La Punteta · 2 de Juliol de 2016. 22:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

On és el Govern amb la crisi de Vueling?

Aquest divendres sentia el conseller d’Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, que anunciava tot cofoi una multa de dos milions d’euros a Renfe per no informar els usuaris de la diferència de preu entre els bitllets venuts a les taquilles i per internet.

Ara espero amb candeletes saber la multa que li imposaran a Vueling perquè si a Renfe són dos milions quan serà a una companyia aèria que porta quatre dies, des de dimarts passat, deixant tirats milers de passatgers al Prat i altres aeroports al començament de les seves vacances.

A veure si el problema és que Renfe fa un tuf espanyolista -i és una manera de venjar-se pel desgavell de Rodalies- i Vueling és una companyia nostrada de la qual depèn el 40% del tràfic aeri del Prat. Perquè encara no he sentit cap membre del Govern criticar l’empresa o simplement interessar-se pels afectats.

El Govern, en efecte, està desaparegut. El president de la Generalitat estava aquest dissabte de visita oficial a Sant Feliu de Guíxols, en l’acte de recepció de la senyera a l’exili del mecenes Rafael Patxot, on ha afirmant que “la nostra generació està a punt d’aconseguir que Catalunya sigui un país lliure, independent i decent”.

El vicepresident del Govern, Oriol Juqueras, per la seva banda, va fer la seva darrera compareixença dijous passat per parlar del nou projecte de BCN World -rebatejat amb una altra nom perquè la marca està registrada per Enrique Bañuelos- i el titular d’Empresa, Jordi Baiget, deu estar de cap de setmana. On son també Josep Rull (Territori), Dolors Bassa (Treball) o fins i tot Jordi Jané (Interior)?. L’Executiu hagués hagut de crear una cèl·lula de crisi.

Mentretant la companyia, com durant els darrers dies, ha tornat a anul·lar vols i provocar retards que afecten a milers de persones al Prat i altres aeroports. Previsiblement per una mala planificació o per un excés de confiança en les seves pròpies possibilitats. Tot el caos s'hagués pogut evitar.

Una manera immillorable d’enfonsar la seva imatge de marca a l’inici de la temporada turística. Qui voldrà volar ara amb Vueling si un bitllet d’avió és un contracte entre la companyia i el client?. Anem amb compte perquè, a Catalunya, ja vam viure la fallida d’una aerolínia en la qual les administracions van destinar-hi molts diners. No s'hi val a badar.

Pujol explica al seu segon volum de memòries (pàgina 28) que quan va arribar a la Generalitat “em vaig fixar una pauta de conducta per a mi els meus consellers: ‘Nosaltres tenim les competències que tenim, que són limitades, però ens hem de sentir esponsables de tot el que passi a Catalunya'”.

Amb competències o sense, faria bé el Govern de fer el mateix. No n’hi ha prou amb que l’Agència Catalana de Consum demani explicacions o tramiti les queixes dels usuaris. Caldria gestions al més alt nivell -tant amb Vueling o Aena com amb el Govern espanyol- i fins i tot garantir la presència física de representants de l’Administració al Prat per antendre els afectats.

El lideratge polític, president, es demostra també en coses com aquesta. El 2006, quan els treballadors d’AENA van envair les pistes del Prat, el llavors govern tripartit se’n va desentendre amb l’excusa que no tenia competències en la matèria.

Fins i tot el llavors conseller de Relacions Institucionsl i Participació, Joan Saura, va aparèixer vestit de turista -juntament amb la seva companya, Imma Mayol- al Telenotícies per queixar-se que ell tampoc se’n podia anar de vacances.

El Govern Pugidemont s’ha posat, de moment, a l’alçada del Govern tripartit que llavors tan va criticar Convergència. Per descomptat, el president té tot el dret d'anar a la cantada d'Havaneres de Calella, però algú de l'Administració se n'hauria de fer càrrec dels milers de passatgers deixats, fins ara, de la mà de Déu.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#16 Le Chiffre, Barcelona, 03/07/2016 - 17:35

Rius, amb sinceritat, crec que has posat el focus de manera erronia en aquest problema.
La Generalitat no pot fer més perquè des de Madrid s'han negat a transferir competències, tal com passa a Renfe i Adif i ens hem de menjar els seus nyaps, i ara amb Vueling (Iberia) i AENA.
És així de trist.

#16.1 Gomba, Vidrà, 04/07/2016 - 00:39

No és que hagi posat el focus de manera errònia, sinó que als seus lectors el hi dona la carnassa que volen.Tot això que dius (manca de poder) ho sap ell i ho sabem tothom però els "palmeros" q te actualment aquest diari diuen: que la veritat no t'espatlli una noticia impactant. Al estil del Inmundo

#16.3 Oriol2, BCN, 05/07/2016 - 16:21

Que noooooo, que no saps que el dia que l'Anticrist aparegui a la Terra i la bèstia congregui els fidels de Satanàs per combatre els fills de la llum a Armageddon, tot serà culpa dels sobiranistes i del 3%? Llucifer era català, com es veu ben clar en les representacions dels Pastorets!

#15 Carlos Gomez, Bcn, 03/07/2016 - 16:20

A Cuba, amb el seu avi.

#14 el procés s'ha acabat, cambieu el rumb, 03/07/2016 - 10:43

El govern esta pensant en la propera bretolada que ens dirán sobre el procés

#13 donis, Bercelona, 03/07/2016 - 10:42

Els únics responsables de tot el caos són Aena, el gobierno d'espain o Iberia. NO s'hi val a desviar l'atenció, no cola !

#13.1 La hora de los egoístas, Bcn, 03/07/2016 - 12:53

Que tendrá que ver la Gestión de AENA del aeropuerto, con que una compañía (con sede en Cataluña, 85% de participación de inversores catalanes y dirigida por catalanes en esta división) ha vendido más de lo que puede asumir (overbooking). ¡Cuántas mentiras!

#13.2 La hora de los egoístas, Bcn, 03/07/2016 - 12:59

Tienes toda la razón, la compañía aérea semipública Spanair con participación del Gobierno de la Generalitad e inversores catalanes que cerró en el 2012 con concurso de acreedores . ¡Ejemplo de buena gestión de los catalanes y del buen gobierno que nos espera en Itaca!

#13.3 pepe., andorra, 03/07/2016 - 16:51

si todo el cristo fuese solo en España, aun podria colar tu mentira, pero de los slots de fuera de España AENA no tiene la culpa. Y ahora iberia es marca inglesa a traves de British, y eso ya me lo creo mas, los perfidos ingleses saboteando los vuelos de una cia. de la gran cataluña.....nchst...

#12 ALEX, Terrassa, 03/07/2016 - 09:57

El Rull está haciendo el ganso con 4 lameculos por la Fiesta Mayor de Terrassa, no se preocupe señor Rius el lunes se soluciona todo este problema de Vueling.