La Punteta · 10 de Febrer de 2017. 22:21h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Mas no és Gandhi

Hi ha països que són lliures perquè, en un moment determinat, algú va donar un pas endavant. Els EUA tenen George Washington, l'Índia el Mahatma Gandhi, Sud-àfrica Nelson Mandela. I nosaltres què tenim? Artur Mas.

Aquest divendres tenia un dinar amb Manuel Trallero i, quan vaig arribar al despatx, vaig estar a punt de fer un tuit que digués: “Bravo, Artur!”. En el seu al·legat final davant el tribunal, l'expresident semblava que donava la cara.

Sort que no l'he fet. Ha estat flor d’estiu, un miratge, una falsa impressió. De seguida ha canviat de direcció i ha insistit en la mateixa estratègia de defensa dels darrers dies: jo no vaig ser. Pel que fa a la resta de la intervenció, el mateix llenguatge que feia servir en una sessió de control al Parlament o durant una roda de premsa a Palau quan encara era president.

Potser la que més valenta ha estat l'exvicepresidenta Joana Ortega, que ha afirmat que “no ens hem amagat mai darrera dels voluntaris”. Mai? Però si el primer dia els va esmentar fins a sis cops en resposta al seu advocat, Rafael Entrena:

- Qui va obrir els locals de participació?

- Doncs, els voluntaris.

- Qui es va fer responsable i va utilitzar els ordinadors?

- Els voluntaris

- Qui va recollir els vots, comptabilitzar els resultats i transmetre les dades?

- Altres voluntaris.

- Qui va organitzar les cues?

- Altres voluntaris.

- I qui va rebre les dades del CTTI?

- Altres voluntaris.

- Qui gestionava el call center?

- Altres voluntaris

Sense oblidar  l'exconsellera Irene Rigau, que gairebé ha comparat l'Espanya actual amb l'Espanya franquista. La gràcia que li deu haver fet al tribunal. No he entés ni les intervencions dels respectius advocats. Perquè si optes per una defensa jurídica no facis el darrer dia un míting polític. Es com disparar-te un tret al peu. Escombrar al darrer minut la teva línia de defensa. Desconfiar de les teves pròpies possibilitats.

Algunes conclusions, doncs: si la teva parella és administrativista -encara que sigui dels bons- no el contractis com a penalista. I si el judici del 9N és tan important tampoc agafis l'advocat del partit. Ja té prou feina. Si jo hagués estat Mas hagués contractat Cristóbal Martell -que porta de Jordi Pujol a Manuel Bustos- o a Pau Molins, per citar dos penalistes destacats de Barcelona. N'hi ha més.

Quina oportunitat perduda tot plegat. El procés necessitava un revulsiu, un referent, fins i tot una injecció de moral. Però si ni tan sols demanen penes de presó!. I els 30.000 euros de multa que reclamen a cada processat no és res en comparació amb els 190.000 que li exigeixen a Santiago Espot per la xiulada del Camp Nou. A més, el president de Catalunya Acció no té la Generalitat al darrera.

Potser l’expresident no ho sap perquè no és un dels seus referents preferits, però fins i tot un home d’ordre com Prat de la Riba va passar per la presó per defensar la seves idees. No cal remuntar-se a Macià, que va patir el judici de Prats de Molló, ni a Companys. Prat, també.

En fi, sembla tot plegat que hagi buscat l’absolució de totes totes per poder tornar-se a presentar. Quan un col·lega li ha recordat les crítiques de la CUP ha contestat que “cadascú té el seu estil” i a mi que “vostè m’està dient que havíem de mentir” si hagués assumit tota la responsabilitat.

Però al mateix temps ha reconegut que "vam subministrar la logística: els locals, la recerca de voluntaris, la web de la Generalitat, els ordinadors, programes informàrtics, urnes, paperetes”. Per tant, que gran hagués estat dient: sí, vaig ser jo. Hagués pogut sortir per la porta gran com els toreros.

Mas ha perdut, en definitiva, una oportunitat d’or per engrandir la seva figura política.  A punt? La principal conclusió del judici és que ni ell es creu la independència. Si no no hagués fet mans i mànigues per ser absolt i poder tornar-se a presentar.

  screensnapz033.jpg

 

PD/ Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#11 XavierAP, Maresme, 13/02/2017 - 18:14

La clau de tot crec no és tant EL QUÉ va fer sinó PERQUÈ ho va fer.
... I la meva humil opinió és q Artur Mas posa per sobre de TOT el que no l'inhabilitin i poder seguir fent l'unic q ha fet tota la vida, és a dir, de politic-gafe, en lloc de passar a l'història com el President q veritablem

#10 JUANICO, Barcelona, 12/02/2017 - 13:33

Un article impecable.

