La Punteta · 19 de Desembre de 2012. 13:51h.

JORDI BAEZA BELTRÁN

@AzoteLiberal

Maurici Lucena

Qui em llegeix sovint ja sap que abans de llançar una floreta em tallo un dit. Però tinc la impressió que ha nascut una estrella a Can PSC. Maurici Lucena va ser nomenat Portaveu del Grup Parlamentari i només saber-ho ho vaig celebrar. Cada cop que l'escolto m'agrada més.

De to relaxat i amb cara de bona persona, Lucena es mostra contundent en el fons dels seus arguments sobre la pràctica de les coses. Just el que necessitem al debat públic català, allunyar-nos d'èpiques i cants de sirena.

Diran que té una visió economicista. I això arribarà des de l'essencialisme nacionalista que rau a CiU i li dirà l'esquerra extrema que ha guanyat pes al Parlament. Lucena és una bona elecció de Pere Navarro per recuperar la iniciativa política. Ara sí, primer brot de renovació real al PSC. 

Veient les rucades econòmiques que a diari diuen la majoria de polítics i que repeteixen periodistes i tertulians acabats d'arribar a certes qüestions, trobo que les aportacions de Lucena són molt oportunes. Sí, cal un economicisme ben plantat al Parlament.

Quan parla en públic pensa en temps real; ho hem pogut veure en diverses ocasions. Ho vam veure al debat de Tv3 entre els segons de les llistes. Lucena va posar nerviosa a una Joana Ortega que òbviament no domina els temes econòmics. I va fer preguntes concretes que no fa ningú sobre el procés d'independència, una en particular: Què passaria amb les entitats financeres catalanes? Lucena va enumerar ràpidament -davant d'una Ortega amb la boca semi oberta- alguns dels riscos a aclarir del procés d'independència en matèria financera i europea. CiU d'això no en parla o no concreta: ni abans de la campanya, ni en campanya, ni ara de cara a la consulta. I alguns sospitem que no ho fan perquè en aquesta matèria trobem el veritable motiu pel qual el President Mas va afirmar allò de "la independència clàssica no ens convé".

El detonant d'aquest article ha estat la compareixença de Maurici Lucena al Parlament per valorar l'acord entre CiU i ERC. Preguntat per la idea de gravar els dipòsits bancaris, Lucena ha tornat a demostrar pel seu to i ritme que pensa mentre parla en públic. No repeteix, ell pensa. I això no es pot dir de gaires polítics, diria que només ho fan: Fernández Teixidó, Albert Rivera, Pere Aragonès, Jordi Cañas i de vegades Duran i Lleida. Ho feien López Tena i Uriel Bertran.

Sobre l'impost als dipòsits Maurici Lucena m'ha recordat al to de Josep Piqué. Didàctic i explicatiu ha dit per què aquest impost no és una bona idea.

Breument cal dir: l'impost no afavoreix el crèdit, pot acabar repercutit mitjançant una pila de vies als clients i cal recordar que s'estan recapitalitzant les caixes fallides.

Fa tota la sensació que Lucena serà el flagell més de fons del nou Govern en minoria. El flagell centrista d'aquesta CiU que està assumint els plantejaments econòmics de l'esquerra extrema. Lucena de perfil social-liberal i de tall racionalista fa molt bona pinta i el terreny econòmic serà el seu punt fort. A l'àgil i liberal Fernández Teixidó se li ha girat feina, sobretot perquè haurà de justificar disciplinadament una Convergència Democràtica de Catalunya que té ben poca cosa de liberal.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat