La Punteta · 27 de Febrer de 2016. 21:15h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Normalitzar el castellà

Una de les conseqüències del procés ha estat la normalització del castellà. A mitjans dels 90, quan el llavors diputat del PP i ara amo d’Intereconomía, Julio Ariza, del sector vidal-quadrista, emprava el castellà al ple Parlament molts diputats de CiU sortien de l’hemicicle entre esbufecs i motres de disgust.

Ara el cap de llista d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, empra el castellà no només al seu discurs a la Meridiana durant la darrera Diada -encara que a l’ANC no les tenien totes- sinó també davant el consell nacional del seu partit. Tot plegat era impensable només uns anys enrere.

L’ús del castellà entre el sobiranisme ja no només no és tabú, sinó que diria que fins i tot s’ha posat de moda. Tot i que la penetració d’Esquerra a l’àrea metropolitana de Barcelona -no ens enredem: el veritable objectiu- hagi estat per sota de les expectatives en les darreres convocatòries electorals.

Com amb tot n’hi ha una de freda i una de calenta. El TSJC ha anul·lat aquesta setmana alguns preceptes del protocol d’ús del català per a funcionaris del Departament de Salut i, per extensió, del protocol general de l'Administració catalana.

El Punt Avui -autorebatejat “diari nacional”, com si la resta no ho fóssim- titulava l’endemà en portada: “Nou cop judicial contra el català”. A l’Ara es mostraven, en canvi, més continguts. Tant en les dimensions com en el to: “El TSJC anul·la dos protocols no normatius sobre el català”.

El Govern -per via de la seva directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa- s’ha afanyat a dir que es passaran la sentència pel folre malgrat que tampoc han presentat recurs. La senyora Franquesa, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que “no implicarà una modificació de la política lingüística” i que tampoc  “hi haurà cap canvi”.

Personalment, em sembla un pèl bèstia que -tal i com tenim la sanitat- l’esmentat protocol estableixi al detall que la llengua "en la megafonia" hagi de ser el català. I això que ve de l'època Montilla.

O que les converses telefòniques sempre "s'han d'iniciar en llengua catalana”. Fins i tot regula que el missatge del contestador automàtic “ha de ser en català”. Sobretot perquè la sanitat catalana s’endú el 40% del Pressupost de la Generalitat.

El conseller del gremi, Toni Comín, ja ha dit que malgrat aquesta elevada quantitat necessita com a mínim 1.000 milions més per acabar la llista d’espera. O sigui que no s’albira que s’acabin en un termini de temps proper.

Potser el que hauríem de fer d’una vegada és deixar de veure els castellà com l'enemic interior. Sobretot si, com diuen, cal eixamplar la base social del sobiranisme. A mi també em va semblar un error aquells que -com el meu amic López Tena- defensaven que, en cas d’independència, el català havia de ser l'única llengua oficial.

Però, sobretot, el que caldria fer seria carregar-se la immersió una vegada per totes. No perquè ho digui el PP o Ciutadans. Ni tans sols perquè ho diguin diverses sentències judicials -encara que les sentències s’han de complir-, sinó perquè sense l’anglès no anem enlloc.

No dubto que la immersió lingüística va ser una peça clau per a la recuperació del català després del franquisme. Però el món ha canviat des d'aleshores. En plena globalització i revolució tecnològica ens hem de posar les piles ja.

I des que em dedico al periodisme, fa gairebé trenta anys, sento la cantarella de la Catalunya trilingüe. Sobretot cada quatre anys. Quan hi ha eleccions. Després, llevat alguns pedaços, tot continua igual. La resta de països ens passen, també en això, al davant.

Cal un veritable pla de xoc en la matèria. Com tal d’incloure l’anglès com a llengua vehicular -i amb professors nadius o amb nivell de Proficiency- els hi deixo introduir també el castellà a les escoles.

Fa gràcia perquè, en general, la nostra classe política defensa la immersió aferrissadament. Però Mas va anar al Liceu Francès i a l’Aula. Junqueras al Liceu italià -ja ha anunciat que hi portarà també el seu fill- i Montilla va matricular les bessones al Col·legi Alemany.

No gaire lluny del meu domicili hi ha una escola pija. Suposo que a mil euros al mes. Saben amb quin argument publicitari s’anuncia? "Trilingual school". La immersió lingüística ha quedat per als pobres que no ens podem permetre dur els fills a una escola privada.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

50 Comentaris

Publicitat
#30 Pablo, Madrid, 04/03/2016 - 02:58

No te engañes Rius. En el separatismo el español sigue siendo algo ajeno a eliminar o a reducir a la intimidad como mucho. Si ahora el separatismo utiliza algo más el español es por una cuestión meramente instrumental.

#29 Casper, Bcn, 01/03/2016 - 18:25

Se ha de terminar con la Inmersión dado que en CAT, como región de España que es, hay dos lenguas oficiales y dos lenguas propias y no se puede imponer la una sobre la otra y la imposición no cabe en modo alguno sobre la lengua materna de los ciudadanos. Es así de claro.

#29.1 Casper, Bcn, 01/03/2016 - 18:27

Es un tema de democracia y principios. Demasiadas autojustificaciones Rius.

#29.2 Joel, Bcn, 01/03/2016 - 20:07

Dius que "CAT, como región de España que es". Fals. CAT és una nació encara que la llei no ho reconeixi, de la mateixa manera que l'esclau romà era home encara que la llei no ho reconegués.

A CAT 2 llengües pròpies. Fals. A CAT hi han 300 llengües però segons la llei només una és la pròpia

#29.3 Javier, Girona, 02/03/2016 - 01:11

#29.2

Doncs quins "esclaus" mes rars que porten 35 anys al poder controlant-ho tot, les institucions, els mitjans catalans i l'educació. No t'estaràs referint mes aviat als patricis romans? La llengua pròpia es la llengua propia de les persones i ni han 2 de majoritàrias que a mes també son oficials

#28 JOSEP GIL, badalona, 01/03/2016 - 17:56

Els mesu fills parlen catala amb el seu pare i la seva mare, però el seu grau de castellanització es enorme, tot, tot i tot el seu lleure habitual es en castella. Quan aquest sigui trilingüe, igual que la justicia o les televisións españoles, aleshores potser si. No abans

#27 Ignasi Ripoll, Sant. Carles de la Rapita, 29/02/2016 - 21:16

I que coi te a veure l'angles amb el castella?

#27.1 Casper, Bcn, 01/03/2016 - 18:28

Perfecto, el inglés pinta monas. Que es importante pues si. Pero no es lengua oficial ni propia de España ni CAT.

#26 Protágoras, bcn.España, 29/02/2016 - 19:21

En una sociedad como la catalana con dos grupos lingüísticos 45% cat. y 55% cast., que uno tenga derecho a escolarizar a sus hijos en su lengua materna y el otro lo tenga prohibido es pura y dura discriminación, que ningún demócrata puede justificar.

Es neofranquismo lingüístico.