La Punteta · 25 de Maig de 2017. 10:09h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Manipular Tarradellas

 

El 23 d’octubre del 1977, el dia del retorn del president Tarradellas, jo tenia quinze anys i vaig anar a rebre’l com molts centenars de catalans. Duia una bufanda amb les quatre barres que m’havia fet la meva àvia. Vaig anar sol i crec que sense dir res a casa perquè el meu pare era molt fatxa.

Vaig quedar encaixonat al carrer Jaume I i no vaig arribar ni a la Plaça Sant Jaume de la gentada que hi havia. Ho dic perquè altres que ara es fan l’indepe no sortien llavors de casa en dates tan assenyalades. De fet, no van començar a anar a Diades fins que van tenir càrrec oficial a la Generalitat o a l’Ajuntament de Barcelona. Només cal repassar la biografia oficial de l’expresident Mas.

Que consti que més tard vaig ser més pujolista que tarradellista perquè encara recordo les traves que va posar a la sucessió. Les primeres eleccions al Parlament van ser un 20 de març i Pujol no va prendre possessió fins el 5 de maig. Gairebé dos mesos després. Però la història està engrandint un i empetitint l’altre a marxes forçades.

Tot i així s’ha d’estar molt desesperat per recórrer a Josep Tarradellas per defensar la independència, que és precisament el que va fer el president Puigdemont en la seva conferència a Madrid.  En realitat, ja ho va fer també el passat dia 20 a Palau quan va elogiar la “visió d’Estat” de Tarradellas en el 40àniversari del seu retorn. Hem arribat al final del carreró i no saben com sortir-se'n.

El trending topic, en efecte, s’ha agreujat en les últimes setmanes. La consellera Neus Munté, en la presentació dels actes uns dies abans, ja va posar Tarradellas com a “referent imprescindible en la defensa del dret a decidir”. O és desconeixement o és mala fe. I no sé què és pitjor. Tenim una classe política que no llegeix.

Perquè Tarradellas era republicà, pèro no indepe. Això ho sap tothom llevat, pel que sembla, els que ara ens governen. El Rei Joan Carles -amb el qual va acabar teixint una estreta relació personal- el va acabar fent marquès! El 1934 no es va apuntar ni al 6 d’Octubre encara que després va anar a Palau a donar suport a Lluís Companys. Fins i tot va estar uns dies a la presó.

Clar que hi ha una diferència fonamental entre Tarradellas i la classe política actual. Tocava de peus a terra. No vivia dins d’una bombolla. Tampoc feia cas dels palmeros de torn. De jove va estudiar al CADCI i es va guanyar la vida com viatjant de comerç (1). Ofici que, d’altra banda, li va permetre fer uns calerons. Per això tenia tant de nas, intuïció, instint per a la política. Hi ha coses que només s’aprenen al carrer. Cal tractar amb la gent.

En canvi, els nostres governants s’han dedicat tota la vida a la política. Molts d’ells han lligat el seu futur professional al del procés. Per això el defensen a capa i espasa. Què faran quan s'acabi? Com es guanyaren les garrofes? Què saben fer a més de conspirar? No em facin dir noms.

El mateix Puigdemont, quan feia de periodista, no va deixar mai de militar a Convergència. Clar que no li va anar malament. Tots els projectes digitals que va encetar van ser a cop de talonari. Amb ajuts públics. Les tres diputacions governades llavors per CDC li van pagar, per exemple, la posada en marxa de l'ACN. Volien contrarrestar el poder mediàtic del PSC, que manava a la Diputació de Barcelona i tenia la Com.

I una altra cosa: deixem de somiar amb els Països Catalans. Tarradellas tampoc hi creia. El periodista Xavier Febrés -que havia exercit de corresponsal a Barcelona per a L’Indépendent de Perpinyà- explica que un dia li va anar fer una entrevista a Palau i el va rebre amb un “sobretot no em vingui a parlar de la Catalunya Nord: No crec en els Països Catalans reunificats. Mallorca, València o Rosselló tenen els seus problemes, que abordaran cadascú a la seva manera", li va etzibar aleshores (2).

