La Punteta · 22 d'Octubre de 2015. 19:17h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Matar al Papa

Com pot ser que l’únic que ha dit alguna cosa assenyada sobre els refugiats hagi estat l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares?. L’home en qüestió es va preguntar, en un acte el passat dia 14, si era “aigua clara” i si tot plegat no seria un “cavall de Troia” dins de les societats europees. “On quedarà Europa d’aquí uns anys?”, es va demanar.

Li han dit de tot, clar. Sobretot a les xarxes socials: xenòfob, racista, d’extrema dreta. Al cap de tres dies va haver de demanar perdó. Se li van tirar a sobre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de València, Joan Ribó, ambdós molt progressistes. També la vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra. Partits com el PSOE i Compromís. Fins i tot organitzacions catòliques. I suposo que els de SOS Racisme devien amenaçar amb una querella.

Que consti que jo sóc agnòstic. No vaig passar de la primera comunió, em vaig casar pel civil i els meus fills no estan ni batejats. Però què se n’ha fet de l’esquerra laica i progressista?. Aquella que defensa la separació de poders, la igualtat home-dona, la laïcitat?. Perquè amb el tema dels refugitats ha emmudit fins i tot el primer ministre francès, Manuel Valls.

No pretenc criminalitzar ningú, per descomptat. Molt menys famílies senceres. Ni gent que escapa d'una guerra. Però és evident que tots els refugiats sirians venen d’una zona en conflicte. En alguns casos fins i tot controlada per l’Estat Islàmic. I és inevitable que se’n pugui colar algun. No és racisme, és simple estadística.

Ho advertia el passat dia 11, en una entrevista a El País, el cap dels serveis secrets del Líban, Abbas Ibrahim. La periodista li preguntava: “¿Cree que hay extremistas entre los 1,2 millones de refugiados sirios que acoge Líbano o entre los decenas de miles que huyen a Europa?”.

I ell responia: "Por supuesto, hemos descubierto a muchos extremistas entre los llegados de Siria, con documentación falsa. Más de un año y medio atrás les advertí de las posibles oleadas de refugiados que saldrían hacia Europa y entre ellos extremistas infiltrados. Ahora comienzan a tomar nuestras palabras en serio."

Per això, espero equivocar-me però avui 22 d'octubre del 2015 faig una predicció: tard o d’hora un terrorista voldrà matar al Papa, volar el Vaticà o simplement provocar una matança i quan l’enxampin -espero que abans d’haver assolit el seu objectiu- esbrinaran que va venir amb l’allau de refugiats dels darrers mesos.

Al capdavall, Europa ha estat com un formatge gruyère durant les últimes setmanes. En molts casos, han deixat entrar tothom sense ni tan sols prendre les empremtes o demanar les dades personals. A Alemanya, uns refugiats van tirar del fre d’emergència en un tren a mitja nit i van sortir tots corrents.

Sovint per la pressió dels mitjans i de les ONGs. Però la política d’asil, d’immigració o fins i tot la de seguretat d’un país és massa important com per deixar-la en mans de periodistes i d’organitzacions no governamentals. Ens hi juguem massa. I ho dic jo que faig de periodista.

Tampoc es pot deixar, per cert, en mans de TV3. El Telenotícies del dissabte passat, 17 d’octubre, criticaven el “govern de dretes” d’Hongria perquè “s’escudava” en la legislació europea per impedir el pas a refugiats sense papers. Però és que, efectivament, la legislació europea exigeix visats a sirians, iraquians o afganesos pera a entrar a la UE.

Com deia el portaveu del criticat govern hongarés, Zoltanc Kovacs: “El veritable problema és que, a excepció d’Hongria, no veus gaires estats europeus, per no dir cap, compleixin les seves obligacions actualment”.

Fins i tot La Vanguardia posava un semàfor vermell al primer ministre hongarès, el polèmic Victor Orban, l’endemà diumenge per haver tancat la frontera a “la marea de refugiats i immigrans que es dirigeixen a l’Europa rica a la recerca d’una vida millor”. El dia que al conde de Godó se li posin uns refugiats en tenda de campanya al jardí de la seva casa de Pedralbes canvia la línia editorial del diari.

Com l’alcaldessa Ada Colau, que ha anat a Lepizig -a 12.000 euros el viatge- per fer-se una foto quan comença a tenir problemes aquí, però estaria disposada a acollir refugiats a casa seva?. Fins i tot la cancellera Merkel, tan bona en altres aspectes, va dir en un rampell de franquesa que ella no n’acolliria al seu domicili particular.

I el president de la Generalitat, Artur Mas, posava aquest dimecres com a exemple d'obra de govern -a més de la vacunació contra la grip- l'acollida de refugiats. Un país que no pot pagar ni les farmàcies. Com aquell pel·lícula de Manuel Summers: To er mundo e güeno.

Perquè, clar, tampoc perdràs el el temps en formalitats burocràtiques si són veritables refugiats, però tothom sap que molts són immigrants econòmics que busquen un futur millor. D’acord: els deixem entrar a tots, doncs?.

