La Punteta · 8 de Març de 2018. 13:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Neus, la tèbia

Entrevista a El Punt-Avui el 17 de juliol del 2016

 

Neus Munté no pot ser alcaldessa de Barcelona. Per descomptat això ho decidiran els votants a les properes eleccions municipals del 2019. Però en la meva opinió té tres obstacles en contra que pesen como una llosa. Com tres lloses.

El primer que -com Santi Vila- ha estat membre dels Governs de Mas i de Puigdemont. És tan responsable com Jordi Turull o Josep Rull d’haver-nos dut fins on estem. Ara no s’hi val dir jo ja ho deia o que va saltar a temps del vaixell. Ja s'enfonsava.

Sí, ja sé que va plegar el passat mes de juliol i que la República dels vuit segons va ser a l’octubre. Però ha tingut càrrecs d’enorme responsabilitat durant tot el procés: consellera de Benestar Social, vicepresidenta i consellera de Presidència.

Fins i tot va ser la imatge pública del Govern com a portaveu (2015-2017). Va haver-hi algun episodi memorable. Com aquella roda de premsa en la que va negar la trobada secreta de Puigdemont i Rajoy a la Moncloa. O no ho sabia o ens va enredar. No sé que és pitjor. Tant se val: Estava a la sala de màquines, però també al post de comandament. 

En realitat, porta en política -amb càrrec públic- des del 2002 quan va ser escollida diputada al Parlament. Gairebé vint anys. A mitjans dels 90 ja es retratava amb Pujol en cartells electorals. També ha estat vicepresidenta del PDECAT. I va ser la mà dreta de Mas. Al Govern i al partit.

cartellok.jpg

 

Ja no recordem quan treia pit?. "Anirem fins el final, i sense por” encara deia el juliol del 2016. En la seva declaració al Suprem, després de la trencadissa, ja va canviar d’opinió: “evidentment no era un referèndum”, tot era “de caràcter simbòlic”. Es pensaven que només es jugaven inhabilitacions. La presó ho ha canviat tot. Van actuar amb una tremenda irresponsabilitat.

Però Munté s’enfronta a un altre impediment: serà víctima del propi mapa polític i ideològic que el PDECAT ha ajudat a trencar. Ara és un magma, un terreny inestable i movedís. Si sorgeix un altre candidat a les primàries del partit només faran que barallar-se per les escorrialles.

El PDECAT ja no és aquella formació que, sota les sigles de CiU, va arribar a governar a les dues bandes de la Plaça Sant Jaume: a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Fins i tot a les quatre diputacions. A Madrid remenaven les cireres.

Ara això s’ha acabat. No en queda res. Van marejar l’electorat: CiU, CDC, Junts pel Sí, Democràcia i Llibertat, CDC una altra vegada, Partit Demòcrata, PDECAT, Junts per Catalunya. Al Congrés estan al galliner i poden acabar fagocitats per JxCat.

lv23m15jb.jpg

Xavier Trias potser encara no ho sap, però va perdre l’alcaldia pel procés. Encara recordo Mas dient en el tram final de la campanya: "el procés sobiranista està en risc si CiU perd a Barcelona". Va ser premonitori.

L’ electorat moderat els hi va donar l'esquena i l'altre va pensar que, per fer-se el progre, ja tenia Colau. Va guanyar per un regidor. Trias va tirar la tovallola de seguida. Ahir, a la presentació del llibre de Santi Vila, el vaig veure comprant un exemplar. Com si es volgués fer perdonar.

Però hi ha una tercera raó per la qual, en la meva opinió, Neus Munté no pot ser alcaldessa de Barcelona. O almenys per la qual jo no la votaria. Va sempre amb peus de plom, no es mulla mai. Ha fet carrera administrant els seus silencis més que les seves opinions.

Hi ha una crònica demolidora de la meva col·lega de La Vanguardia Lola Garcia, de quan van pactar amb la CUP desobeir al TC, en la que descriu una reunió del Consell Executiu.

Té molt de mèrit perquè, per llei, les reunions del Consell Executiu són secretes. La periodista explicava la reacció, un per un, dels consellers: “Mas-Colell, com és habitual, es posa les ulleres al front i se submergeix en el text. Al cap d'uns instants, trenca el silenci i deixa anar en to irat: 'Però què és, això?'"

Doncs bé; Neus Munté, llavors ja vicepresidenta del Govern, no va badar boca. Tampoc Meritxell Borràs. Però com es pot no dir res en un dels temes més importants de la legislatura? No tenia opinó al respecte?.

Un company de l’època de quan Neus Munté anava en representació de la UGT em va dir un dia que, a les reunions, era de les que no parlava mai. Ha estat la seva manera de fer política. Però, en els moments actuals, Catalunya necessita dirigents que expressin la seva opinió sense embuts. I sobretot que, com deia Carod, diguin la veritat.

Em temo que, d’una manera o altra, Munté i Santi Vila només volen continuar en política. Potser fins i tot seran rivals a les municipals. Una pel PDECAT -o com es digui la candidatura- i l'altra per Units per Avançar o per Lliures. Però facin el que facin es disputaran el mateix petit tros de pastís.

triasllbrok.jpg

 

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#8 pepe.----, andorra, 09/03/2018 - 14:26

por una España de todos, la escuela en español.....

#7 Maria Padilla , Barcelona, 09/03/2018 - 14:13

Deixi'm endevinar - ho: perquè tot i que treia pit però no passa el test de les mamelles més grosses?

#6 Pepe, Alacant, 08/03/2018 - 19:55

Por muy torpe que sea siempre será mejor que Ada Colau, por otra parte para los separatistas esas losas a las que se refiere son como medallas al mérito, la votarán porque es de los suyos sin ninguna otra consideración.

#6.1 Sergi , Barcelona, 09/03/2018 - 14:36

Superar la ineptitud e incompetencia de Colau y su tropa es tarea de titanes, practicamente imposible.

#5 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 08/03/2018 - 18:36

Neus no puede ser alcaldesa porque Neus Mienté.

#4 botifler1914, Sinitaca, 08/03/2018 - 17:19

Por no abrir la boca en las ruedas de prensa de los Martes, cuando era portavoz (que no portavoza) del desgovern, mentía con un desparpajo impresionante.
Es otra que nos ha tomado por estúpidos,