Publicitat
La Punteta · 2 de Novembre de 2016. 09:49h.

RUBÈN NOVOA

Analista

Mossos, CITCO i EUROPOL

Fotografia: F.Reina/SPC (D'esquerra a dreta: Jordi Jané (Conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya), Àngels Bosch (Presidenta d'EuroCOP), Manuel Navarrete (Director de l'European Counter Terrorism Center/EUROPOL), Josep-Lluís Trapero (Comissari en cap de la Policia de la Generalitat-Cos de Mossos d'Esquadra).

Convidat per la seva presidenta, la setmana passada vaig assistir a l'EuroCOP Counter Terrorism Conference Barcelona 2016. Representants policials de 27 països europeus van aplegar-se a Barcelona per escoltar experiències diverses en matèria de lluita antiterrorista a cura de diversos decision makers d’àmbit europeu.

La fotografia que acompanya aquest article resumeix en essència —i d’una manera molt gràfica— tot allò que se n’ha d’extreure a posteriori de jornades com aquesta.

Abans d’entrar en matèria, i a tall personal, vull deixar dites un parell de coses de l'Àngels Bosch. Dona, catalana, mosso d’esquadra i presidenta d'EuroCOP. Sense cap mena de dubte tota una fora de sèrie i lluitadora incansable de fortes conviccions. De les què s’hi deixa la pell perquè la seva vocació forma part del seu ADN des de ben petita. De totes maneres tinc la sospita que en el seu tremp també hi juga un paper molt destacat haver format part d’aquelles primeres fornades de Mossos que la majoria de catalans recordem en el nostre imaginari com a forjadores d’un paper clau en la recuperació de l’autogovern. Convindreu tots amb mi que el desplegament de la Policia de la Generalitat no va ser gens fàcil. Per tant, abans de res, volia expressar la meva felicitat perquè una dona com l’Àngels hagi arribat tant amunt en el reconeixement de la seva impagable contribució a tenir una policia digna i de la qual els catalans ens puguem sentir encara més orgullosos. Crec que és molt necessari dir aquestes coses en un país com Catalunya, especialista en menystenir aquells qui la serveixen productivament des d’àmbits com el policial. Necessitem influencers com ella en tots els àmbits i a tot arreu on sigui possible!

Dit això i tornant a la fotografia inicial, podem veure com sota l’atenta mirada de l’Àngels, el Director de l'European Counter Terrorism Center d’EUROPOL, el Coronel de la Guàrdia Civil (GC), Manuel Navarrete, intercanvia paraules amb el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya Jordi Jané. Molt em temo que aquest intercanvi d’impressions directe (!) és el primer que es produeix entre el responsable polític d’Interior de Catalunya i el responsable de l’organisme europeu en matèria de coordinació antiterrorista. Cal felicitar que aquest contacte hagi estat possible gràcies a l’excel·lent jornada organitzada per EuroCOP amb el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), membre cofundador, d’amfitrió. I, evidentment, cal constatar que alguna cosa no va bé en matèria de coordinació antiterrorista a Catalunya si aquests encontres i intercanvi de coneixement entre organismes com el que dirigeix el Coronel Navarrete no es produeixen pels canals adequats i directes entre, per una banda, el Cos de Mossos d’Esquadra (CME), i per l’altra, EUROPOL.

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller d’Interior, Jordi Jané, va aprofitar la jornada per reclamar la presència directa de Mossos als fòrums policials antiterroristes internacionals. Segons Jané, «és necessari que la informació ens arribi directament», constatant, d’aquesta manera, que, a dia d’avui i en matèria de lluita antiterrorista, la nostra policia encara està subsidiada. En aquest cas al Cuerpo Nacional de Policia (CNP), organisme policial que fa d’enllaç entre el CME i EUROPOL tot i la modificació normativa viscuda a EUROPOL el passat mes de maig i per la qual es contempla la presència de tots els cossos policials que operen a la Unió Europea de manera directe. I cal dir que Catalunya no és l’únic lloc on fins a 4 agències governamentals tenen atribuïdes competències en matèria de lluita antiterrorista: CME, GC, CNP i Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Bèlgica o el Regne Unit també plantegen una problemàtica similar per a EUROPOL. Per contra, Alemanya o Suïssa són més seriosos amb aquest tema. Aquesta modificació normativa, no obstant, deixa en mans dels Estats membres aquesta integració en forma de vist-i-plau.

