La Punteta · 15 d'Abril de 2016. 18:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'últim mohicà

De vegades em sento com l’últim mohicà, aquella novel·la de James F. Cooper que té un remake del 1992 protagonitzat per Daniel Day-Lewis: l’últim de la tribu.

L’endemà de la polèmica després que Empar Moliner cremés un exemplar fictici de la Constitució en directe per TV3 vaig poder llegir, en la premsa catalana, les següents opinions. Aviso que no citaré ni el nom ni el mitjà perquè la majoria dels autors els conec i a alguns fins i tot els respecto professionalment.

“L’assetjament contra Empar Moliner no és res més que un graó més en la conquesta de la llibertat d'expressió. Com a periodista, li ho agraeixo i, com a ciutadà, m'hi solidatitzo. O sigui que gràcies, Empar”

O aquest altre: “el que estan és impedint que els pobres catalans en tinguin. És a dir, jo bereno i tu no berenes. I en lloc d'intentar que berenem tots dos, el que fan és declarar el meu berenar inconstitucional. Ara bé, el silenci també és còmplice. Si tu ets polític (Inés Arrimadas, Lluís Rabell, Xavier García-Albiol) estàs permetent que aquestes 895 famílies no tinguin ni llum ni calefacció”.

I un tercer en pla irònic: “Ja tenim aquí un nou cas de sectarisme i adoctrinament perpetrat en una televisió que paguem tot els espanyols. La pseudoperiodista i graciosa oficial subvencionada Ampar Moliné es va atrevir dilluns a fer una metàfora. Sí, sí, una metàfora! I l'Audiència Nacional encara no ha intervingut ni res, quan tothom sap que les metàfores són una arma perillosíssima”.

En efecte, la premsa ha reaccionat amb la polèmica d’Empar Moliner gairebé com amb l’editorial de l’Estatut: fent pinya. Però jo em segueixo preguntant el que em preguntava en un article anterior: què diríem si a Telemadrid o encara millor a TVE -que també és pública, com TV3- cremessin un exemplar de l’Estatut en nom de la llibertat d’expressió?.

Clar que, ben mirat el bitxu raro, dec ser jo. La presidenta de la CCMA, Núria Llorach, que s'estrenava aquest divendres al Parlament, ha afirmat que “Empar Moliner té tot el suport d’aquesta direcció per seguir exercint la denúncia crítica amb tota la llibertat d’expressió que ha de garantir la llei en aquest país”.

I el director de TV3, Jaume Peral, ha manifestat -després de llegir gairebé fil per randa el comunicat que va difondre la pròpia cadena- que “defensem que la senyora Empar Moliner pugui continuar col·laborant al programa per denunciar allò que cregui oportú des d’un punt de vista irònic i sarcàstic”. Res d’autocrítica.

Potser es nota un pèl que Empar Moliner és dels nostres perquè va estar a punt d’anar a la llista electoral del mateix partit que la senyora Llorach -i suposo que del senyor Peral-. Si finalment va decidir continuar a TV3 i a Catalunya Ràdio és perquè, per descomptat, li deu sortir més a compte. En cas d’anar a les llistes havia de deixar les col·laboracions.

Només un apunt final, com ja explicàvem ahir la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el decret de pobresa energètica -el segon que fa la Generalitat perquè el primer era molt light- no és una maniobra contra els pobres catalans, sinó un conflicte de competències. De fet, l’Estat ja ho té regulat per la via de finançar part del preu del subministrament. Però aquí no volem ser menys que ningú.

En fi, el TC tampoc deu ser tan dolent quan el Departament d’Ensenyament acaba de recórrer les proves d’avaluació final de Primària i el tribunal ha admès a tràmit el recurs. La mateixa consellera, Meritxell Ruiz, s’ha afanyat a expressar la seva satisfacció i a dir que tot plegat confirma que “el reial decret vulnera les nostres competències”.

I això que segons la declaració de desobediència votada per Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre al Parlament està “deslegitimat”.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#21 Pepón, Bcn (España), 18/04/2016 - 11:38

Lo de quemar libros es lo que hacen los fanáticos peligrosos.
En USA hay Reverendos que queman Coranes, en Irán los imanes queman Biblias y en TV3 los periodistas adictos al régimen queman Constituciones.
No se puede caer más bajo.

#17 Pere, Barcelona, 17/04/2016 - 21:09

Hi ha qui defensa ara a Empar Moliner i fa un mes estava molt indignat pel parenostre dels premis Ciutat de Barcelona.

#16 Maria Garcia Lopez, Más d lo mismo es incongruente..., 17/04/2016 - 20:29

Una vez más le doy las gracias por demostrar q se puede ser nacionalista y tener sentido común y un buen comportamiento ético
Gracias!
Yo también soy el ultima mohicana!
Siento una inmensa pena y dolor en ver en lo q se ha convertido mi patria chica y la Patria d una parte de mis ancestros...

#15 Maria Garcia Lopez, Más d lo mismo incongruencias varias, 17/04/2016 - 20:25

A los q nos enseñaron de niños : lo q no quieras para ti no lo quieras para nadie" nos cuesta mucho entender q se pueda pedir " respeto" y NO se respeten las normas mínimas de vecindad; según los separatistas España es nuestro vecino, por eso por mi parte, si lo tenía claro, ahora lo tengo clarísimo

#14 Biel, Barcelona, 17/04/2016 - 15:58

Empar Moliner, vergonya de Catalunya! Ets una ultra cremant un text democràtic com és una Carta Magna. Per què no ho fas als EUA amb la seva constitució del s. XVIII? Em sembla que ja estaries a la pressó!