La Punteta · 7 de Desembre de 2016. 11:48h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Madrid guanya Catalunya a Pisa

Es nota que l’autoestima del Govern en particular i dels catalans en general està pel terra. La consellara d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, s’ha afanyat a destacar que “per primer cop Catalunya per sobre de la mitjana espanyola i de l'OCDE” arran del darrer Informe Pisa.

El president Puigdemont ho ha atribuït a “els efectes positius de la LEC i de l’esforç i compromís dels professionals es noten”. El president, quan no sap què dir, diu alguna cosa a twitter. I la consellera Munté, amb la seva parquedat habitual, ho ha considerat una “excel·lent notícia”.

Fins i tot el cap de comunicació del president, Pere Martí, ha afirmat que “si l'informe Pisa fos negatiu, crucificaríen el @govern. Com que és positiu, diuen que les dades no són significatives #estapassant”. M’he afanyat a anar al twitter del director de comunicació del Govern, Jaume Clotet, per si hi havia un comentari similar però ha estat endebades. Només hi he trobat la presentació del seu darrer llibre a Tarragona.

Al Telenotíes migdia van dedicar-hi més de tres minuts. Més que als actes de la Constitució a Madrid que, com se sap, és la capital d'un altre país. No cal dir que la cadena pública ha reproduït fil per randa el missatge del Govern: “Catalunya, per sobre de la mitjana espanyola i de l’OCDE en els resultats Pisa”.

Al TN vespre van veure que potser s’havien passat una mica i van retallar-ho a la meitat. Fins i to van retocar el titular per ajustar-se més la realitat: “Catalunya millora, però és la sisena de tota Espanya”. David Bassa, el cap d'informatius, devia fer festa per la tarda.

No cal dir que la premsa més propera a Palau s’ha afanyat també a llançar les campanes al vol. Per a El-Punt Avui els alumnes catalans “progressesn adequadament” i per primera vegada “se situen per sobre de la mitjana espanyola, europea i de la OCDE”. A més que “són els estudiants que han millorat més els resultats en competència científica d’arreu del món”.

A l’Ara el titular en portada és “Aprovat amb nota” i destaquen, entre d’altres coses, la pujada “espectacular” en ciències de “12 punts” mentre que en matemàtiques “sumen 7 punts més, aproven per primer cop i són vintens”.

Certament, hi ha motius per a l’alegria després del fiasco del 2012 quan Catalunya va empitjorar en ciències (es va quedar amb 492 punts) i en lectura (493). Ara almenys hem tret 500 en lectura, 500 en matemàtiques i 504 en ciències.

Però tampoc és per tirar coets: en comprensió lectora estem per darrera de  Castellà i Lleó, Madrid, Navarra, Galícia, Aragó i Cantàbria. En matemàtiques per darrera Navarra, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid i Aragó. I en ciències de Castellà i Lleó, Madrid, Navarra , Galícia i Aragó.

L'altre titular possible hagués estat: "Madrid ens passa en tot". El Madrid del PP: el Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes. En lectura ens treuen vint punts; en números, tres; i en ciències, dotze. Això és molt pitjor que l'empat al Camp Nou.

De fet, estem molt lluny no només de països asiàtics com Singapur, Hong Kong o Japó -després es pregunten per la decadència d'Occident-, sinó també de països europeus capdavanters com Finlàndia, Suïssa o Estònia. Així no anem enlloc.

Que ens quedi clar una cosa més enllà del triomfalisme dels nostres governants: no sortirem de la crisi ni tirarem endavant si no canviem el sistema educatiu de dalt a baix. I portem ja molts anys de retard. Els països sense esperit crític no avancen. Només es miren el melic.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#14 Jole, Bcn, 09/12/2016 - 18:59

Quans s'està content perquè Madrid guanya a Catalunya vol dir que alguna cosa extravagant està passant a Catalunya.

#14.1 Mesetario, Meseta, 14/12/2016 - 10:36

No, Jole.
Lo realmente extravagante en Cataluña, habitual en el resto del mundo, es que algo vaya mal en Cataluña y se critique al gobierno que tiene la competencia correspondiente.

#13 Eden1, El Carmel, 08/12/2016 - 13:06

Leído en El País: "Castilla y León se ha centrado en una de las cuestiones clave que sí citan todos los informes internacionales: la calidad del profesorado. Fuentes de la OCDE señalan que tienen un sistema “muy exigente” para formar a sus maestros. El consejero lo ilustra con un ejemplo: “Ha

#13.1 Eden1, El Carmel, 08/12/2016 - 14:42

"Hay oposiciones en las que se quedan plazas vacantes”.

#11 Núria, Vallès, 07/12/2016 - 21:24

La crua realitat és que els alumnes cada cop redacten pitjor, raonen més superficialment i tenen una molt menor capacitat d'estudi i esforç. Interessant article al Daily Mail avui: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4007230/A-humbling-lesson-Wonder-schools-lag-far-Far-East-GCSE-pupils-sent-South

#10 JC, Barcelona, 07/12/2016 - 19:01

Bueno, pero hemos mejorado y eso es gracias a nosotros. En 2012 empeoramos, pero fue por culpa de Madrid. En el próximo habrá que ver si seguimos mejorando porque somos excelentes o empeoramos por culpa de nuestra condición de españoles.

#9 Galderic, Barcelona, 07/12/2016 - 18:54

Completament d'acord amb vostè sr.Rius, si ens comparem amb Espanya, anem malament. Ens hem de comparar amb els estats que funcionen, no amb Espanya, per això ens hem d'independitzar, per millorar i no comparar-nos amb Espanya.

#9.2 pepe.-., andorra, 09/12/2016 - 02:29

tampoco resistiria la comparacion, seria muchismo peor, cualquier alumno de la escuela andorrana le da mil patadas a cualquier alumno en la region española de cataluña, y si lo comparas con los del liceo frances ya ni te cuento, poco afortunado tu hispanofobo comentario...

#9.3 Galderic, BARCELONA, 12/12/2016 - 17:16

Sant Papitu d'Andorra, els seus comentaris intentant negar el desastre de l'ensenyament del Regne d'Espanya, on només s'ensenya el nacionalisme espanyol, demostra el seu profund odi a Espanya. Només aquells que detesten Espanya pretenen ocultar el desastrós i secular mal funcionament escolar espa