La Punteta · 23 d'Agost de 2015. 11:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Mals auguris per al 27-S

Vénen mal dades. Repassem els fets: dos dies abans de la derrota de Xavier Trias, Artur Mas va afirmar: “El procés sobiranista està en risc si CiU perd Barcelona i la ciutat gira l’esquena al dret a decidir”. “No em puc imaginar un futur de Catalunya basat en el dret a decidir amb la seva capital que li gira l’esquena, només m’ho puc imaginar amb la seva capital de bracet”, va insistir. El resultat és prou conegut.

Jo crec que aquell dia -i quan Josep Rull va afirmar que “Catalunya necessita ajuntamens compromesos amb al procés"-, Mas es va carregar la campanya de Trias. L’electorat més moderat de Convergència es va quedar a casa mentre tot l’electorat d'Ada Colau va anar a votar.

Després, en plena eufòria per les consultes, va venir el referèndum del Moianès: el sí va guanyar amb un 80,4% dels vots, però la participació no va arribar ni al 50%. Van anar a votar unes 5.000 d’un cens electoral d’11.000.

Amb el Lluçanès la cosa va anar pitjor: la participació va superar el 55% -el mínim exigit era només del 35%- però en xifres absolutes van votar 3.700 persones de 6.800. Tampoc és per tirar coets. A més, cinc dels tretze municipis van votar contra la independència.

Tot seguit van venir les eleccions a can Barça. És veritat que els quatre candidats es van comprometre a donar suport al resulat del 27-S, però el candidat més sobiranista era Joan Laporta i va perdre. A l'hora de la veritat Josep Maria Bartomeu va arrasar amb el 54,6% dels vots enfront del 33% de Laporta.

Amb la Meridiana, de moment, també hem ensopegat. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, s’ha afanyat a llançar un SOS perquè “la xifra d'inscrits encara és insuficient” i “el ritme de creixement no ha estat tan intens com ens esperàvem”. Només una setmana després, per cert, que digués que el ritme d'inscripcions era "enormement positiu".

Però segurament el més xocant de tot és que el president d’Òmnium, Quim Torra, faci també una crida a la participació perquè, en la seva opinió, “no és un acte electoral, és un acte absolutament apartidista”. Com pot ser “apartidista” un acte que organitzen dues entitats les quals formen part d’una candidatura electoral. El que posa en risc la participació a la Meridiana és que han convertit la Diada en el míting de sortida de la campanya electoral.

En fi, l’últim episodi ha estat la voluntat de CiU, ERC i la CUP de forçar una ple extraordinari a l’Ajuntament de Barcelona per debatre -i aprovar si s’escau- l’adhesió de la ciutat a l’AMI. Finst i tot malgrat que amb els nou vots de CDC -inclòs un ex d’Unió- cinc d’Esquerra i tres de la CUP no arribaven a la majoria absoluta de 21. Els propis estatuts de l’AMI estableixen que l’ingrés ha de ser per majoria absoluta.

Jo em pregunto en aquest cas perquè als de Convergència els hi ha entrat ara la pressa després d’haver-hi governat quatre anys. Bàsicament perquè el sobiranisme necessita una injecció de moral de cara a l’11-S.

Fins i tot al Telenotícies vespre de divendres feien números, després entrevistaven el president de l’AMI i alcalde de Girona, Carles Puigdemont; que obria la porta a trobar una fórmula intermèdia com “ciutat associada, adherida o convidada”. El que calgui com tal d’aconseguir l’adhesió.

I finalment recollien unes declaracions del conseller Homs, des de Gandesa, en les afirmava que “comprometre's amb l'AMI és comprometre’s de fet amb la gent”. També que així disposarien “d’aquells instruments que no tenim per poder progressar i fer progressar el conjunt del país i poder fer aquelles polítiques que fins ara no hem pogut fer". Homs, per una vegada, semblava de Barcelona en Comú.

El procés viu permanentment en tensió per demostrar la seva força. Mals auguris.

 

Twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#22 pepe, andorra, 28/08/2015 - 14:01

Tiene razon, sr. Rius, yo tambien he hecho magia negra. Venceremos. Solo tenemos que banear los comentarios (y el voto) de unos cuantos.

#22.1 pepe, andorra, 28/08/2015 - 14:18

perdone, perdone sr. Rius, unos cuantos millones, q me lo habia descuidao.

#21 BEJOTA, bcn, 28/08/2015 - 13:49

El Frankfurter Allgemeine Zeitung exposa que ?el projecte de la independència de Mas i els seus aliats és fins ara principalment un engany polític a gran escala? i afegeix que el 27-S són ?eleccions regionals per a un nou parlament -ni més ni menys-?.

#20 Dani, Mataró, 27/08/2015 - 09:10

Fa temps q vaig deixar de seguir e-noticies. Avui se m'ha acudit revisitar-la i he recordat el perquè. Au, sort.

#19 zeppelin74, bcn, 27/08/2015 - 01:10

Tot això del "prusés" és un engany.Un engany que ens ha esta costant molts diners.A veure si s'acaba tot aquest circ d'una vegada.

#18 XavierAP, Maresme, 25/08/2015 - 14:36

"...associada, adherida o convidada..."?
Si surt q NO és q NO.

Quina obsessió per modificar la realitat en funció dels seus interessos ... Ja n'hi ha prou !!