Si sí, enderroquem també les tanques de Ceuta i Melilla, tanquem els CIE, legalitzem els ‘top manta’ i campi qui pugui: per què hem de barrar el pas a magrebins o senegalesos si deixem entrar eritreus, per exemple?.

Sembla mentida que Angela Merkel, que no ha acostuma a cometre errors, tingués la màniga tan ampla en un tema tan delicat com aquest. Per mi que tenia remordiments de consciència després de les crítiques rebudes pel seu tracte a Grècia i la fredor amb aquella nena palestina.

Ara el mal ja està fet: s’ha produït un efecte crida, els països balcànics estan desbordats, altres límitrofes -com Turquia o Sèrbia- els deixen passar sense problemes i les quotes assignades a cada estat quedaran aviat superades si no ho estan ja.

Encara sort que a Alemanya tenen remordiments de consciència per la II Guerra Mundial i els van acollir amb els braços oberts, fins i tot aplaudint, però juraria que tard o d’hora li passarà factura electoral a la cancellera Merkel. Ves que no li costi el càrrec.

Perquè que han fet els governs europeus? Res, atenallats entre les imatges colpidores i la pressió dels mitjans de comunicació, s’han mogut entre la inoperància i la ineficàcia. L’última genial idea ha estat oferir a Turquia anul·lar els visats d’entrada. Al barri berlinès de  Kreuzeberg, que ja és més turc que alemany, estaran contentíssims.

A Europa anem amb un lliri a la mà en aquest tema i en el de la immigració en general: és commovedora, per exemple, la solidaritat de la resta de països àrabs amb els refugiats sirians. Se’ls han tret literalment de sobre. I això que són de la seva mateixa confessió religiosa.

Potser països com Tunísia ja tenen prous problemes intentant tirar endavant una democràcia precària, però i el rei del Marroc que té nou palaus sense comptar el castell a prop de París?. I els rics emirats àrabs, inclos Aràbia Saudita?. No, res. Malgrat, per cert, que són també els mateixos que han llançat benzina a la zona.

Acollir refugiats? Sí, però amb ordre i sota estrictes mesures de control per no tenir cap ensurt. Fins i tot caldria exigir un compromís d’integració: vostè vol venir a Europa?. Collonut, però s’ha de comprometre a apendre la llengua o les llengües -a Catalunya n’hi ha dos d’oficials- en un termini prudencial i assumir els valors -sí: els valors- propis d’Occident: la igualat home-dona, la separació de poders, la democràcia parlamentària. Se n’han adonat que, en totes les entrevistes televisives, només parlen homes? A les dones no les deixen ni parlar.

La crisi dels refugiats s’ha dut tan malament -inclòs el nostre ministre de l’Interior, Jorge Fernández- que, entre altres efectes, dispararà les expectatives de la ultradreta a tot el continent com ja comença a passar en alguns països europeus.

La nostra esquerra pija i progressista -d’Iniciativa al PSC passant per Podemos- hauria de saber que, a França, els antics votants del Partit Comunista de George Marchais -que havia arribat a ser un dels més importants d’Europa juntament amb el PCE i el PCI- s’han passat en massa al Front National de Marine Le Pen.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#17 H22, a, 26/10/2015 - 01:50

Que Angela Merkel qué? yo me he perdido algun capitulo porque no entiendo nada, leo y escucho a menudo piropos a la presidenta alemana por aceptar los refugiados sirianos. Pero oiga, que no le quedaba otra que aceptar la realidad, los sirianos irán a Alemania le guste o no. No hay otra.

#16 Oriol2, BCN, 25/10/2015 - 17:30

"s?ha de comprometre a apendre la llengua o les llengües -a Catalunya n?hi ha dos d?oficials-" A part de xenòfob, ets entendridor, Rius. En una frase en què exigeixes que els sirians aprenguin català has de cometre una errada tan bàsica? La resta del, diguem-ne, article no mereix més comentaris.

#15 ., -, 23/10/2015 - 22:01

Rius, et fa pudor la boca.

#13 jordi, ,, 23/10/2015 - 16:36

A mí me da más miedo que pongan una bomba en la basílica de San Pedro.
Europa será musulmana tarde o temprano (esto no es opinable), por la sencilla razón de que los que ya están aquí tienen más hijos.
S. Pedro es el símbolo más reconocible de occidente. Los símbolos siempre caen primero.

#13.1 Oriol2, BCN, 26/10/2015 - 23:17

És una projecció molt a llarg termini i basada en una població musulmana que en realitat és petita en el conjunt d'Europa. Ve a ser com els qui deien que als EUA acabaria predominant el castellà. Ara ja veiem que això és mentida, però era més creïble que no una Europa musulmana.

#12 fart de demagogs, Cat, 23/10/2015 - 15:17

Demagògia repugnant. Per què no et dediques a denunciar que els teus estimats EEUU es dediquen avui a finançar mercenaris yihadistes a Síria Al Nusra, etc etc)?

#12.1 Oriol2, BCN, 25/10/2015 - 17:32

Si ja t'ho dic, ostres, en aquesta web convergeixen tots els que acusen l'independentisme català de tancat, xenòfob i racista, i mira què pensa aquest mateix públic sobre temes com el dels refugiats.