Malgrat això, de tant en tant, Junts pel Sí i la CUP colen el terme en alguna resolució al Parlament. Ara fa una setmana, per exemple, van aprovar una moció sobre “capitalisme, treball i vida” -té collons el nom quan Marta Pascal reivindica la centralitat del PDECAT- en el que instaven el Govern a impulsar “una coordinació estable" amb les Illes i València "per a elaborar un estudi anual del mercat de treball dels Països Catalans”. Sí, a mi també m'agradaria que el meu país fos la nació sencera, però quants regidors té la CUP al País Valencià?

Siguem francs: la immensa majoria de valencians i mallorquins no en volen saber res dels Països Catalans. En l'actualitat tenen governs socialistes, però durant molts anys han estat fidels votants del PP.  Francisco Camps va treure majoria absoluta just uns mesos abans que l'empuressin pels trajos. Ara hi ha els socialistes Francina Armengol a Mallorca i Ximo Puig a València, però ja se sap que són més partidaris de l'Espanya federal que dels Països Catalans. Almenys hem pogut salvar la unitat de la llengua.

Els Països Catalans només existeixen en la imaginació dels homes del temps de TV3. Que posaven el mapa fins i tot quan la cadena no es veia ni a les Illes ni a la Comunitat Valenciana,  el nom que van triar els valencians fa anys per autoanomenar-se. Si els de TV3 volen tenir més espectadors, que falta els hi fa, que posin el mapa d'Espanya: hi ha més catalans que van a Madrid que a València. Només cal agafar un AVE.

mapatempstv3.jpg

 

Això sí, tenim un munt de valencians que no paren de donar lliçons. Això és una indirecta per a Vicent Partal. Ens porten de manera indefectible cap el penya-segat. Només caldrà una empenta final. Aquí l'únic que pot parlar és López Tena, que és notari i es podria guanyar perfectament la vida sense haver de recórrer a un sou públic o a subvencions.

Com els de la Catalunya Nord -ara espero que no s'enfadin el Bezso o el Jordi Vera-, que també ens diuen què hem de fer. Però si ells són el Departament dels Pirineus Atlàntics i la nova regió és la d'Occitània. No han estat capaços ni de salvar el nom de Catalunya en la denominació oficial.

Prou de fer volar coloms. És l’hora de la veritat.

 

(1) Joan Esculies: “Evitar l’error Companys! Tarradellas i la lliço dels Fets d’Octubre”, Edicions 1984, Barcelona 2014, pàg 16

(2) Xavier Febrés: "A tres quarts d'hora de Perpinyà". Edicions 62, Barcelona 2006, pàg 21

 

PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#10 Pere, Girona,Spain, 25/05/2017 - 22:02

Tarradellas era un tot un senyor amb els peus a terra que es va preocupar de integrar a la societat Catalana. Despres va venir l'ambició i l'engany i ara tenim a la mediocritat absoluta.

#9 Protágoras, bcn.España, 25/05/2017 - 19:27

Rius "a mi també m'agradaria que el meu país fos la nació sencera"

"Naciones culturales" hay más de 10.000 en el mundo. La mayoría viven compartiendo territorios con otras naciones culturales; hutus y tutsi, vascos y castellanos, judíos y palestinos. ¿gitanos?. Una nación política para cada nación cultual es un disparate.

#9.1 Anscari, Imperium Catalaniae, 29/05/2017 - 23:12

De hecho los vascos son parte de la formación de Castilla en la Alta Edad Media

#8 Galderic, Barcelona, 25/05/2017 - 19:21

Per cert en López-Tena quan treballava com " independentista" es guanyava molt bé el sou, i quan rebentava projectes indepedentistes tenia sobresou, Razón, LA Moncloa.

#8.1 pepe.----, andorra, 26/05/2017 - 10:28

especulaciones no concluyentes, acusaciones sin pruebas, aunque podria aceptarla si la presentases como una teoria o una opinion. Y te aseguro q el ultimo sitio donde se toman las decisiones importantes en España es la moncloa....

#8.2 Galderic, Barcelona, 27/05/2017 - 10:22

Ah no !!, pobre Papitu dels Missals, així que el poder real de la teva odiada Espanya no resideix a La Moncloa ?. Tens el coratge de dir als teus compatriotes que els seus vots no serveixen per res ?. Demanes que la gent no voti ?.

