La Punteta · 3 de Gener de 2013. 13:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

No anem bé

Ara diré una boutade, però és un llàstima que Bill Gates (Microsfot) o Steve Jobs (Apple) no fossin catalans. O els inventors de Twitter (Jack Dorsey) o de Facebook (Mark Zucerberg). Fins i tot que el famós Gangan Sytle sigui de Corea del Sud en comptes de la Barceloneta, per exemple.

L'última aportació catalana al món d'Internet va ser la de Pep Vallès a mitjans dels 90 i encara va haver-hi enrenou perquè ERC es queixava que una fundació que depenia de la Generalitat, la Fundació Catalana per a la Recerca, participava en un projecte que portava un nom tan espanyol com Olé.

Per això tinc la sensació que els catalans estem perdent el tren la revolució tecnològica. Els que tenen la paciència de seguir-me saben que acostumo a predicar, sense èxit, en el desert -ja en vaig parlar el gener i l'abril del 2011-, però em sembla que no estem substituint els sectors tradicionals de l'economia catalana -com el tèxtil o el químic- per altres més capdavanters.

Amb l'agreujant que actualment el temps passa més de pressa: cinc anys d'ara són com cinquanta de la revolució industrial perquè llavors el desenvolupament econòmic depenia d'anar posant vies fèrries i ara del software o la fibra òptica, per posar un parell d'exemples.

Calculo, doncs, que portem vint anys perduts. Encara recordo que Retevisión -en la llunyana època de Miquel Puig com a comissionat de la societat de la informació- havia de ser un pool de desenvolupament en la matèria. Ara, a l'antiga seu de Retevisión a la Diagonal, just davant de l'Illa, hi ha una botiga H&M. M'estalvio també parlar en aquest article de com han acabat altres iniciatives del sector com Menta.

Jo només sé que, pel que fa a la connexió a Internet o 3G, estem a les beceroles. Sols cal anar a un míting final de qualsevol partit i adonar-se'n dels problemes de connexió que hi ha. Li dic sempre al Secretari de Telecomunicacions de la Generalitat, Carles Flamerich -com li he dit a tots els seus predecessors i n'he vist ja passar uns quants-, però no em fa cas: el wifi, a Catalunya, hauria de ser com les putes. Gairebé a cada cantonada.

Sí, Espanya ens roba i tota la pesca, però un emprenedor cinematogràfic com Ventura Pons afirmava en una entrevista al diari Ara aquest dijous que "hem de tirar endavant amb més enginy que pressupost". El problema no és només Madrid: els catalans també hem badat.

Per exemple, fa trenta anys ens pensàvem que, a Galícia, només hi havia vaques i marisc -dit amb tot el respecte pels gallecs- i ara tenen l'home més ric del món, Amancio Ortega. Per als aturats gallecs deu ser un magre consol, però el passat mes d'octubre va ser capaç de donar vint milions a Càritas de la seva butxaca. I alguns dels empresaris amb més èxit de Catalunya són gallecs com Amancio López (Hotusa) o Julio Fernández (Filmax), aplegats a la poderosa Asociación de Empresarios Gallegos en Cataluña.

El País publicava dimecres passat el rànquing de les principals multinacionals del món -Apple ha substituït Exxon com a número u- i la primera espanyola era Inditex (75), després Banco Santander (80), Telefònica (120), BBVA (158), Iberdrola (254), Repsol (375). Fins i tot posaven Endesa (407) que, com saben, ha acabat sent abans italiana que alemanya. Però el que més em va cridar l'atenció és que no n'hi havia cap de catalana encara que Telefònica i Repsol tinguin participació catalana (la Caixa). Almenys el CEO de Repsol és el català Antoni Brufau.

Sí, ja sé també que Catalunya és un país de petites empreses i d'autònoms, però fins i tot el darrer informe del CAREC -presidit per Salvador Alemany- adverteix de la manca de grans empreses en el teixit productiu català amb algunes excepcions. Només les grans empreses poden innovar i fer recerca. No anem bé. Estem perdent el tren.

 

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#29 Néstor, Barcelona, 06/03/2013 - 22:27

I per la gran part dels que han comentat la noticia.
Senyors i senyores, parlem de informàtica

No se perquè, però sempre acaba qualsevol conversació amb lo mateix de sempre. que si espanya, que si catalunya.

A mi donem un treball ben remunerat i me'n vaig a Nova Zelanda

#28 Néstor, Barcelona, 06/03/2013 - 22:23

A més, parles d'un sector que fins que fa molt poc no tenia ni col·legi oficial.

A més, part d'aquest sector, a la consultoria, te un conveni col·lectiu caducat ja fa 2 anys on patronal y empresa no es posen d'acord. Pero que més dona, aquest conveni es una copia burda de l'estatut dels treballa2rs

#27 Nestor, Barcelona, 06/03/2013 - 22:22

Doncs aquests que esmenes foren al seu dia autònoms. El que costa aquí fer-se autònom es vergonyós.

A més, que pretens que surti d'allà on les empreses de informàtica d'aquí paguen sous que foten llastima, els mes bons se'n van cap a un altre lloc vía headhunters amb bon ull.

#26 Lluís Díaz, Martorell, 07/01/2013 - 15:18

Voldria fer un petit reconeixement al noi d'Olesa, d'EyeOS, que almenys ens dona una mica de projecció internacional.

#25 Karl57, Barcelona, 05/01/2013 - 20:06

I no és cert que les mitjanes empreses no poden inovar. A Alemanya ho fan i formen una de les bases de l'èxit d'Alemanya.