La Punteta · 14 de Febrer de 2017. 19:41h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

No a un altre Sis d'Octubre

Com que el xoc de trens -o una sentència condemnatòria de Mas, Ortega i Rigau- sembla l’única manera de revifar el procés m’he afanyat a recuperar el llibre que va publicar Joan Esculies el 2014: “Evitar l’error de Companys. Tarradellas i la lliçó dels Fets d’Octubre” (Edicions 1984).

Sospito que, quan va sortir, el llibre hagués pogut tenir més ressò del que va tenir. Aquí perquè et donin peixet de debò has de fer un llibre a favor del procés o en contra d'Espanya. Esculies va desprofitar una ocasió d’or: ara seria comissari d’alguna cosa o assessor del conseller Romeva.

Però l’autor -que és també periodista: a mi em va patir quan era cap de premsa d’Universitats- va preferir descriure els fets tal com eren. Sembla un historiador d'Oxford o de Cambridge.  Destacar, per exemple, que l'obra té 142 planes i hi ha 171 notes a peu de pàgina. Això només ho fan els anglosaxons.

Com que a més de doctor en història és llicenciat en periodisme i en biologia sembla que miri pel forat del pany. O, encara millor, com si es tractés d’estudiar una cèl·lula al microscopi. No hi afegeix ni sal ni pebre. Cadascú pot treure les seves pròpies conclusions.

Per això, si jo fos l'editorial faria una obra de caritat: el regalaria a la porta del Parlament un dia de ple. A uns i als altres. Són 135 exemplars. Seria molt beneficiós per al país. Sobretot en els temps que corren.

Perquè el propi Artur Mas, en una entevista a TV3 el dia que va convocar les eleccions del 2012, deia que “de la història n’hem d’aprendre”. De fet, també va dir que “el Sis d’Octubre va ser un error i és millor que no el tornem a cometre”. 

Clar que de Mas no te’n pots refiar: canvia d’opinió segons bufa la direcció del vent. Jo tinc un altre llibre -aquest del 2002, quan volia ser president- en el que li pregunten per la independència i no en vol sentir a parlar. “L’objectiu actual és el màxim grau possible d’autogovern”, afirmava. Llavors volia ser un Pujol bis.

Tarradellas -del qual ara hauran de commemorar el 40è aniversari del retorn- tampoc estava a favor del Sis d’Octubre. Ell era més aviat partidari d'“apaivagar els ànims, tornar a la gestió i rebutjar el verbalisme”.

I saben per què? Perquè no vivia de la política. El 1934 havia deixat la primera línia per les seves diferències amb Companys i es guanyava la vida com a viatjant. Amb certa comoditat, per cert. Havia passat pel CADCI. A més tenia olfacte polític, qualitat que també trobo a faltar en l'actualitat.

Personalment, jo tampoc estic a favor d'un altre Sis d'Octubre. Sempre m'ha semblat una atzagaiada. Seria un suïcidi. Un suïcidi col·lectiu. Perquè la Generalitat ens representa a tots.

Dubto molt que el Govern espanyol cometi l’error de suspendre l’autonomia, però si ho fa la responsablitat no serà només del Govern espanyol, sinó també del Govern de la Generalitat. Situats entre l'espasa i el referèndum, estan estirant la corda més del compte. Sembla que vulguin que es trenqui. Ja n'hi ha prou de jugar amb foc.

Perquè si passa, no passarà res. Llevat de protestes al carrer. Potser fins i tot algun brot de violència per acabar de malmetre la nostra imatge a Europa. Es pensen que la UE es mobilitzarà, intervindran les Nacions Unides, els EUA enviaran tropes com si fos Kuwait i el Vaticà excomunicarà Rajoy. Amb sort sortirem un minut a la CNN, però a Brussel·les li importem un rave.

El president Puigdemont ha de ser conscient també que, si surt al balcó, Junts pel Sí perdrà definitivament el control del moviment. El procés passarà per damunt del que queda de l’antiga Convergència. Com una onada al Maresme durant un temporal de Llevant.

Les revolucions -també la dels somriures, que cada vegada té més mala llet- se saben com comencen, però mai com acaben. Excepte la revolució americana no conec cap altra que hagi acabat bé. Repetirem els catalans el mateix error del 34?. Espero sincerament que no.

PD/ Aprofito per recomanar un altre llibre. Aquest de Chaves Nogales, comprat ahir: “Lo que queda del Imperio de los Zares”. L'autor recorda que Kerenski va fer la revolució contra el tsar l’abril del 1917 i l’octubre els bolxevics la van fer contra ell.

 

PD/ Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#7 JUANICO, Barcelona, 16/02/2017 - 09:26

Com gairebé sempre, un bon article, però amb alfubes escletxes.

Fa 20 anys l'indepedentisma no sumava un 10%. Perquè ara més d' un 40 % ?

Hi té a veure la crisi econòmica de 2008 ?, un gota a gota del PSOE i del PP en no cuidar la capacitat productiva de qui és una de les grans aportadore

#6 La revolucio del SOMRIURE, Barcelona, 15/02/2017 - 09:10

"El xoc de trens és un suïcidi"
Per aixo, calia tant sidrall?
Voleu dir que som tant Astuts?
A qui hem enganyat, a l'Estat o als catalans?

