La Punteta · 5 de Març de 2012. 17:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

No som imbècils

Vinyeta publicada a e-notícies

L'escriptor portuguès Antonio Lobo Antunes -entrevistat el passat 21 de febrer a La Vanguardia per  Josep Massot- afirmava que "no crec en els polítics, evidentment. Ja és una classe que no m'interessa gens". No m'estranya, jo em passo la vida entre polítics, i l'entenc perfectament.

De vegades, en efecte, sembla que ens prenguin per imbècils. Ho dic com a simple ciutadà, no pas com a periodista. Però com a ciutadà que almenys li agradaria estar mínimament informat. Posem-ne tres exemples recents.

El primer és el de l'Auditori. Encara no sabem si l'efímer director, Oriol Pérez Treviño, s'ho va gastar presumptament amb putes o en coca -en el cas que la coca es pugui pagar amb Visa, que ho dubto- però des de la seva dimissió sobtada el passat 21 de febrer ningú no ha donat unes explicacions convincents i, a l'hora d'escriure aquest article, han passat ja dues setmanes.

Encara espero que el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciruana -al capdavall Pérez Treviño va arribar amb la seva benedicció-, o el mateix dimitit alcalde convoquin una roda de premsa per explicar què ha passat.

La seva dimissió-cessament després de només set mesos al càrrec -218 dies- es va anunciar amb un simple comunicat com si els ciutadans no es mereixessin més respecte. Després Pérez Treviño va contraatacar amb unes declaracions a través TV3 i si l'alcalde Xavier Trias ha demanat "respecte" pel ja exdirector és només per acabar d'enllestir el tema. No cal dir, en tot cas, que l'afectat té la porta oberta a e-notícies.

El segon és la renúncia de Josep Maria Matas de l'ACM que, en aquest cas, també ha trigat dues setmanes a fer-se efectiva des que van aparèixer les primeres informacions. La Diputació va fer dos comunicats: un el dia que va esclatar el cas el passat dia 14 -per rebutjar la seva dimissió- i un altre deu dies després -el 24- per acceptar-l'hi.

I l'ACM -presidida per Miquel Buch, una de les esperances blanques de CDC, si es descuiden- encara ha fet un paper més galdós: una nota de premsa el mateix dia 14 en la que no negava els fets. Ans al contrari, encara el defensava. Pel que sembla, això de l'Associació Catalana de Municipis portarà cua. El culebrot pot durar fins al congrés de Convergència previst per als propers 23, 24 i 25 d'aquest mes.

Estic a favor de les retallades -si no hi ha ni un euro a la caixa què es pot fer- però CiU hauria de demostrar un comportament impecable amb l'ús de fons públics i a aquest senyor ni tan sols li han picat el crostó els del seu propi partit com reconeixia avui mateix Oriol Pujol. No es perdin el vídeo.

Al contrari, un sopar a Osona encara es va convertir en un veritable homenatge per part de l'home que aspira a dirigir CDC -i sobretot a succeir Mas dintre de vuit anys- i el secretari de territori del partit, Lluís Corominas. Sembla que el president de la Diputació, Salvador Esteve -que es va trobar Matas quan va arribar al càrrec: el seu fitxatge ve de l'època en que l'ACM estava presidida per Joan Maria Roig- es va mostrar més tebi.

I, el tercer, és l'afer Innova, de Reus, que pateix un veritable degoteig informatiu. Amb l'excusa de millorar la gestió, la majoria d'ajuntaments han creat un munt d'empeses públiques i organismes autònoms, però feta la llei feta la trampa perquè, en el fons, el que volen es fer servir el dret privat en comptes del dret públic, molt més restrictiu. Així poden fer i desfer.

L'aleshores regidor de CDC, Fèlix Oliva, que va dimitir en senyal de protesta, va ser dels primers a denunciar la manca de transparència. En una conferència al Círcol de Reus el gener del 2010 ja va posar de manifest "l'aurèola de clandestinitat" que envolava la societat. 

"La seva activitat està basada, en part, en sectors econòmics que no són propis d'un ajuntament; no són servei públic i com activitats empresarials que són estan sotmeses a risc i hem vist i veurem errors de gestió que al final es tradueixen en una reducció d’ingressos o bé en la inversió o despesa equivocada", va advertir llavors sense que ningú -ni el seu propi partit- no li fes cas.

Innova era tan opaca que el regidor de la Cori, Ariel Santamaría, va haver de recórrer al Síndic de Greuges -almenys va fer una cosa bé- perquè el deixessin accedir al consell d'administració i, per tant, als comptes de la companyia. I al final ha estat la CUP la que ha destapat tot el pastís.

Perquè aquest afer ha esquitxat dirigents de gairebé tots els partits: PSC, ERC i PPC. Durant el mandat de l'alcalde socialista Lluís Miquel Pérez, a e-notícies ens van arribar a amenaçar amb una demanda o una querella -francament ja no recordo si era la via civil o la penal- si no rectificàvem la vinyeta que poden veure més amunt. Malauradament els fets ens han donat la raó.

No crec gaire en les enquestes, però al darrer baròmetre del CEO hi havia algunes dades que posen els pèls de punta: el 73% dels catalans considera que "els polítics només busquen el benefici propi", el 49% està "poc satisfet del funcionament de la nostra democràcia" -si Franco aixequés el cap- i el 44% no confia en "cap partit" (i només un 17% confia en l'actual partit de govern: CiU). Amb aquests tres exemples que acabo d'explicar no em sorprèn.

Tot sovint embla que els polítics ens consideren als ciutadans un simple ramat de xais. O que només ens volen per pagar impostos i votar cada quatre anys. Estic en contra de les martingales de la participació i tota la pesca, perquè més aviat amaga la seva pròpia incompetència. Però la política hauria de ser sobretot una actitud ètica.

 

 

 

Recomano aquest llibre, encara que sigui meu (11,40 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

@xriusenoticies

 

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Manel, Camprodon, 07/03/2012 - 17:57

... seguint amb el seu bon criteri periodísitc, només li comento al senyor Rius que l' ex director de l'Auditori es diu Oriol, no Alfons. De res.

#7 Lluís, bcn, 06/03/2012 - 22:08

Enhorabona per la teva feina. Sense el teu periodisme això no seria igual. Només cal escoltar l'entrevista de RAC1 a Oriol Pujol d'avui. Moltes gràcies i força!!!!

#6 Jordi, Teià, 06/03/2012 - 15:56

Només un apunt: si que es pot pagar la coca amb la VISA. Em consta que hi ha bordells on ho fan (ho sumen a la factura a preus d'escàndol). I -no és conya- en fan ús polítics i gents amb tarja de crèdit corporativa (els clients, ja se sap...). Investigueu-ho un dia, podeu riure bastant.

#4 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 06/03/2012 - 08:45

Vigila Rius, que t'estàs "indignant" i acabaràs despullat i plantant marihuana a la plaça Catalunya, hahahaha ...

#4.1 pepe, andorra, 06/03/2012 - 19:15

el monopolio de la indignación no es exclusivo de perroflautas y cumbayas. Q ademas no se de q se indignan si los impuestos los pagan sus papas y a los cumbayas los financiamos con nuestros impuestos via subvenciones.

#4.2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 06/03/2012 - 20:57

Aquests són els únics indignats que s'han mobilitzat. Les altres coses són converses de bar o partits xenòfobs.

#3 Carme, Mollerussa, 06/03/2012 - 05:42

Jo estic a favor de les retallades però en el concepte de publicitat institucional en mitjans de comunicació, abans que de tantes retallades en l'àmbit de la Salut.