La Punteta · 29 de Setembre de 2014. 10:02h.

MARTA ALÒS

Marta Alòs

Margarides als porcs

Suposo que en aquests moments el títol de l’article és prou aclaridor. Els catalans hem perdut temps i paciència intentant explicar qui som i d’on venim. Segles invertits procurant democratitzar l’impossible. Res n’hem tret de tant d’esforç i paciència. De les dictadures, ja sabíem que no en podíem esperar res de bo. Però arribat el moment, ni República ni Monarquia mai no ens han regalat un somriure, ni una abraçada, ni tan sols un bri d’aire fresc que donés a entendre que se’ns respecta. Un respecte que volgués dir que entenen que parlem una altra llengua, que tinguem una altra cultura, una altra forma de ser i de fer i que vulguem, perquè així ho exigeix la democràcia, i si així ho decidim, caminar per nosaltres mateixos.

I ara, quan se’ns insulta, quan de la mentida ells en fan bandera, quan ens ofenen dient que la nostra història només és un invent, que dels nostres herois en fan befa, on són aquests “progres” que durant tants anys vam mimar i alimentar? On són les Ana Belén, Victor Manuel, i tutti quanti que es passejaven pels escenaris catalans reclamant llibertat?

Espanya s’ha despullat impúdicament davant del món, ensenyant les seves carns  de règim polític perfectament setinades d’una democràcia de baixa qualitat. Allò que un dia es va anomenar “los principios del Movimiento” es  van transformar en “los principios de la Constitución”, perquè res no canviï, perquè tot continuï tal com ho va deixar el darrer dictador: “Atado y bien atado”.

Espanya, un imperi extingit, no escolta perquè no pot. El seu ADN no té empeltats els principis democràtics perquè ha crescut sense ells. Els catalans teníem unes Constitucions escrupolosament democràtiques que el Borbó va fer cremar per “abatir las esperanzas malignas de estos naturales (...) y no quede memoria”. Aquesta i no d’altra és la realitat de tot plegat.  

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#23 Jesús Bueno Lidón, VNG, 04/10/2014 - 11:07

Com que li puc fer un favor a canvi de res, li recomano la lectura de l'obra de Joan-Lluis Marfany. Ah! I un paseig per la filmografia de Leni Riefenstalh, inclosa l'obra"Terra Baixa" del Guimerà.

#22 Jesus Bueno, VNG, 04/10/2014 - 10:58

De verdad que piensa usted que las "constituciones" medievales eran democráticas? Eso la acerca, y mucho, a los historiadores del Imperio del que habla que también pensaban que los concejos medievales de la edad media tenian un funcionamiento democrático. Es usted una superviviente del franquismo.

#21 José Luis Colono, Bcn, 03/10/2014 - 09:23

Y con gente así pretendéis convencernos de las bondades de la independencia? Lo de los siglos invertidos intentando democratizar lo debe decir por los negreros patrios (con estatuas dedicadas) y por la abundancia de calles dedicadas a Sabino Arana, uno de los mayores racistas que ha parido tierra

#20 Jesús, Bcn, 02/10/2014 - 19:11

Esta debe trabajar para el Diplocat

#19 Tim, Bcn, 02/10/2014 - 17:20

Imagino que és conscient del que ha escrit, oi?
Aquest article, en cas de una consulta legal acceptada seria suficiente perquè guanyés el NO.