Centrem-nos: aquest és un debat de seguretat i no de política. I la ciutadania hem d’exigir tant al Ministerio del Interior espanyol com al Departament d’Interior de la Generalitat que facin complir la llei. D’entrada, encara no s’ha signat el conveni d’incorporació del CME al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) —tot i anunciar-nos el Conseller que el protocol està a dia d’avui ja força avançat— i sembla un pas previ lògic abans d’integrar-se a EUROPOL. Perquè quin sentit tindria que Mossos compartís directament informació amb EUROPOL però no amb CNP i GC? Quin sentit té a més que EUROPOL entri en conflicte amb els Estats membres per aquestes qüestions quan del que es tracta és de sumar forces per lluitar contra els qui volen crear-nos el conflicte real aquí?

Espanya encara no ha assumit el marc legal que li és propi on, a principis de segle va culminar a Catalunya el procés de substitució de Policia Nacional i Guàrdia Civil en benefici de Mossos. Aquesta és la realitat competencial que impera i per tant a aquestes alçades de la pel·lícula hom no hauria d’estar invocant l’article 164 de la Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, on es deixa ben palès que la Generalitat participa a tots els organismes d’intercanvi d’informació policials estatals i internacionals que li siguin propis per competències com ara mateix el CITCO i EUROPOL.

La gent té dret a saber que el debat polític sobre qui s’apunta la «medalleta» davant de futures operacions antiterroristes —i el filibusterisme i recels que això genera entre les diverses agències i cossos— està exercint un fre considerable en matèria de coordinació antiterrorista i, per tant, en detriment de la nostra seguretat. Quina garantia té Mossos que la informació que vehicula mitjançant l’enllaç del CNP arriba a EUROPOL? O a l’inrevés, quanta informació adreçada des d’EUROPOL a Mossos mitjançant l’enllaç del CNP s’ha quedat a Madrid?

Totes aquestes inquietuds, finalitzada la jornada, se les vaig poder trametre de viva voce al Coronel Navarrete. Va convindre amb mi que l’amenaça terrorista gihadista és tan greu a Europa que cap dinàmica política interna dels Estats membres ha d’estar per sobre i, encara menys, contribuir a posar en risc la seguretat dels teus conciutadans, i que per tant, és necessària la participació directa de Mossos a EUROPOL quan abans millor. Fins i tot el vaig animar com a EUROPOL a seguir el perfil de twitter de Mossos, una manera discreta de trencar el gel creiem alguns. Navarrete és un professional de la lluita antiterrorista i, evidentment, és partidari d’aquesta presència directa de Mossos a EUROPOL, però el mecanisme s’ha d’acordar prèviament dins d’Espanya.

Confio que Jordi Jané hi estigui treballant en aquests moments. És necessari saber qui serà el proper Ministre de l’Interior del govern espanyol i confio que els seus anys de diputat a Madrid li serveixin per obrir-se portes a la Villa y Corte per tal de desbloquejar la incorporació de Mossos al CITCO subsidiada també a eliminar l’enllaç del CNP a EUROPOL i que Mossos hi pugui participar directament. És el que diu la llei. És el què tothom va reclamar a l'EuroCOP Counter Terrorism Conference Barcelona 2016. La «TaskForce Fraternité» creada per EUROPOL per compartir informació policial i d’intel·ligència entre França i Bèlgica n’és un bon exemple a imitar.

 

Esperem doncs començar l’any 2017 amb els Mossos plenament integrats al CITCO i EUROPOL. Perquè aquesta no és ni una lluita política ni una lluita d’EuroCOP, l’SPC, l’Àngels Bosch o el Conseller Jané. És un tema de seguretat nacional i per tant, ens hi va la vida a tots!

2 Comentaris

Publicitat
#2 Manolo, Barcelona, 03/11/2016 - 10:25

Me temo que confundimos las cosas
Los Mozos tienen las competencias que tienen y punto pelota
Lo que no es de recibo es que con la ansia de estar y figurar en todos los foros, se tengan duplicidades y menos excusándose de que la información no se recibe ni da directamente

#1 Laughter, L'H-España, 02/11/2016 - 21:22

Dice usted Sr. Novoa que "España aún no ha asumido el marco legal que le es propio" ... Pues siento decirle que se equivoca, que quién no ha asumido el marco legal es la Generalidad de Cataluña, y mientras esto sea así, me temo que la integración en esos organismos de Inteligencia, tanto nacion