La Punteta · 13 d'Abril de 2012. 10:18h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

No te'n vagis, Mònica

Ara que a Mònica Terribas la faran fora o se n'anirà, crec que TV3 no pot desaprofitar ni la seva trajectòria professional ni la seva experiència laboral. Amb encerts i errors, és una de les millors periodistes d'aquest país encara que, de vegades, hagi escombrat cap a casa. No endebades els únics que li han donat un premi a l'hora de marxar són els d'Esquerra.

I ja sé que, quan has arribat a dalt de tot, costa de continuar al mateix lloc. Però jo que -en algunes coses sóc afrancesat com Rafael Nadal- sempre poso com a exemple Giscard d'Estaing (1926), que va continuar en política després de perdre la presidència de la República Francesa. Ni tans sols li va recar ser president del Consell Regional d'Alvèrnia (1986-2004). Fins i tot ha tingut temps d'escriure llibres encara que, en això, és millor Dominique de Villepin.

Per això, si jo fos el president de la CCMA o el nou director de TV3 li oferiria, a ulls clucs, recuperar La nit al dia -en el cas que sigui recuperable, que tampoc n'estic convençut- o encara millor presentar Els matins. Li he vist a Ariadna Oltra la necessària mala llet dels grans entrevistadors, però també d'altres en què li faltava background. Com la que li ha fet Brauli Duart, en què ha quedat en un parell d'ocasions fora de joc. En el benentès que dirigir un programa a TV3 no és fer de directora de TV3. Ni tan sols a l'ombra. 

L'altra opció seria fer la competència a Josep Cuní al vespre, atès que -de mica en mica- esgarrapa audiència. Sobretot quan els companys de TV3 baden i fan vaga el 29-M. La rivalitat Terribas-Cuní -com la de Terribas-Fuentes per cert, però aquesta és pitjor- crec que ve de lluny.

En plena crisi de la premsa de paper i la irrupció de les noves tecnologies, cal apostar pel periodisme d'autor. El defensor de lector del diari El Punt-Avui, Pep Collelldemont, al qual no conec ni de lluny, l'encertava l'altre dia quan afirmava que els mitjans han de tenir "una línia clara". L'important ara ja no és donar la notícia en sentit estricte, perquè ja ha corregut abans per Internet, sinó posar-hi una mica de sal i pebre. Ara els diaris -i els programes de televisó- han de tenir ànima. Parafrasejant Pla: no poden ser com el lluç bullit. Sense menystenir, per descomptat, la necessària neutralitat d'un mitjà públic com TV3.

Val a dir que Mònica Terribas no tot ho ha fet bé -jo no hagués fitxat un amic per presentar l'Àgora amb 2.133 treballadors en plantilla, però d'això ja en parlarem un altre dia-. I que de vegades sembla que per sortir a TV3 hagis de tenir un determinat grau de puresa ideològica. Fins i tot de pedigree sobiranista. La graella sembla sovint la contraportada de l'Ara. Per entendre'ns: TV3 no ha d'estar al servei del país -o d'una determinada visió del país- sinó del periodisme, que és la millor manera d'estar al servei del país.

Però cal reconèixer que ha aconseguit un miracle en un mercat televisiu com l'actual caracteritzat per la retallada de les subvencions públiques, el descens de la publicitat, la fragmentació de l'audiència i la proliferació de tota mena de canals: recuperar el lideratge de TV3. El miracle, de fet, és doble, perquè ho ha fet -a més de la inestimable col·laboració del Barça i la resta de personal de la casa- amb una programació de qualitat. Ara ja no ens en recordem, però algun estiu l'audiència havia caigut a la quarta posició.

Aquell 8 de maig del 2008 en què va ser nomenada directora de TV3 -per unanimitat- vaig tenir la sensació que perdíem una gran periodista. Com si el tripartit l'hagués tret de La nit al dia -un programa que porta sis anys en antena i funciona més val no tocar-lo- per la via de la puntada de peu cap amunt. Com, de fet, va intentar Mas quan la va sondejar per ser consellera de Cultura. Almenys ha demostrat que per dirigir TV3 no cal ser un home de partit -o una dona- ni un màster per Esade. Els periodistes també servim per gestionar mitjans de comunicació. Però segurament ha arribat l'hora de recuperar la millor Mònica Terribas per al periodisme. I espero que no desaprofitin tant de talent.

 

 

Un llibre sense pèls a la llengua:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Edu, Barcelona, 14/04/2012 - 22:01

Terribas a Els matins... Molt suggerent!

#4 Carcanada Splash, Winnipeg, 14/04/2012 - 14:19

Rius, Rius, raholeges, nen. Què és això de fer-li la pilota a la Terribas? La nit al dia va ser un dels programes més tramposos de TV3. La gent diu que era bo però ningú sabria dir per què. Per què? Perquè era trampós.

#3 Alfred, Barcelona, 13/04/2012 - 20:41

Si no li donan un premi els de Erc, qui li donara?

#2 Andreu, Tarragona, 13/04/2012 - 20:38

La qüestió és que TV3 gasta més de 5 milions d'euros al mes per produir, entre d'altres, l'APM, El gran dictat, Polònia, Crackòvia, El convidat, etc. És casualitat que tots siguin produïts per accionistes de l'Ara? Quant creieu que tardarà la Mònica en dirigir el diari Ara?

#1 Albert, Barcelona, 13/04/2012 - 11:50

M'agradava més com a periodista a la nit al dia que com a directora de Tv3. Dos moments clau me la han fet caure del pedestal. L'entrevista al president Mas, aprofitant per reclamar 4 duros més de pressupost per Tv3 i la patètica cobertura de Tv3 de la vaga general. Lamentable.