La Punteta · 15 d'Octubre de 2015. 14:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'oportunitat perduda

El president de la Generalitat ha desaprofitat avui una oportunitat d’or per donar la cara: Sí, vaig ser jo i què?. Però ha preferit seguir la mateixa estratègia de defensa que l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, en la seva declaració de dimarts passat: la tàctica del señorita, yo no he sido.

Llàstima. És veritat que, si assumia tota la responsabilitat, s’arriscava a un judici per quatre -quatre!- delictes: desobediència, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

Però amb una mostra de fermesa com aquesta a veure qui és el valent del TSJC que s’atrevia a processar tot un president de la Generalitat després de la concentració d’avui, el suport de 450 alcaldes -la majoria de CDC i ERC, tot sigui dit-, més de 2.000 persones al carrer i la retransmissió en directe per TV3.

En canvi, ha preferit desviar tota la responsabilitat cap els 42.000 voluntaris del procés participatiu. “La  Generalitat no donava ni ordres ni instruccions", ha afirmat en la seva compareixença a Palau.

“El Govern no va tenir res a veure en aquest recompte?”, li ha arribat a preguntar un periodista en la mateixa Sala Gòtica on es va convocar el 9N. “No, tot ho van fer voluntaris”, ha insistit el president.

La història del procés -i la carrera política de Mas- s'ha torçat precisament en aquest instant. Si no hagués defugit responsabilitats potser el votava fins i tot la CUP.

De fet, les primeres informacions que han transcendit després de la seva declaració indicaven aparentment un canvi d’actitud. Però, de mica en mica, aquesta responsabilitat s’ha anat diluint. Hauria estat només el “promotor polítc” mentre que l’”execució” havia corregut a càrrec dels esmentats voluntaris.

La teoria tampoc té ni cap ni peus perquè la Generalitat va mobilitzar els Mossos, va facilitar l’apertura d’escoles o va submnistrar un programa informàtic. Mas i Ortega també van comparèixer aquella nit amb un somriure d’orella a orella.

Si el president volia entrar en la història al costat de Companys no hi ha dubte que avui era el dia. El president màrtir, en els moments difícils, va donar sempre la cara. Mas, avui, ha preferit rentar-se les mans quan tenia tothom a darrera donant-li suport.

Fins i tot hagués sortit més a compte políticament això que assumir la competència de la justícia espanyola per jutjar el cas. Al capdavall, Joana Ortega ha deixat ja la política; Irene Rigau té 64 anys i la investidura de Mas penja del fil de la CUP.

Malgrat la gentada al carrer, les encaixades i la mà al pit; avui ha faltat grandesa.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#28 Santiago, Madrid, 17/10/2015 - 22:46

La Constitución española fue aprobada por la mayoría de los españoles, incluyendo la mayoría de los catalanes
Lo que pretenden los independentistas es dar un "golpe de estado"
Cualquier gobierno de España, del PP o del PSOE, aplicará "todas las medidas" que nuestras leyes contemplan para evitarlo

#26 glups, barcelona, 17/10/2015 - 18:35

Ja són ganes de buscar tres peus al gat.,
A veure quan l'unionisme aconsegueix un acte de suport popular tant sincer i massiu com aquest i una declaració tan oberta. com la de Mas.

#26.1 Les masses agraïdes, Bcn, 18/10/2015 - 00:05

Quatre gats si descomptem els estòmacs agraïts, familiars, batlles de la corda, planyideres a sou i els iaios que esperaven la carta de l'Imserso. En una ciutat de gairebé dos milions d'habitants. El chiquiliquatre tre més poder de convocatoria.

#25 Milers i espontanis, potser, Bcn, 17/10/2015 - 17:02

L'espontaneitat de l'acte de suport a Mas és més que dubtosa, `d'altra banda, uns milers de manifestants (molts vinguts de fora) per una ciutat de milió i mig d'habitats no és precisament de llibre Guiness, més aviat escadussera.

#24 Acció/reacció, Bcn, 17/10/2015 - 17:00

La "mise en scene" dels 400 batlles sacsejant els bastonets no ha tingut l'efecte desitjat. Molts es demanen què coi fotíen els 400 a Barcelona i com és que cap d'ells no tenia res més a fer al municipi. tampoc sabem qui els va pagar el viatge i probablement el dinar. Tot plegat una manipulació.

#23 Italiano, vero di Sicilia, 16/10/2015 - 12:25

Benvenutto alla Sicilia signore sottocapo Mas, il DON Puglioloni sei finito. Cosa nostra sei Benvenutto!

http://www.welt.de/print/die_welt/debatte/article147480335/Die-Separatisten-Mafia.html

MA-FI-A

#23.1 win win, business friendly de opereta, 16/10/2015 - 13:43

Si querian internacionalizar el conflicto ahí lo tienen, ni más ni menos que el prestigioso diario Aleman les llama Die-Separatisten-MAFIA, descredito Europeo brutal para los Catalanes, gracias señor Mas, esto es un win win business friendly apabullante.