La Punteta · 9 de Novembre de 2014. 22:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Mariano, esto va en serio

La fermesa de Mariano Rajoy enfront la consulta se li ha girat en contra. Només cal llegir les declaracions dels darreres dies de propi president del Govern espanyol; Alicia Sánchez-Camacho; el ministre de Justícia, Rafael Català; o el líder de Ciutadans, Albert Rivera; per adonar-se’n que ha estat un lliçó de democràcia.

Perquè, en efecte, la consulta no ha estat un autèntic referèndum. Ni tan sols una consulta. Amb prou feines un procés participatiu. La Generalitat ha fet el que ha pogut. I encara sort dels voluntaris -que no han cobrat un duro, ni tan sols tenien el dinar de franc- sense els quals no hagués pogut tirat endavant tot plegat. Però ha esta un èxit.

El propi president del Govern, Mariano Rajoy, afirmava ahir que “dije ayer que no se celebraría y ha sido así” com per preparar l’inevitable. “No es un referéndum, ni una consulta ni nada que se la parezca”, afegia. Té part de raó, però les traves les han posat ells. I, malgrat tot, dos milions de persones han sortit al carrer. Les cues, beneïdes cues.

I avui mateix, la presidenta del PPC també ha insistit que “en Cataluña no hay ninguna consulta democrática” i que “lo que se hace hoy es una farsa sin garantías democráticas”. “Esa es la demostración del proceso neutral, es un pucherazo democrático”, ha continuat. Quan es deslegitima la consulta d’aquesta manera és que ha anat bé.

Per això a Madrid -només calia fer zàpping per algunes cadenes- comencen a veure que això del sobiranisme va de debò. Que no és qüestió d’una persona, ni d’un Govern, ni tan sols d’uns partits, sinó de com a mínim dels esmentats dos milions de catalans. Amb les condicions que s'ha fet, dos milions són molts milions. Fins i tot encara que el cens superi els cinc.

La prova és que el ministre de Justícia, Rafael Català, ha hagut finalment de comparèixer per dir, si fa no fa, el mateix: que la consulta es “un simulacro de consulta” i “pura propaganda que carece de efectos jurídicos”. Sí, però malgrat tot la gent ha sortit al carrer. I, llevat de quatre ultres, sense incidents.

Dissabte encara hi havia el dubte de si els jutges ordenarien als Mossos requisar les urnes. Han jugat amb la incertesa fins a l’últim moment. Però quan a les nou del matí els locals de participació estaven plens de gom a gom ja es veia a venir que era imparable. Quin jutge podia atrevir-se a tancar els col·legis?.

No hi ha res guanyat. La independència, si arriba, encara és molt lluny. Però és una mica més a prop. Ara bé, tampoc no ens deixem arrossegar per l'eufòria en un dia com avui: en una democràcia la força es mesura en vots. I ara tot depèn de com quedi el Parlament a les properes eleccions. Si el bloc sobiranista i l'unionista es mantenen com fins ara, la jornada d'avui haurà servit de poc. Catalunya necessita cent diputats per ser independent.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#22 Narcís, Barcelona, 10/11/2014 - 12:17

Avui m'has agradat, Xavier. El teu article el podria signar (jo, que normalment discrepo de les teves opinions polítiques). Potser l'avís d'ahir, per part dels ciutadans, ens farà parlar més clar (i català) d'ara endavant. En tot cas, la meva enhorabona per l'article.

#22.1 xavi, bcn, 10/11/2014 - 20:57

quin avis? 1800 000 persones d' un cens de més de 6 mil.lions (els mateixos vots que CiU ERC i la CuP) després d' un procés brutal de la societat civil tota ( o sigui des de el poder) Sóc partidari del No a la independència. No vaig anar a votar. Aniré a votar, qu no clar, en un refrendum vinculant

#22.2 Narcís, Barcelona, 11/11/2014 - 10:03

Doncs ja saps què has de fer, Xavi: convèncer el govern espanyol que permeti un referèndum.

#21 Daniel, Tarragona, 10/11/2014 - 11:40

Sr. Rius, Catalunya necessita cent diputats per ser independent i el petit detall del beneplàcit del govern central, el suport de Obama, la adquiescència de Merkel, Hollande, la Troika, el FMI, JP Morgan, la ONU i deu sa mare... no fem volar coloms, no fem volar coloms...

#20 luigi longo, bcn, 10/11/2014 - 11:17

Los dioses le conserven la vista y el optimismo, o el buen humor, Sr. Rius. Considerar un éxito, o medio éxito, que después de una campaña interminable solo vote un tercio del censo, y de estos poco más de un millón y pico sean separatistas, es tener más moral que el Alcoyano.

#19 Kaltzas, Vic, 10/11/2014 - 08:53

A ver yo no niego una parte de éxito, pero en el fondo estamos donde siempre: la suma de los que votan si/si es aproximadamente la misma que la suma de los partidos pro independencia, mas los menores de 18 años claro, que en sitios serios no pueden ni tomar una birra. Y el 8% ha votado si/no.

#18 Dionís, Caldes de M., 10/11/2014 - 07:23

Doncs a jutjar pels comentaris de la majoria dels teus lectors que és publiquen a cada notícia ningú ho diria.
Mes aviat sembla que anem de broma.