Ara el que cal, tindre MOLT CLAR
qui pagará les destrosses?
Que podem estar MOLT SEGURS
que será TOT EL POBLE

PREPAREM-NOS
crec que NO SERÀ amb s

#6.1 La revolucio del SOMRIURE 2, Barcelona, 15/02/2017 - 12:34

PREPAREM-NOS
crec que NO SERÀ amb SOMRIURES

#5 Carlos BCN, Barcelona, 14/02/2017 - 23:50

Comets l'error de pensar que hi ha un espanyolisme que ve de fora, però neix aquí per defendre Catalunya de vosaltres. Ara mateix, el patriotisme espanyol més fort està naixent a BCN. Els indepres sou una fàbrica de patriotes.

#5.1 Xavier Rius, Martorell, 15/02/2017 - 12:22

No ben bé. Sempre he dit que, amb el procés, l'unionisme ha sortit de l'armari. Ara ja no fa vergonya penjar una bandera espanyola al balcó. Tinc un article pendent sobre això.

#5.2 Galderic, Barcelona, 15/02/2017 - 14:50

Tens raó Carlos, només cal que llegeixis " Els catalans de Franco ". O llegir a Ovejero que demana que se'l defineixi com a " espanyol de Catalunya ", no sé si inspirat en les teories del psiquiatre Karadzic.

#5.3 pepe..., andorra, 16/02/2017 - 02:10

galderic, España existia como nacion mucho antes q Franco, y no entiendo pq relacionas el sentirse español de cataluña, yo digo nacido en Barcelona, con Karadzic, con lo cual demuestras una de dos, o q no tienes ni idea de la historia de España y de las guerras de yugoslavia o q lo sabes y manipulas

#5.4 pepe..., andorra, 16/02/2017 - 02:13

sr. rius, el palabro de neolengua unionista me parece incorrecto y torticero ya que intenta relacionar lo q pasa en la region catalana con lo q ocurre en Irlanda del norte, cuando no es asi ni de lejos. Y por mucho q el separatismo intente relacionar todo lo q tenga q ver con España con Franco, eso ya n

#4 Mefisto, BARCELONA, 14/02/2017 - 21:57

ELEMENTAL, QUERIDO WATSON.

#3 Galderic, Barcelona, 14/02/2017 - 21:46

L'extremisme espanyol està portant a que l'única solució sigui la independència de Catalunya. Avui el seny resideix en l'independentisme.
No se m'acut res més boig actualment que voler seguir format part d'Espanya, és un suïcidi de fatals conseqüències. Avui el seny és la independència.

#3.1 Fran, Vilassar de dalt, 14/02/2017 - 22:38

Be, apreciat Galderic, sembla que hi veus altres sortides, a més de la independència, dons dius que "ens està portant a que la única sigui", per tant hi veus altres que "l 'extremisme espanyol" està impedint

Posa seny i busca altres solucions. Quines altres serien possibles en lloc de la i

#3.2 pepe..., andorra, 14/02/2017 - 23:28

lo siento galderico, pero con los actuales dirigentes y con el desprecio profundo q siente el separatismo hacia los hispano parlantes, tu maniqueismo cutre salchichero aparte, prefiero ser español. Bueno, cuando pueda me sacare el pasaporte andorrano y q os vayan dando a todos.

#3.3 Galderic, Barcelona, 14/02/2017 - 23:29

Apreciat Fran, un no neix independentista, es fa independentista gràcies als milions de separadors espanyols i al Régimen que els serveix de refugi.

#3.4 Galderic, Barcelona, 14/02/2017 - 23:31

Un, després de molts anys, fent ús de la raó, que l'aigua i l'oli no poden estar junts, que Catalunya quan s'ha qüestionat seguir sent d'Espanya és quan ha pogut votar.

#3.5 Galderic, Barcelona, 14/02/2017 - 23:32

Que l'anticatalanisme ha estat el discurs oficial de Castella o d'Espanya des del segle XVII, i que entenc el sentiment del català que vol ser espanyol, però és irracional.

#3.6 Pepe, Alacant, 15/02/2017 - 07:51

Galderic: Lee con detalle que ocurrió ese 6 de Octubre pero sobre todo lo que ocurrió después, en una época en que la gente era mucho más valiente que ahora.

#3.7 Galderic, Barcelona, 15/02/2017 - 12:34

Ho sento Pepe, l'independentisme no caurà en el parany del 6 d'Octubre del 1934. És més fàcil que l'integrisme espanyol pretengui un nou 18 de Julio que no pas l'independentisme faci un 6 d'Octubre. Mala sort pels que preteneu confondre i manipular al personal.

#3.8 pepe, andorra, 16/02/2017 - 02:17

Bueno Galderico, es tu opinión, q no comparto, los militares q podrían haber hecho eso, se murieron todos en el accidente del yak, ya ves q casualidad. Tampoco hay un mola ni huelgas salvajes por la calle, ni le pegan fuego a conventos e iglesias. Tu analogia es absurda.

#3.9 Pepe, Alacant, 16/02/2017 - 08:46

Galderic: Me refería a que tras Octubre, la durísima represión gubernamental no tuvo ninguna respuesta por parte de los soberanistas, cero. Lo mismo que el 18 de Julio cuando se quedaron e4n casa.