Publicitat
La Punteta · 26 de Gener de 2015. 11:27h.

JOSEP MARIA VALL COMAPOSADA

josep maria vall

Mas i Junqueras: la pel·lícula

Ante Scriptum: Seria un detall per part dels espanyolistes i/o pessimistes que van criticar el meu darrer article Independència i lideratge que es disculpessin. Vaig vaticinar que Mas i Junqueras acabarien pactant el calendari electoral i així ha estat.

Quan tot semblava perdut, es va fer la llum. Artur Mas i Oriol Junqueras, després de setmanes de desencontres, van arribar a un acord in extremis pel que fa l’avançament electoral i la manera com els partits es presentarien a les eleccions. No cal dir que la presència en la decisiva reunió de Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep M. Vila d’Abadal, també va ajudar a encendre la fumata blanca.

A Madrid ja es donava per fet que els mateixos sobiranistes rebentaríem la unitat i el desànim regnava entre les files independentistes. I a sobre ja era vox populi que Mas i Junqueras no s’aguanten! Tot semblava que anés de mal borràs però a l’últim instant es va salvar. Què va possibilitar-ho? Diversos factors evidentment, però un de decisiu va ser la pròpia desconfiança entre ambdós dirigents. Sí, sí, ho han llegit bé. Ho il·lustraré amb un exemple de filmoteca: els dirigents del procés protagonitzen una buddy movie on la realitat supera la ficció.

Es coneix per buddy movies (pel·lícules de col·legues) un subgènere cinematogràfic a cavall entre el thriller de suspens i la comèdia d’acció, en el que generalment dos personatges antagònics, que comencen no suportant-se, acaben per aparcar les seves diferències en pro d’assolir els objectius de la seva missió. Malgrat les dissensions inicials, la dificultat dels perills i dels grans reptes que tenen plantejats, fa que a mesura que evoluciona la pel·lícula, l’amistat vagi forjant-se entre ells fins al punt del clímax final, on cadascú arrisca la vida per salvar l’altre en una adrenolítica catarsi caracterològica. Exemples destacats d’aquest gènere són: Límit 48 hores (Nick Nolte i Eddie Murphy), El principiant (Clint Eastwood i Charlie Sheen) o Arma Letal (Mel Gibson i Danny Glover).

Doncs si analitzem detingudament l’anomenat “procés” hi veurem tots aquests elements. Hi ha hagut acció, suspens i comèdia (potser massa i tot) mentre el president de la Generalitat i el cap de l’oposició desconfiaven mútuament l’un de l’altre. Per Junqueras, Mas és l’home que va pactar el fallit Estatut de la Moncloa amb Zapatero i qui va devaluar la consulta del 9-N. Per Mas, Junqueras és el diputat novell que menysprea les seves estratègies per burlar l’estat i que vol substituir CiU com a referent del sobiranisme. És ben probable que, en un escenari polític distint, ambdues personalitats serien enemics mortals. És més, ara que vénen les municipals segur que encara veurem més batusses i picabaralles dialèctiques entre ells dos.

Però res d’això ens ha d’inquietar perquè és l’evolució natural de la trama. Si ho sabem mirar bé encara ens semblarà divertida l’escenificació. Tothom sap què s’hi juga amb la seva interpretació i ells dos més que ningú. Ni un ni l’altre volen fallar al seu poble ni passar a la Història per haver estat un obstacle per a la independència de la seva nació. Mirat amb certa distància resulta extremadament còmic: personalment no se suporten però pel bé del país estan condemnats a entendre’s!

Per tant, Mas i Junqueras, homes de caràcter i intel·ligència prominent, saben que la magnitud de la missió els reclama els sacrificis més grans. Hem d’entendre que en aquesta pel•lícula no es tracta de detenir un grup de mafiosos, resoldre un segrest o de neutralitzar un escamot terrorista. El guió parla d’alliberar un país! L’hora és greu i gloriosa. I senten l’alè del públic al clatell. Espectadors actius que volen que la peli acabi bé, com tota bona buddy movie.

Així que preparem-nos còmodament per patir, xalar, plorar, riure, emprenyar-nos i gaudir amb Mas i Junqueras, actors protagonistes de la inoblidable pel·lícula de les nostres vides. El desenllaç 

 

 

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 José Quinta, LH, Cataluña, España, 01/02/2015 - 00:16

Qué poco dura la alegría en casa del secesionista ... sigues pensando que Mar y Junqueras están de acuerdo? Ah, y no me disculpo ... y tú, piensas hacerlo?

#5 Les parelles, Barcelona CF, 30/01/2015 - 17:41

Res de nou, al mon de l'espectacle sempre hi ha hagut parelles famoses, Pompof i Teddy, Epi i Blas, Tip i Coll, Els Pimpinela, martes I Trece, etc. Pel que fa a aquests dos, no se sap on encaixaríen enmig d'els altres, potser entre el duo Pimpinela i Stan Lauren

#4 BEJOTA, BCN, 28/01/2015 - 14:24

E. EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",(= 27-S)

#4.1 BEJOTA, BCN, 28/01/2015 - 14:25

NO SÓN MAS I EN JUNQUERAS,SÓN ELS VOTS.

#3 ander, lleida, 27/01/2015 - 14:17

Yo me disculparía... pero antes tendría que tener motivos para ello.

Lo que se verá es lo que ya se ve. El indepe no puede admitir que el 27s no tendrá opciones. Pídele que se inmole... por motivos etnicistas en su caso. Lo que no puedes decirle es que ya no hay juego.

#2 Horacio, Barcelona, 27/01/2015 - 00:11

Mira, el pianista del Titanic: todo va bien.