La Punteta · 26 de Novembre de 2014. 17:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Operació de màrqueting

Mas, en el cartell electoral del 2012

Potser sóc l’únic, però em sembla molt bèstia que el president de la Generalitat proposi una llista conjunta després del 9N. Deu pensar que els 40.000 voluntaris eren de CiU. O els més d'1,8 milions que vam votar sí-sí. Mas torna a confondre el carrer amb les eleccions.

De fet, el president va ser prou clar: “si hi ha més d’una llista a favor del sí, n’hi ha d’haver una que per ella mateixa obtingui la majoria absoluta en el nou Parlament”. Però una d'elles, la seva, ha de tenir "prou força, prou massa crítica, prou acceptació popular" perquè es pugui dir que el sí ha guanyat la consulta duta a terme en forma d’eleccions.

Amb d’altres paraules, la candidatura de la CUP, d’ICV-EUiA o fins i tot d’Esquerra si no van junts són xavalla, propina, quincalla. Vol que els partits que li van donar suport amb el dret a decidir facin de teloners. Mai una abraçada històrica, David, no ha sortit tan cara. Sospito que, per part de l’aparell mediàtic del president, no va ser espontània. Tot estava calculat al mil·límetre. Aquella abraçada representava, en el fons, una opa amistosa.

La veritat és que, en la conferència, la paraula eleccions va sortir més d’una dotzena de vegades -no vull ser malastruc, però tretze en concret- mentre que la d’independència només una. I encara per expressar l’oposició a una secessió automàtica “sense negociació”. Algú encara pensa a hores d’ara que Espanya negociaria la independència de Catalunya?.

Però em va fer una mica de por quan Mas va dir que “només avançaré les eleccions si són per fer la consulta”. “Si es volen eleccions per canviar el Govern o per modificar la representació de cadascú al Parlament, no hi haurà avançament”, va afegir. Perquè, en un estat democràtic, unes eleccions són per a això.

L’altra, quan va admetre que és “altament improbable” que l’Estat s’avingués a negociar un referèndum acordat. En certa manera va admetre que la “consulta definitiva” que va demanar el mateix 9N al vespre és una manera com qualsevol altra, legítima en tot cas, de continuar fent bullir l’olla. Una de les disciplines esportives preferides dels catalans.

Per això, en un marc tan solemne com l'Auditori del Fòrum, vaig aguantar el riure quan el president va afirmar que “no es poden gastar energies que no ens sobren en ocupar-se de qüestions pròpies de llepafils o de perepunyetes”.

També quan va dir que "cal anar al gra i saber identificar allò que és essencial. Destriar, mai millor dit, el gra de la palla”. Va ser el millor de tot el discurs. El procés sobiranista ha absorbit, fins ara, una gran quantitat d’energia. Només cal atendre les rodes de premsa del conseller Homs de cada dimarts.

O quan va admetre que “els centres de poder existents, i per tant els Estats constituïts, no esperen amb els braços oberts la configuració d’un Estat a Catalunya”. Perquè el darrer número de The Economist diu que ens deixin votar, però també que la secessió, en la seva opinió, és un "nasty business”. Això, a Palau, no ho veuen.

Tant se val, la llista unitària del president Mas em sembla més una operació de màrqueting polític -brillant, d’altra banda- que no pas una operació de país. El que fa el president es diluir les sigles de CiU darrere un somni perquè, en plena campanya, et pot esclatar el cas Pujol, el cas Palau o el cas ITV.

El nom de Convergència està tan cremat que fins i tot, a twitter, ara es diuen Convergents. A més, encara que s’oferís a “tancar” la candidatura a veure qui és el valent que li demana que hi vagi últim. Mas ha matat dos pardals d’un tret: Esquerra i Unió. La pilota és ara al terrat d’Oriol Junqueras. A veure com se’n surt.

 

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#14 zenaida, Barcelona, 27/11/2014 - 14:26

En Catañunya...estamos esquizofrénicos... pero además con Mas...también... acabaremos....paranoicos...ahora q quiere q los q se presenten en la lista...y ganen declaren el DIU...los metan a todos en la cárcel y continuar con la matraca victimista...para ver si salen mas separatistas?

#13 Judit, Lleida, 26/11/2014 - 23:43

Espanya perdrà un 20% del seu PIB amb la independència de Catalunya i si no vol negociar res, llavors no cal assumir cap part del monstruós deute que té Espanya com a estat. Així són les coses, i amb aquestes dades està molt clar que s´hauran d´asseure a negociar.

#13.1 xavi, bcn, 27/11/2014 - 07:53

Ai judit! i de que viurà Catalunya l endemà?Com pagarà els funcionaris, les pensions els subsidis d atur. Qui deixarà diners a un nou estat endeutat fins a la médula,? A quin preu? O és que el model és l Argentina

#13.2 Pep, Bages, 27/11/2014 - 08:12

Hi ha gent amb un desconeixement brutal, que no sap ni el que diu, com l'amiga Judit, i molts altres indepes que conec. El mes fotut de tot és que el seu vot, inconscient i fanàtic, val el mateix que el de gent assenyada i informada.

#13.3 Judit, Lleida, 28/11/2014 - 21:00

Cada català paga més de 2.000 € cada any que s´en van a Espanya i no tornen. Amb això n´hi ha de sobres per pagar-ho tot i més. I per cert Pep, aquí els únics fanàtics sou els que només per un nacionalisme furibund i irracional, preferiu continuar amb Espanya amb tot el que està passant.

#11 don Pelayo, Barcelona, 26/11/2014 - 21:55

Con esta jugada, le hace jaque a ERC, echa fuera de la coalición a Unió, deja desconcertada a la CUP...y de ICV ni se sabe ni se la espera.
Es el momento de Ciutadans y Podemos para evitar la esquizofrenia separatista ,con un PSC en descomposición y un PPC en caída libre,son las opciones unionistas

#11.1 ojo al dato, bcn, 27/11/2014 - 01:18

No está muy claro que "Podemos" sea "unionista", posiblemente lo sean sus bases, pero no sus dirigentes, al estilo (repugnante estilo) ugt.CAT

#11.2 don Pelayo, Barcelona, 27/11/2014 - 14:11

Por lo que he oído de Pablo Iglesias, están a favor de consultar al pueblo de Catalunya, pero estarían por el NO.
Eso es lo que yo he captado (lo de UGT.cat es lamentable).

#10 Marta, Girona, 26/11/2014 - 21:34

L´única manera de treure´ns de sobre aquesta bestialitat ultranacionalista és anar a votar en massa a les properes eleccions autonòmiques. I això només depèn de tots nosaltres

#9 Pere, Lleida, 26/11/2014 - 20:52

Estic d'acord. Mas intenta salvar-se i pensa que el país farà un exercici d'amnèsia voluntària que permetrà a CIU redimir tots els seus pecats.

Encara esperem una explicació sobre el DNI del sr. Mas en un compte de Liechtenstein. Com és possible que cap periodista català li hagi preguntat?