La Punteta · 15 de Setembre de 2014. 19:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Ni consulta ni eleccions

A Josep Tarradellas se li atribueix aquella frase abans de les primeres eleccions del 1980 segons la qual el llavors candidat de CiU, Jordi Pujol, no dormia perquè volia ser president i el del PSC, Joan Reventós, tampoc perquè tenia por de ser-ho.

La història es repeteix. Mas no ara dorm davant la possibilitat que deixi de ser president i Junqueras davant la possibilitat de succeir-lo. Només cal rellegir, atentament, l’entrevista que li va fer Salvador Sostres i que ahir publicava El Mundo. Sobretot quan l’entrevistador li preguntava:

– ¿Por qué insiste tanto en la consulta y no acepta el plan B de celebrar unas elecciones anticipadas?
 
El líder d’Esquerra contestava:

– Una consulta es más fácil de entender y los resultados no son interpretables. Cada voto vale lo mismo. Unas elecciones autonómicas, por mucho aire plebiscitario que les diéramos, continuarían siendo autonómicas, el sistema proporcional las desvirtuaría como referendo y mucha gente acudiría a votar movida por los más diversos asuntos, como así tiene que ser. La única solución es cumplir con los acuerdos y celebrar la consulta.

L’entrevistador hi tornava:

– Todas las encuestas sugieren que usted será el próximo presidente de la Generalitat.

Però Junqueras fugia d’estudi:

– Nuestro objetivo no es ganar unas elecciones, sino cumplir con los catalanes y permitirles votar.

Per això, per intentar esvair dubtes, aquest matí he anat a la roda de premsa d’Esquerra per preguntar a la portaveu, Anna Simó: “si no hi ha consulta ha d’haver-hi eleccions anticipades?”

- Si no hi ha consulta… hi haurà consulta -ha contestat després de rumiar-s'ho-.

- Jo li dic si no hi ha consulta.

- Esquerra no contempla cap altre escenari que no sigui la consulta -ha insistit-.

Al final, a la tercera, com aquell passatge bíblic -crec que amb Sant Pau, vaig malament de catecisme-, ha admès que “no són unes eleccions anticipades el que convé a aquest país, el que li convé és estabilitat”. I el portaveu adjunt, Lluís Salvadó, ha afirmat que “el Govern té molta gasolina per arribar fins al final” després de la intervenció del president Mas al debat de política general.

Llavors? jo crec que, si la situació no es descontrola, uns i altres intentaran aguantar el màxim. Mas convocarà la consulta, però no la farà si ha de desobeir la llei, encara que sigui la legislació espanyola. Mentre que Esquerra tampoc no precipitarà les eleccions. Almenys immediatament. I, en termes parlamentaris, es pot fer la viu-viu un munt de mesos. Fins i tot prorrogar Pressupostos.

L’única possibilitat de CiU per no patir una desfeta electoral -el president s’ha deixat avui el cas Pujol- és intentar arribar “si es pot” fins al final de legislatura amb la intenció d'aprofitar una eventual recuperació econòmica. Personalment, crec que s’equivoquen. Encara que l’opció de convocar-les en pla plebiscit si no hi ha consulta també seria com fer-se l’harakiri.

El panorama per a CiU és negre com una tempesta d'estiu. A més els convergents no ho saben, però dubto que els republicans s'avinguin a fer una coalició electoral encara que fos després de la retirada de Mas i amb Junqueras de cap de llista. Si no ho han fet amb les europees difícilment ho faran amb les catalanes. Entre d'altres raons perquè si ets cavall guanyador per què cal fer aliança amb el que va segon a la cursa?. En política, no hi ha amics.

Pel que fa al líder d'Esquerra, és més fàcil cridar a la desobediència des de fora de la Plaça de Sant Jaume que des de dins. Tampoc no és el mateix ser líder de l’oposició que heretar una Generalitat amb 60.000 milions de deute. I el propi president d’Esquerra sap que, en cas de sortir elegit president, el primer que hauria de fer seria sortir al balcó de la Plaça Sant Jaume i proclamar la independència. Catalunya ha esdevingut una olla de pressió.

 

Twitter

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#18 David Casanovas, Barcelona, 17/09/2014 - 13:26

Puntualització : Han conduït (els nacionalistes) a Catalunya a ser una olla de pressió....que molts fa temps que ho anem denunciant.... Frustració, confrontació, perill, odi....moltes gràcies nacionalistes....

#17 Jordi, Barcelona, 16/09/2014 - 18:51

"Catalunya ha esdevingut una olla de pressió"
GRACIES PRESIDENT MAS
Crec qu'es honest reconeixa el vostre metit en la sutuacio del nostre Pais
Gracies tambe per la divisio, per l'incertesa, per l'ambien de confrontaciò
I el pitjor es, el que ENS ESPERA
a pèsar dels que creuen en els contes de Fades

#16 BEJOTA, bcn, 16/09/2014 - 14:54

A TOTES LES ELECCIONS ELS UNIONISTES I/O ESPAÑOLISTES SON CLARA MINORIA, COM A LES ULTIMAS DE CAT ON I VA HAVER UN 70% DE PARTICIPACIÓ. LA MAJORIA SILENCIOSA NO APAREIX PER ENLLOC.

#15 Kropotkin, Vic, 16/09/2014 - 14:42

Para estelados confundidos y que empiecen a dudar de todo, les recomiendo este libro para aclarar sus mentes

Brainwashing: The Science of Thought Control
Kathleen Taylor


#15.1 Kropotkin, Vic, 16/09/2014 - 15:13

Bueno, los de la Generalitat supongo que ya lo han leido varias veces.... Jua, jua, jua,...

#14 xxavixr, barcelona, 16/09/2014 - 13:56

Era sant Pere