La Punteta · 6 de Febrer de 2015. 09:44h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

Martin Wolf

Martin Wolf (Londres, 1944), cap d'anàlisi del diari econòmic Financial Times, ha visitat recentment Barcelona, per a fer una sessió en una de les escoes de negocis.  Wolf es va llicenciar a Oxford en economia i professionalment començà  d'economista en el Banc Mundial, posteriorment s'incorporà al Trade Policy Research Center com a cap d'anàlisi i d'allà va fer el sal al periodisme, sempre en el Financial Times.

Amb el seu prestigi, les visites de Wolf a Barcelona han estat aprofitades pels mitjans i sempre acaba deixant-nos alguna perla. L'any 2006, quan Espanya vivia en plena eufòria immobiliària ens avisava que la bombolla s'acabaria, que l'economia espanyola era massa depenent dels crèdit exterior. Deia “tenen un dèficit del 10% del PIB, és enorme. Es el major dèficit per compte corrent del món i la major part d'aquest diner està invertit en el sector immobiliari privat. Cóm el tornaran?

El periodista que l'entrevistava, Victor M. Amela, li respongué amb el tòpic d'aquella època: vindran a invertir europeus amb les butxaques plenes i ell amb ironia contestà “és clar...que vinguin europeus rics a gastar i emigrants pobres a treballar. I vostès a viure de renda, oi?”. La seva recepte per a l'economia espanyola era que s'havia de fomentar la producció de béns i la força de treball d'alta qualitat. En aquella entrevista ja preveia l'augment de la desigualtat social que ara preocupa molt i també dels problemes d'integració de capes de la població, sobretot de la cultura musulmana.

Es diu de Martin Wolf que és àmpliament considerat com un dels periodistes més influents del món en economia però a Espanya massa cas no li van fer. I amb raó declara a l'entrevista que recentment li han fet al diari Ara que “Els espanyols es poden sentir legítimament enganyats per les elits polítiques i financeres”.  Ell pensa que  la crisis espanyola es va poder anticipar perquè es veia venir i va ser un error polític no fer-ho tant per part del PP com del PSOE.

Amb una ideologia influenciada per la del seu pare, vienès jueu que emigrà a Anglaterra fugint de l'holocaust i periodista també, Wolf donà suport activament al partit laborista fins als començament dels anys 70 en que els seus `professors a Oxford, Ian Little i Maurice Scott publicaren juntament amb Tibor Scitovsky un llibre titulat “Industria i comerç en alguns països en desenvolupament” a partir de la lectura del qual Wolf donà molta importància al mercat i a evitar la intervenció pública en l'economia. Des de llavors s'instal·là ideològicament en el liberalisme econòmic i a favor de la globalització.

D'esquerres o de dretes, ha mantingut un compromís amb la recerca de la veritat. Ha publicat diversos llibres, el darrer titulat “The Shifts and The Shocks: què hem aprés i què hem d'aprendre encara de la crisi financera” en el que es manifesta crític amb molts aspectes del sistema capitalista actual. Admet, per exemple, les tesis de Thomas Piketty sobre l'augment de la desigualtat, encara que un impost global sobre la fortuna li sembla excessivament ambiciós i proposa augmentar l'impost sobre les rendes molt elevades o considera, en referència al sistema financer, grotesc i irresponsable que el sistema es basi en la capacitat de les institucions financeres de crear diner com a subproducte de la seva activitat prestatària. També manifesta que és molt difícil arreglar el sistema amb la excessiva influència dels grups d'interès tenen sobre la classe política.

Wolf manté un compromís amb el rigor i la veritat perquè és del mateix parer que John M. Keynes, des del meu punt de vista el més gram economista que hi ha hagut, que deia que són les idees i no els interessos creats les que son perilloses pel bé o pel mal. Si una cosa no funciona i en som conscients llavors es pot arreglar, encara que costi. I és que sense bona informació econòmica no és possible un tenir bon sistema democràtic.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat