

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#14 fart de CiU-notícies, CAT, 05/07/2013 - 12:47

Rius, per què no diuen res del nou Plan Hidrológico Nacional?

#13 Francesc777, Barcelona, 05/07/2013 - 12:20

Que fàcil és burlar-se del dèbil i lloar el fort quan hi hi ha dificultats

#12 Paleto de la Catalunya central, Catalunya central, Spain, 04/07/2013 - 23:20

Rius no et deixis caure en l'abisme mediocre de la subvenció. Continua així.

Excel·lent article.

#11 Anna, Bcn, 04/07/2013 - 21:17

Article encertat. És evident que, com sempre, s'està marejant la perdiu per incompetència i per covardia, com sempre passa amb els catalans, polítics i poble. Catalunya s'enfonsa i Esp. fa la seva feina d'assimilació. La independència, sento dir que ni somiar-la. Els catalans són així d'imbècils.

#10 Gavarres, Girona, 04/07/2013 - 20:53

Destacar la gestió de Rajoy te delicte. Si per tenir un com ell no cal ningú i ens estalviem un sou. Des de quan els problemes es solventen sense fer res? Amb això l'unic que fas es una patada endavant, i estigues segur que tornaran i mes greus.