La Punteta · 25 de Juny de 2017. 21:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

L'únic màrtir del procés

Al final Santiago Espot serà l’únic màrtir del procés. El jutge instructor de l’Audiència Nacional Fernando Andreu està a punt de dictar apertura de judici oral per la xiulada de la final de la Copa al Camp Nou aquell 30 de maig del 2015. Ja només queda l’escrit del fiscal i el president de Catalunya Acció seurà a la banqueta dels acusats. Ni tan sols ha presentat recurs.

Aquí hauríem de fer com als Estats Units, que no consideren delicte cremar una bandera. I gràcies a un jutge del Suprem molt conservador, Antonin Scalia. El va posar Reagan. Va morir el febrer de l’any passat.

O com els irlandesos. Fa anys va venir a jujar la selecció anglesa de rugbi a Croke Park, el mateix lloc on soldats britànics van provocar el 21 de novembre del 1920 una matança indiscriminada. En total, 14 morts i 80 ferits. Això sí després que l’escamot de Michael Collins pelés aquell diumenge 14 agents britànics.

Hi ha una placa, a l’estadi, que ho recorda. Doncs bé. Les autoritats patien que el públic xiulés l’himne anglès. Al capdavall és el conegut God Save the Queen. No va haver-hi ni un xiulet. Van quedar com uns senyors.

fotoimg7271.jpg

 

Personalment, no sóc partidari de xiular himnes. Tampoc de cremar banderes. I Santiago Espot ho sap. T'arrisques que t'ho facin a tu. La prova és la recent xiulada a Carles Puigdemont. Hem encetat la caixa dels trons. Però si ho fas has de ser responsable dels teus actes. I on són ara tots els valents que van xiular aquell dia?.

On són també els responsables de les entitats que van signar el manifest el 30 de maig del 2015? A part de l’esmentada Catalunya Acció: Sobirania i Progrés, el CADCI, la Plataforma pel Dret a Decidir, la International Comission of European Citizens, la Fundació President Macià, Ara o Mai! Catalunya diu Prou, el Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, la Societat Catalana de Lliure Opinió, el Moviment de Cultura Popular “El Sotrac” i Units per Declarar la Independència de Catalunya (UPDIC). Ho dic perquè dóna la sensació que han deixat Santiago Espot sol davant el perill.

On són igualment l’ANC i Òmnium? Aquests només es mullen pels processats del 9N. No, clar, Santiago Espot no és dels nostres. En realitat, ni tan sols el convidaven a les reunions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Els hi cantaria les quaranta. Com Alfons López Tena, un altre il·lustre absent.

Tothom fer-se el valent, però a l'hora de la veritat ningú més ha donat la cara. Perquè l’Estat espanyol és lent. Ara bé, quan es posa en marxa -com qualsevol altre estat- és imparable. I l’espectacle va començar amb el judici del 9N.

Aquell en el que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van descarregar tota la responsabilitat en els voluntaris. Mas va passar de dir, el 9N, que ell era el responsable de tot a dir -durant la vista oral- que només era responsable de la idea.

L'expresident va començar a empetitir-se aquell dia com a líder. Encara més, vull dir. En comptes d’assumir tota la responsabilitat i sortir per la porta gran va fer una defensa jurídica a veure si podia escapolir-se'n. I això que ni tan sols li demanaven penes de presó! Només d’inhabilitació. Quan ja tens més de seixanta anys i amb més de trenta dedicat a la política.

Com Francesc Homs. Però si fins i tot els de l’Assemblea van posar en marxa una caixa de resistència per pagar-li la multa (30.000 euros). A una persona que ha estat conseller! No devia tenir temps d'estalviar. Homs, gairebé com Mas, també ha viscut tota la vida de la política. Santiago Espot, en canvi, és autònom. Cada tres mesos ha de pagar l’IVA.

O Joana Ortega, que recorre contra la sentència i després diu que a veure si li poden aplicar, que es vol presentar d’alcaldable per Barcelona. No hi ha res pitjor que posar el teu marit d’advocat. Sobretot quan és expert en dret administratiu, no en penal. Senyal també que l'outlet li ha anat malament.

Aquí no ha desobeït ningú. Ni el regidor de la CUP  de Vic. Molt fer-se el valent però el Telenotícies va emetre un vídeo de la declaració en el que es veia que contestava -en castellà!- tant al jutge com el fiscal.

Com la seva col·lega l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. En aquest cas TV3 també va dir que l'havien detinguda per penjar l'estelada, però era una postveritat -una altra- de la cadena pública: l'havien detinguda perquè no va fer cas de les dues citacions prèvies. Davant el jutge va contestar també totes les preguntes.

O els de l'Ajuntament de Badalona, que van dir que treballarien pel 12 d’octubre. Però el tinent d’acalde, José Téllez, va estripar una fotocòpia! Sí, sí: una fotocòpia. I davant del jutge, van recalcar que, en el fons, no van incomplir cap ordre judicial.

És que ni el Govern s’atreveix. Moltes performances -la propera el 4 de juliol- però de moment ningú no ha signat res. Catalunya es l’únic país del món que fa una campanya per un referèndum que oficialment no ha estat ni convocat.

En realitat, han intentat sucessivament que l’oganitzés la societat civil, els del Pacte Nacional pel Referèndum, els ajuntaments i ara els voluntaris. Qualsevol cosa abans d'empassar-se el marron. Hi ha eleccions i ningú no vol ser inhabilitat.

L’altre dia Jordi Sánchez es queixava a twiter que no els deixaven pujar les escales del TSJC per acomiadar Josep Nuet. No s’atreveixen ni a pujar les escales! Aquets volen fer la revolució?. Si fas alguna cosa almenys siguis responsable dels teus actes. No amaguis el cap sota l'ala.

 

Aportacions econòmiques: http://catalunyaaccio.cat/aportacio.html

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#12 Dominica , Bcn, 02/07/2017 - 02:10

Espot ha caido en desgracia, los separatistas ahora lo desprecian.

#11 Miquel Soler, Girona, 28/06/2017 - 10:37

Unes observacions molt encertades, senyor Rius.

#10 Pepe, Alacant, 26/06/2017 - 22:22

El señor Espot es mayor y hace mucho que se afeita, si por ingeniudad creyó que sus patrocinadores correrían a rescatarlo, se equivocó por completo y era además una defección muy previsible, supongo que es una lección que no olvidará.

#10.1 pepe.----, andorra, 27/06/2017 - 10:32

si, no deja de ser curioso q a el le haya pasado como a muchos q pensaron q el PP les defenderia y despues los ha dejado tirados en la cuneta, mas o menos como el sr. espot, le han usado y ahora le tiran como si fuera un trapo usado. Bienvenido al club.

#9 La hora de los egoístas, Bcn, 26/06/2017 - 20:53

Hay muchas maneras de escribir cientos de palabras, sinónimos y adjetivos para no decir "cobardes".

El dinero es lo más cobarde que hay en este mundo, si estuviesen por ideología y convicción habría muchos "mártires", pero ninguno se arriesga a perder la "subvención".

#8 botifler1914, Sinitaca, 26/06/2017 - 12:10

En todo movimiento, por muy vil que sea, hay vividores y tontos útiles, Espot no creo que sea un vividor.