Publicitat
La Punteta · 20 de Desembre de 2011. 22:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Marçal Sintes, al servei de CiU

Em sap greu haver-me perdut el comiat de Josep Ramoneda com a director del CCCB perquè hi havia tota la crème inclòs el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i dos dels seus predecessors -un d'Unió, per cert-: Joan Manuel Tresserras i Joan Rigol.

És veritat que ha estat l'intel·lectual progre oficial -com va el va definir un dia Pilar Rahola- i que ha aconseguit viure del cuento durant disset anys. Fins i tot el van col·locar al Cercle d'Economia com a quota PSC. Però si el seu substitut havia de ser el periodista Marçal Sintes l'haurien pogut deixar al capavant del CCCB. Almenys Josep Ramoneda pot anar per la vida dient que és filòsof cosa que a Catalunya, des de Francesc Pujols, encara impressiona.

Quins mèrits té Marçal Sintes per ser nomenat director del Centre de Cutura Contemporània de Barcelona? Bàsicament, la seva proximitat ideològica a Convergència. Sí ja sé que és màster per Esade, però també ho és Iñaki Urdangarin i ja veuen com ha acabat. A més, ha fet tota la carrera a l'aixopluc de Francesc-Marc Álvaro, que com se sap era el primer candidat per al càrrec.

CiU ha actuat amb el CCCB com han fet amb l'ACN o ComRàdio: ara hi posem un dels nostres. Dit amb tot el respecte personal -malgrat que no ho sembli- no només envers l'esmentat Marçal Sintes, sinó sobretot Joan Maria Claveguera o Rafael de Ribot amb algun dels quals tinc -i espero continuar tenint- lligams d'amistat.

En una entrevista a El País dissabte passat -l'ensabonada del lead era impropi d'un periodista com Martí Font-, el propi Ramoneda reconeixia que la decisió de substituir-lo venia de dalt de tot. Fins i tot assegurava que el president de la Diputació, Salvador Esteve, "es una persona muy cordial y muy correcta", però la decisió "venía de más arriba".

Marçal Sintes és també director del departament de periodisme de la Blanquerna. Però quan un periodista està tan proper a un partit no saps mai si ha fet carrera per mèrits intel·lectuals o ideològics. A més, desconfio d'aquests professors de periodisme que -a diferència de les putes- no han fet mai carrer, només periodisme d'opinió.

Vostès creuen que col·laboraria a Catalunya Ràdio, la COM, Els Matins de TV3 i elsingulardigital.cat si no fos la corresponent quota convergent?. Fins i tot a El Periódico el tenien per dissimular -un recurs habitual en premsa: fitxar un dels altres- com abans havia col·laborat a El Mundo en substitució precisament de l'esmentat Francesc-Marc Álvaro.

I el 2010 li van donar el premi Ramon Trias Fargas: l'estrany seria que la fundació d'Agustí Colomines el donés a un que no fos de la seva corda. Al diari del grupo Zeta ha estat finalment rellevat per Toni Aira, la qual cosa confirma -com ja li vaig dir dissabte al twitter- que també és de la colla.

Casualment -o no-, el nom de Marçal Sintes ha transcendit quatre dies després que el secretari general de Presidència, Francesc Homs, presentés el seu darrer llibre. Imaginin el grau d'independència de l'autor respecte a l'actual Govern de la Generalitat. A mi me'l va presentar Manuel Trallero. I això que, amb el títol Contra la Barcelona progre, semblava un llibre pagat per Xavier Trias just abans de les municipals. Sortosament no tots els periodistes som iguals.

Ves per on, Homs va apofitar l'avinentesa -la Blanquerna és una facultat sociovergent: l'actual degà és l'exdiputat del PSC Josep Maria Carbonell- per parlar de la neutralitat de la premsa enfront del poder polític. El portaveu va arribar a afirmar que "tot allò que s’autoetiqueti de neutral" s'amaga “massa sovint” una “política emmascarada”. Ara ja sé per qui ho deia.

Montilla es queixava dissabte, al congrés del PSC, de la "falta de suports entre els intel·lectuals". Però si CiU només ha trobat un periodista per a dirigir el CCCB els socialistes poden estar tranquils: el món de la cultura és encara impermeable a Convergència. Segur que en el món convergent o catalanista -per anar una mica més enllà- hi havia noms com Ferran Sáez, Àngel Castiñeira o Ferran Requejo que encaixaven més en el perfil exigit.

Un dels primers errors del tripartit el 2003 va ser posar Montserrat Minobis com a directora de Catalunya Ràdio simplement perquè era dels seus. Allò va ser el principi de la fi de l'hegemonia de l'emissora pública a la ràdio catalana com saben Jordi Basté o Toni Clapés. L'exemple és cruel, però espero que Marçal Sintes no sigui al CCCB el que Montserrat Minobis va ser a Catalunya Ràdio. Tinc la sensació que el càrrec li va gran. D'ençà mateix de la seva presa de possessió tindrà l'ocasió de desmentir-me.

 

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#14 Isabel, Barcelona, 24/12/2011 - 12:19

El problema de Cataluña con los -así llamados- "intelectuales" es que todos tienen dueño. Así que, nombren a quien nombren, siempre habrá alguien que podrá decir que el nombrado está al servicio de un partido en concreto.Son las ventajas de disfrutar de una cultura totalmente subvencionada.

#11 El pa a l'ull, i la cua de palla, 22/12/2011 - 20:03

I Xavier Rius, al servei de Ciudadanos.

#11.1 xrius@e-noticies.com, Barcelona, 23/12/2011 - 13:28

Paguen?

#11.2 El pa a l'ull, i la cua de palla., 24/12/2011 - 13:38

Tu ho sabràs si paguen, Rius, millor que ningú.
Ningú no els hi dona tant d'espai mediàtic com tu.
Per què serà?

#11.3 Xavier Rius, Barcelona, 24/12/2011 - 18:55

A e-notícies hi cap tothom. I et recordo que tenen tres diputats. Com Solidaritat.

#10 Mercè, Lleida, 22/12/2011 - 06:40

L'intel·lectual de CIU més oficial o núm. 1 és la Rahola o Francesc Marc Álvaro? Els dos alhora, segurament.

#9 Mercè, Lleida, 22/12/2011 - 06:34

Jo crec que un dels "errors" del tripartit va ser no "tapar" tots els antics càrrecs convergents de l'Administració, que van poder fer la guerra "des de dins". Ara, amb CIU-PP, tots els càrrecs (grans, mitjans i petits) semblen tenir fil directe amb el Partit i el Conducator.

#8 -emilio, a, 22/12/2011 - 00:40

seamos sinceros, si este señor se carga el CCCB no creo que nadie lo lamente e incluso que nadie se entere. Ese antro importa un pepino.

#8.1 Rubik, BCN, 22/12/2011 - 20:28

Quin comentari més lamentable i ignorant.