La Punteta · 31 de Juliol de 2014. 12:54h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

No hi ha Pla B

Phoenix Park, Dublin (Irlanda)

Siguem francs: la reunió ha anat molt malament. Digui el que digui la claca de Convergència, les tertúlies de TV3, els membres del CATN o l'Esperit Sant. Salvador Cardús s'ha afanyat a dir per exemple, avui a La Vanguardia, que la notícia era la roda de premsa.

L’últim precedent similar devia ser la reunió de Suárez i Tarradellas del 1979. Aquella que va acabar com el rosari de l’Aurora i el president de la Generalitat provisional en va sortir dient que havia anat molt bé.

Mas volia una reunió privada i Rajoy l’hi ha fet pujar les escales de la Moncloa a la vista tothom. L’un volia parlar de la consulta i a l’altre això li ha entrat per una orella i li ha sortit per l’altra.

Mariano Rajoy li ha dit que “la consulta es ilegal y, por tanto, ni se puede celebrar, ni se va a celebrar”. Al comunicat de la Moncloa això surt al final. Abans fins i tot aprofiten per recordar que la Generalitat ha rebut 38.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica. Més del 34% del total.

També he vist Mas traient menys pit que el 2012. Llavors va marxar triomfal a Barcelona, va ser aclamat a la Plaça de Sant Jaume, va avançar les eleccions i… va perdre dotze diputats de cop. De fet, en aquella trobada, el president va entrar demanant el pacte fiscal i va sortir defensant gairebé la independència.

En canvi, la roda de premsa d’aquest dimecres semblava, en alguns moments, de l’època del peix al cove. Fins i tot he sentit Mas reclamant la llançadora entre la Terminal 1 del Prat i l’estació de Sants. “Que no costa ni un euro”, s’ha afanyat a aclarir.

Però, en el fons, Rajoy ha abocat Mas a un Pla B. En el cas que Convergència tingui ara un pla B. Perquè convocar ara unes eleccions plebiscitàries -abans i després de l’escàndol Pujol- seria suïcida. Per això Mas ha fugit d’estudi quan li preguntaven quina seria la propera fase del procés.

Encara recordo el conseller Homs, en una entrevista a la cadena Ser el passat 23 de gener, dient que “es votarà d'una manera o altra”. Espero amb candeletes saber quina serà l’altra manera perquè només hi ha la possibilitat d’unes eleccions al Parlament o una consulta de costellada a càrrec de l’ANC.

I un últim apunt: Mas va dir ahir, com el propi Homs dimarts passat, que sempre han dit que la consulta seria "legal i acordada". No és cert: el president es va embalar un dia en un ple del Parlament i va dir que es faria “sí o sí”. Però, des de llavors, ha anat perdent bous i esquelles. El país és el que és i, de vegades, no dóna més de si.

En defensa del president cal admetre tanmateix -en això sí que coincideixo amb Salvador Cardús- que no ha defugit cap pregunta, ni tan sols sobre Suïssa. Una altra cosa és la resposta que hagi donat. I que ha aguantat, a peu de canó, durant una hora i mitja.

Però, com va dir Churchill després de Dunquerke, les guerres no es guanyen a base de retirades. Mas s'ha ficat en un cul de sac.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

 

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#20 Eli, barcelona, 02/08/2014 - 19:48

La reunió era de tràmit,i el resultat estaba cantat, de la mateixa manera que la compareixença a Las Cortes españolas. Però són tràmits polítics que convé fer-los. I ja están fets. I molt ben fets. Nosaltres a la nostra. Si?

#19 gavarres, girona, 02/08/2014 - 11:25

suposo que s'ho ha hagut de fer venir be per poder arribar a la ultima frase. Pero es cert que de culs de sac ara mateix n'hi ha algun pero potser no el que diu voste. veurem que passa

#18 gavarres, girona, 02/08/2014 - 11:23

ja que voste es tan critic amb com s'esta duent el proces, m'agradaria que abans de publicar una opinio informés de quins son els seus criteris per decidir si es positiu o negatiu. El nº de paragraf de defensa del president i el nº en que l'ataca han de ser 1 a 9 per algun motiu?

#17 Robert T., bcn, 01/08/2014 - 13:26

Que Mas no té Pla B? I tant que sí: el Pla B és el dossier amb 23 reclamacions que Mas li va lliurar a Rajoy. Si tu vas cap a la independència, no pots anar al president espanyol amb un dossier demanant-li la llançadora d'El Prat. Aquest és el Pla B. Potser la Via Catalana caldrà fer-la contra Mas.

#16 Bernardo, Barcelona, 01/08/2014 - 01:03

Lo del amigo Cardús carda pena. Sólo se dedica a escibir panfletos para dar moral a la tropa (no se los cree ni él) da por hecha "la immensa majoría" que está a favor de la independencia y da por hecha la independencia, como si sólo faltase rellenar unos trámites. Pobre triste. Pobre iluso.

#16.1 Joan, bcn, 01/08/2014 - 11:12

Molt bé, doncs fem la consulta i discernirem amb precisió democràtica si en Cardús és o no un il·lús. O no t'agrada la idea? Als països democràtics els agrada, tu! A tu es veu que no, feixista espanyolot, que et dediques a desqualificar sense ni mig argument.

#16.2 Laughter, L'H - Reino de España, 01/08/2014 - 22:30

Joan, que ya ha dicho el Presidente de España, por activa y por pasiva, por el derecho y por el revés, por delante y por detrás, que NO habrá referéndum porque va contra la ley. Y ni nos gusta la idea ni nos deja de gustar, es simplemente una ilegalidad y por tanto no se va a celebrar. ¡pesados!