La Punteta · 18 de Novembre de 2015. 17:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

On és l'esquerra laica i progressista?

L’antropòleg Manuel Delgado

L’alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, en una mostra de solidaritat amb els atemptats de París s’havia canviat el perfil de twitter: s’havia posat el símbol de la pau, típic dels anys 60 quan els hippies dels EUA lluitaven contra la guerra del Vietnam.

Suposo que millor el símbol de la pau que la bandera francesa amb un crespó negre perquè aquesta és una bandera “imperialista”. Això no ho deien els de Barcelona en comú, sinó els de la CUP. Però el cònsol general de França a Barcelona, Édouard Beslay, encara deu estar commogut per la nostra cortesia.

Com el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, que dimarts passat va deixar anar que “estem en temps de bombardejos i hem de recordar els de Barcelona” en una velada al·lusió als bombardejos francesos a Síria després dels atemptats de París.

L’afirmació es va produir en un acte de suport a la querella presentada per una associació d’italians antifeixistes pels bombardejos franquistes a Barcelona durant la Guerra Civil. La querella va ser rebutjada per un jutjat i reoberta posteriorment per l’Audiència. Però no sé si tindrà gaire recorregut judicial perquè tots els supervivents tenen més de vuitanta anys. Com no espavilin aviat no en quedarà cap.

Jaume Asens va posar el crit al cel via twitter quan vam publicar la notícia, va assegurar que mai havia fet aquesta comparació i va demanar “rigor” periodístic malgrat que la frase en qüestió està recollida a la nota oficial de premsa del propi Ajuntament de Barcelona.

En fi, no cal dir que vam recollir la seva versió, però va emmudir de cop quan li vaig enviar la piulada que va fer el seu col·lega al govern municipal i superior jeràrquic: el primer tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello. Aquest comparava els bombardejos contra l’Estat Islàmic amb “terrorisme des de l’aire”. El tuit no ha estat esborrat ni esmenat ni desautoritzat per la pròpia alcaldessa.

La cosa ve de lluny. Al Via Lliure de dissabte a Rac1 sentia l’antropòleg Manuel Delgado (Barcelona, 1956) parlant dels atemptats de París. No es pensin que és un qualsevol: Llicenciat en història de l'art i doctor en Antropologia per la UB, és coordinador d’estudis avançats en antropologia social en aquesta universitat, col·laborador d’El Periódico i d'altres mitjans de comunicació. També té molta obra especialitzada publicada.

Delgado ja va protagonitzar una de les anècdotes de la precampanya perquè malgrat militar a EUiA -cosa que sens dubte afegeix neutralitat política a la seva tasca acadèmica- es va presentar per la CUP a les darreres eleccions. La veritat és que el mèrit és doble en aquest cas: ser d’un partit i presentar-se per un altre sense que et facin fora. Finalment, molest per la votació de Catalunya sí que es Pot a la resolució de sobirania, sembla que s’ha donat de baixa d’EUiA.

Però en la tertúlia -una mica com Joan Tardà i Gabriel Rufián en un programa posterior de la mateixa cadena- gairebé va culpar dels atemptats de París a l’”homogeneització cultural” i “les condicions de vida de la gent”. De fet, el vaig sentir parlar abans dels riscos d’una “onada d’islamofòbia” -evidents, d’altra banda- que de “terrorisme islamista”. Fins it ot va arribar a dir -la frase és per emmarcar- que “els nostres enemics sempre ens els inventem nosaltres” sense que ni el presentador del programa, Xavi Bundó, ni la resta de tertulians el tallessin.

L'únic que va estar a l'alçada va ser el diplomàtic Senén Florensa, president de l’Institut d’Estudis del Mediterrani, que almenys el va puntualitzar: “excepte quan ens ataquen, ens disparen i ens posen una bomba”. Però Manuel Delgado encara va tenir temps de barrejar el president del Govern espanyol amb l’Estat Islàmic. “Sentir com hem sentit Rajoy defensar els valors democràtics no deixa de ser còmic”, va afirmar aleshores. “Rajoy, que jo no crec que sigui un exemple democràtic comparat amb l’Estat islàmic, surt guanyant” va insistir.

Jo, a Rajoy no el votaria mai, però em sembla un disbarat comparar el president d’un govern democràtic, encara que sigui del PP, amb una dictadura islàmica. Entre d’altres coses perquè també és un insult també als quasi onze milions de persones que el van votar dels quals, per cert, més de 700.000 a Catalunya. Fins i tot deuen haver-hi oïents de Rac1.

Aquí també l’únic que el va interrompre va ser Senén Florensa, el qual va recordar que és president per la força precisament dels vots. El presentador es va limitar a evitar problemes i dir que “ara entraríem en un altre debat, ja vindrà el 20 de desembre”. Però Delgado encara a tenir temps per fer vessar el got: “el que està passant és una expressió de la globalització”. Sabia que la universitat estava malament, però no imaginava que estigués tan malament.

El pitjor de tot saben què és? La nostra esquerra es pensa que això és un enfrontament entre Occident i l’Orient de les mil i una nits. No, és una enfrontament entre els drets humans i una barbàrie pròpia de l’Edat Mitjana. On és l'esquerra laica i progressista d'aquest país? Aquella que defensa els drets humans, la lluita contra l'opressió, la igualtat home-dona, el respecte a les minories? Ho dic perquè, a l’Estat Islàmic, casen a les nenes amb catorze anys i els homosexuals els llancen des del terrat.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#32 Neferu, Barcelona, 22/11/2015 - 12:02

En el fondo del mar, Sr. Rius, en el fondo del mar.La izquierda del siglo XXI tiene tal lío mental que confunde el culo con las témporas, de lo buenísimos y democratísimos que se consideran.

#31 somalilandiano, barcelona, 21/11/2015 - 13:55

Y eso de izquierda laica y progresista, ¿qué es? Yo no he visto nunca ninguna en Cataluña.

#30 hemerotecas, laicas, 20/11/2015 - 23:46

"Decenas de niños musulmanes de Girona son radicalizados en madrasas del Magreb"

http://www.elespanol.com/enfoques/20151119/80492014_0.html

#29 Ira Divina, ppcc, 20/11/2015 - 15:07

on estan els laics i progres?
Uns vomitant contra els cristians i els altres a la lògia

#28 Oriol2, BCN, 19/11/2015 - 16:45

Rius, estàs segur que no votaries mai el Rajoy? ;) I que consti que jo també penso que el comentari del Manuel Delgado és una animalada.