#8.3 pepe.----, andorra, 29/05/2017 - 15:19

papitu del missals? a ver, si, el señor es mi pastor y nada me falta, pero una cosa es tener fe y otra ser gil.pol.as, q tu confundes la fe con la iglesia y no es lo mismo. Y no, el poder real en España no reside en la moncloa y si, tengo el valor de decirles a los españoles q sus votos no sirven de nada pq gane quien gane, siempre pierdo.

#7 Galderic, Barcelona, 25/05/2017 - 19:19

El més gran manipulador de la figura de Tarradellas és en Bricall, tot seguit els socialistes, Losantos, Fuerza Nueva, C'S i per acabar en Xavier Rius.
Com es veu, s'ha anat degradant la figura del manipulador de la figura d'en Tarradellas.

#7.1 pepe.----, andorra, 26/05/2017 - 10:33

pues mira, no estoy de acuerdo, discrepo profundamente, lo q dices no son hechos, son opiniones, muy sectarias, por cierto. Los socialistas nunca han dicho nada de Tarradellas publicamente, Losantos mucho menos y a los de FN, q no lo podian ni ver. de los muletillas de c's no se y de Rius, en fin, q se te ve a la legua q eres tu el manipulador.

#7.2 Galderic, Barcelona, 27/05/2017 - 10:04

Papitu el dels missals, no t'aprofitis de la ignorància de molts per negar allò que tu saps que és cert. Els que he citat han parlat bé de Tarradellas,quan era mort, per cert, per oposar-lo al nacionalisme de Pujol, no l'insultaven per corrupte

#7.3 Galderic, Barcelona, 27/05/2017 - 10:37

Papitu el dels Missals, menteixes i ho saps, d efet sense la tergiversació de la realitat, la manipulació de la opinió pública, els ultraseparadors estaríeu sense arguments. El vostre odi a l'Espanya real es fonamenta en manipular

#7.4 Galderic, Barcelona, 28/05/2017 - 00:44

La figura del Notari Indultat no es mereix que perdi el temps en demostrar fets que són més que evidents, els independentistes que més criden,acusen ara als altres de processistes, són els que acostumen a treballar per l'enemic

#7.5 pepe.----, andorra, 29/05/2017 - 15:22

pofueno, pofale, pomalegro, no miento ni tergiverso nada y muchas veces hay q esperar tiempo para q la historia ponga a cada uno en su sitio, ya veras tu lo q dicen dentro de 100 años los libros deHistoria sobre pujol, puigdemont y mas. Y si por aqui hay alguien q manipula y odia a España, se ve en tus comentarios, ese eres tu y no yo.

#7.6 pepe.----, andorra, 29/05/2017 - 15:24

y yo incluso diria q tu eres de los q trabajan para el enemigo al intentar desprestigiar a los independentistas q no se arredran en decir q los actuales dirigentes separatas son unos incompententes no solo en gestionar un pais, sino en gestionar un proceso q busca dividir a España para q las potencias de la compentencia se beneficien.

#7.7 Galderic, Barcelona, 29/05/2017 - 17:44

Papitu dels Missals, realment et creus el que escrius ?. Si és així el darrer dels teus arguments sobre "para que las potencias de la competencia se beneficien", és perquè et visiti un especialista

#7.8 pepe.----, andorra, 30/05/2017 - 13:52

pues si, me refiero a Francia, Alemania e Inglaterra, negar eso es desconocer la Historia de Europa de los ultimos siglos, por no hablar de q en España todo se complico el dia q polacos y españoles pusieron en aprietos el IV Reich Franco-aleman. Esa es la competencia a la q los traidore en España hacen el juego. Anda, leete el principe un rato...

#7.9 pepe.----, andorra, 30/05/2017 - 13:54

aunque lo q me indica q me mandes a un especialista es q estas en los aledaños del poder sino es q cobras directamente como funcionario de partido o enchufado en la administracion. ¿Cuantos puntos te dieron por ser interino? Q tipico q los del poder siempre te manden a la lubianka o al especialista.

#6 PQG, Metrópolis, 25/05/2017 - 17:44

Los independentistas han mentido sobre Tarradellas ni sobre nada simplemente han aportado hechos alternativos.