La Punteta · 13 de Setembre de 2013. 19:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Nosaltres sols

Malgrat Letònia -i encara perquè tampoc no és per tirar coets-, estem sols. Me'n vaig convèncer el passat 20 de juliol quan escoltava el programa Els veïns de dalt, que presenta Eduard Pujol a Rac1. Entrevistaven una eurodiputada eslovena, Zofija Mazej Kulovic, que havia estat ministra de Sanitat després de la independència del seu país.

- Com va viure vostè la declaració d'independència? -li preguntava el periodista-

- Vam celebrar molt a la nostra família i a la nostra empresa que esdevinguéssim independents i estàvem molt orgullosos que Eslovènia esdevingués un estat -responia-.

Això sí, quan l'entrevistador li plantejava si Catalunya era un cas similar, no és que fugís d'estudi, és que directament va dir que no:

- La primera qüestió és una Europa comuna i construir un mercat intern, aquesta és la manera que podem sobreviure tots nosaltres. Des del meu punt de vista, jo no sé gaires coses sobre Catalunya, però és més important estar junts que separats (les negretes són meves).

Parlant gairebé semblava Albert Rivera. Potser consola saber que l'eurodiputada en qüestió és del Partit Popular Europeu, la força política en què està integrat el PP, però tampoc no sé si consola gaire.

La segona vegada l'entrevista que li va fer Òscar Palau a Vytautas Landsbergis a El Punt-Avui dos dies abans de la Diada. Per als que ja tenim una certa edat Landsbergis és un nom mític, perquè va ser el primer president de Lituània (1990-1992) després de l'esfondrament de la URSS.

El periodista li demanava si, en cas d'independència, Catalunya tindria aliats i Landsbergis contestava amb el clàssic "la situació i l’estatus de Catalunya són diferents". I sobre una eventual integració a la UE que "no tinc prou legitimació per fer aquestes prediccions. El que pensa fer la Unió Europea s’hauria de preguntar allà...". L'home contestava, almenys un parell de cops, que no podia donar consells. I teòricament aquest és dels nostres.


Finalment, el tercer cop era la notícia que vam publicar -perdonin la cita en aquest cas- en vigília de la Diada sobre la Via catalana a Andorra la Vella. El paràgraf final recordava, tanmateix, que el cap del Govern andorrà, Antoni Martí, havia dit "estic atent al que passa amb Catalunya, ho miro amb respecte" però que "nosaltres hem de conservar en aquest procés una bona relació amb Catalunya i amb Espanya". Ni Andorra. Encara deuen estar escaldats d'aquella vegada que Mas va proposar unes seleccions catalano-andorranes.

No cal dir, doncs, que estem sols. No només tenim Madrid en contra, sinó també Brussel·les, el Departament d'Estat i el Vaticà. Per descomptat, també França, que deu estar mirant amb lupa el que passa més enllà dels Pirineus per por a un efecte contagi. Però potser amb una mica de sort ens en sortim i tot. No sé si, en política, existeixen els miracles.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#15 Dissimular, ., 16/09/2013 - 08:27

Rius, home, que aquest cop ensenyes massa el plumero. Disimula una mica, home.

#14 Antoni, La Pobla de Segur, 15/09/2013 - 15:33

Jo penso que aquesta senyor deia que ·"millor junts" amb Europa, és clar. Ells bé que es van independitzar. Jo penso que nosaltres també ho hem de fer i després, si Espanya vol, veure qué podem pactar en comú, però de tu a tu i retenint la soberania a casa nostra. Només faltaria..

#13 Jaume, Reus, 15/09/2013 - 11:25

Com quasi sempre Rius només es capaç de veure i interpretar les noticies en contra de Catalunya. Com que la cosa es recurrent, ja no té credibilitat.

#12 Candide, Cataloniawatch, 15/09/2013 - 10:20

El partit de Zofija Mazej, Slovenska Demokratska Stranka, precisament liderava el procés independentista d'Eslovènia. El seu president actual, Janez Jan?a, era llavors el ministre de defensa.

Oi que la realitat és interessant?

#11 Manel, barcelona, 14/09/2013 - 23:31

Tot això ja se sap com acabarà. Catalunya amb un millor finançament i un estatus especial. Un gran pacte molt beneficiós per Catalunya, i per tant, per Espanya. Tothom content menys els independistes minoritaris de tota la vida i els centralistes més reaccionaris.

#11.1 manel, barcelona, 14/09/2013 - 23:46

Amb aquest gran pacte, i amb la crisi superada, les majories contentes. Això si, els independentistes i els centralistes de tota la vida continuaràn com sempre, això no té solució. És el que hi ha, què hi farèm.