Llàstima de contradiccions.

No veig per cap lloc, potser m'ho he perdut, cap notícia de la sentència Gürtel i dels 1000 milions del corredor mediterrani per a Madrid.

Espanya no interessa ?

Només interesss el prusés?

#10.1 pepe....., andorra, 12/02/2017 - 21:24

sentencia gurtel? la de los muertos a cascoporro? si, y lo del corredor mediterraneo es obvio, si una parte de ese corredor quiere ser indepe, no voy a pagar la factura hasta q se aclaren. Es simple y facil. Si no quieres el español en tu escuela, no entiendo pq si quieres el dinero para tu autopista o

#10.2 JUANICO, Barcelona, 13/02/2017 - 15:40

Todo eso díselo a los valencianos y a los murcianos.
La excusa del independentismo ya está muy manida.
Pero como no queremos reconocer nuestra ceguera sólo hablamos de la de los otros.

Lamentable tu castellano, por cierto

#9 Beto, Tortosa, 11/02/2017 - 17:37

A mi Mas m'ha semblat un pobre home que fa el que calgui per evitar una multa.

He notat a faltar més valentia, més coratge, més coherència amb els plans del seu partit: ruptura. No sé, semblava que estava penedit del que havia fet però alhora volia anar-se'n de "rositas".

#8 Galderic, Barcelona, 11/02/2017 - 14:17

Mas no pot ser Gandhi perquè la democràcia espanyola és una entelèquia, en canvi la britànica té més de 350 anys d'existència.

#8.1 PepetCabrejat, Bcn, 11/02/2017 - 15:13

Entelèquia es voler ser independent amb la meitat de la població en contra, cap recolzament internacional, saltant-se les lleis i la caixa plena de teranyines. Agafa't bé, no caiguis de la figuera.

#8.2 A., Barcelona, 11/02/2017 - 16:07

la democràcia de 350 anys ha suspés l autonomia del Ulster 4 cops a més de declarar la llei marcial uns quants cops. Galderic, la indigència intelectual cotitza a l alça a casa teva.

#8.3 PQG, Metrópolis, 11/02/2017 - 16:12

Que sí Galderic que sí, que tienen que ignorar el derecho español y pasarse por el forro el derecho de los más de 36 millones de españoles a votar un cambio constitucional que os permitiría a vosotros mismos votar en un verdadero referéndum, para ceder a vuestras demandas...

#8.4 PQG, Metrópolis, 11/02/2017 - 16:15

... porque claramente los derechos de más de 36 millones de votantes son menos valiosos que los de 1,9 millones de independentistas. Así es como funciona la democracia según usted no? La minoría, que es lo que son ustedes tanto en España como en Cataluña...

#8.5 PQG, Metrópolis, 11/02/2017 - 16:17

Puede decidir sobre una cosa que atañe al conjunto de los españoles, por lo menos en una parte del proceso, la ya mencionada reforma, y marcar el destino de 7,5 millones de catalanes entre los que se encuentran 5,4 millones de votantes una gran cantidad de ellos no independentistas.

#8.7 pepe....., andorra, 12/02/2017 - 21:19

Galderic, creo q si te esfuerzas, puedes llegar pq este comentario es de lo peor q te he leido. Lo primero q cualquiera q haya visto la pelicula sabe q el Sr. Rius lleva razon y lo segundo q tendran muchos años de democracia, pero en la india no la aplicaron. No veo a mas en una marcha de la sal recibie

#5 Voluntari, Bcn, 11/02/2017 - 01:56

Tota la consulta del 9N es un timo. Ens van enganyar a tots.

#5.1 Republica catalana de Can Pixa, Lleida, 11/02/2017 - 11:41

Bravo!.Has descobert la sopa d'all

#5.2 PepetCabrejat, Bcn, 11/02/2017 - 13:19

A tots no., als voluntaris i als que van anar a votar el 9N, a la resta no ens posis al mateixa sac. Els més divertit és que molts encara segueixen dalt de la figuera convençuts del miracle.

#5.3 Galderic, Barcelona, 11/02/2017 - 14:14

Pepet Cabrejat aquest grau de suficiència que gasteu els contraris a la independència a que es deu deu ?, posseiu una intel.ligència superior, et penses que no t'enganyen ?, ha ha ha.

#5.4 PepetCabrejat, Bcn, 11/02/2017 - 15:01

Galderic, es deu simplement a l' aplicació del sentit comú. I no, no m'enganyen pq ni me' ls he cregut ni els he votat mai, ni als d' aquí ni als d' allà. Recorda, sentit comú.