Publicitat
La Punteta · 30 d'Abril de 2018. 17:59h.

JOAN CURBET I SOLER

Joan Curbet

Oblidar Puigdemont

A dia d´avui (29-4-18), a portes d’una primavera esplendorosa, ja podem confirmar que l´abril pot ser el més cruel dels mesos, com deia el poeta. Ho és especialment per al nostre ecosistema polític, ara mateix immobilitzat, aturat, quasi criogenitzat, a l´espera de les decisions d´una sola persona que es troba a milers de quilòmetres de nosaltres. Així estem, incapaços de posar-nos en marxa de nou, de passar pàgina i de començar una legislatura nova i amb ella un nou intent (essent molt optimistes) de mirar endavant, si és que som capaços abans de posar-nos mínimament d´acord entre nosaltres.

Tant PDECAT com ERC es mostren completament incapaços de donar un cop de puny a la taula i pensar seriosament en oferir candidats viables per a la presidència: tot ha de passar pel sedàs del que vulgui Carles Puigdemont, tot s´ha de sotmetre a l´aprovació o al caprici del “president a l´exili”. Em sembla molt bé, tothom és lliure de morir del mal que vulgui, però caldria que tots ells comencessin a pensar més en la seva supervivència com a partits i no tant en una persona que ja ha demostrat que liquidarà els partits tradicionals de seguida que en tingui l´oportunitat. Ni uns ni altres tenen cap obligació, ni la més mínima, d´hipotecar tot el seu futur a un líder que planeja una superació populista del nostre sistema polític, i que possiblement la plantejarà molt aviat, en l´escenari electoral que ell està a punt de forçar. Ell ja té a punt els seus peons i torres per al proper govern (Artadi, Borràs, etc, etc…) i no són alts càrrecs d´ERC precisament.

També és cert que hi ha una por escènica a contradir o declarar obsoleta una figura que és estimada, i fins i tot admirada, per una molt bona part de l´electorat. Però es tracta d´una por supersticiosa, que hauria de quedar superada només amb una mica d´esforç i de ganes d´assumir la realitat. Em pregunto sincerament quin tipus de valors es poden extreure d´una persona que no va saber mantenir el tipus davant de la pressió popular per una DIU el dia 27 d´Octubre, que immediatament es va escapar mentre molts dels seus companys de viatge acabaven a la presó, que ha estat repetidament incapaç d´assumir les seves responsabilitats davant la justícia i que pretén, encara, continuar influint a les nostres vides des de l´exterior. El seu proper pas, em temo, pot ser l´intent de destruir definitivament el nostre sistema de partits per a crear una nova organització tipus “partit del president”, una nova versió de “Junts…”, que, si ell té la sort torera que ha demostrat fins ara, podria enfonsar per sempre tant al PDECAT com a Esquerra Republicana.

La postració moral davant de Puigdemont, la incapacitat de l´independentisme per a plantar-li cara o considerar-lo obsolet, mantenen el país en una passivitat que pot convertir-se en entropia en qualsevol moment. Crec que com a societat, i molt més després de les desventures que ens ha tocat viure, ens mereixem reconstruir-nos sobre la base d´una cultura parlamentària més sòlida, més rigorosa, que la que hem patit últimament. Això no serà possible si el PDECAT i ERC no reaccionen i abandonen la seva dependència psicològica de Carles Puigdemont. Més els val fer-ho avui que demà, demà que demà passat. El temps corre, i no els corre a favor.

I tu, estimat lector, en el cas que siguis independentista, et convido també a declarar obsoleta la figura del nostre expresident. No ho dubtis ni t´hi facis mala sang: quan li calgui, ell us deixarà penjats un altre cop.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 COM TORNAREM AL SENY ?, Barcelona, 02/05/2018 - 19:56

Encara que s'oblides en Puigdemont
COM TORNARES AL SENY ?
aquesta es la clau

I d'aixo res de res la vilis i el odi que s'ha vomitat durant els darres anys
no s'oblidara en 4 dies tenim musica per MOLTS MOLTS ANYS

La realitat de Catalunya encara la podem millorar
per millor o per PITJOR?
Esta bastant clar ....

#2 Tuco, Barna, 02/05/2018 - 11:57

Tens tota la raó joan. Catalunya a perdut molt, multissim i si continúa aixís encara perdrà mes i aquest personatje ja a demostrat que només mira per ell.

#1 Jose Antonio, Sant Cufat, 01/05/2018 - 23:32

los independentistas habeis destruido la armonia social en Cayalunya y acabareis mal por apoyar a un loco pero el supremacismo os lleva a la locura. Que ERC no haya sido capaz de plantarse y explorar otras alternativas dice mucho de la cobardia fe los politicos de hoy.