La Punteta · 20 de Gener de 2015. 17:24h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Oriol, t'han aixecat la camisa

 

La política, com la guerra, és una activitat en la que es barregen tres factors: la intel·ligència estratègica, la intel·ligència tàctica i l’atzar. De fet, Clausewitz ha passat a la història per aquella frase de “la guerra és la continuació de la política per altres mitjans”. Però jo prefereixo aquella en la que diu que “la guerra és un càlcul de probabilitats”.

Per això, més enllà del seu doctorat -amb una tesis de títol impressionant: Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l'Alta Edat Moderna-, no sé si a l'Oriol Junqueras li falta intel·ligència tàctica, estratègica o simplement és un bon jan. Potser, en el fons, li manca mala llet per dedicar-se a la política. O per negociar amb el president Mas.

Perquè la conseqüència directa del pacte del passat dia 14 és que CiU ha desactivat Esquerra com alternativa gairebé nou mesos abans de les eleccions. La primera primera prova és que Esquerra ha tornat a evitar la compareixença de Mas en la comissió d’investigació del cas Pujol.

Per aixó Oriol Junqueras va marcar distàncies dissabte passat i va afirmar, sense esmentar-lo, que Oriol Pujol li feia “fàstic”. Però el fins ara número dos de CDC ja no pinta res, és arbre caigut. A la darrera cita amb el jutge va anar a declarar sol. Ja no l’acompanya la plana major del partit: ni Josep Rull, ni Jordi Turull, ni Lluís Corominas ni Francesc Sánchez.

El segon favor a CiU ha estat retirar les esmenes als Pressupostos. Els mateixos Pressupostos que, fa quatre dies, asseguraven que eren “autonòmics” i que condemnaven els catalans al “patiment”. La credibilitat de molts dirigents d’Esquerra quedarà tocada.

El mateix Oriol Junqueras deia el passat 17 d’octubre que “no té cap sentit aprovar uns Pressupostos d’una comunitat autònoma”. Pere Aragonès que “no hi donarem suport” (28 d’octubre), Marta Rovira que “no se'ls mereixen els ciutadans” (11 de desembre). Lluís Salvadó encara afirmava ara fa vuit dies a TV3 que "no es podran acabar aprovant”.

Per tot plegat, el primer que ho ha vist l’autogol d’Esquerra ha estat Xavier Trias que, diumenge passat ja va dir que es veia “pactant amb Alfred Bosch”. El mateix Bosch va replicar el mateix dia que no es podia traslladar mecànicament el pacte a l'Ajuntament. Fins i tot va recórrer a l’èpica: "Hauríem d'evitar que Barcelona es convertís en un fre al procés nacional”. És a dir, voteu-me a mi.

Però el mal ja estava fet: per què cal votar ERC si acabaran pactant amb CiU?. Per això votes directament a Trias. O a una altra força política. A les properes eleccions municipals no en faltaran. A més, el pacte garanteix a CiU no només l’Ajuntament de Barcelona, sinó també les quatre diputacions si no pateixen un daltabaix.

Quan Josep Rull anunciava dissabte passat allò de “la refundació de Convergència” i la “corrupció zero” és perquè, en el fons, amb les sigles de CDC no van enlloc. Per això s’entestaven tant en la llista de país: caldrà inventar un nou partit. El Partit del President?.

De fet, dos dies després de les paraules del nou coordinador general de CDC, El Mundo publicava que Oleguer Pujol disposa d’un fortuna de 89 milions d'euros. D'ença del cas Pujol ja ningú acostuma a dir que El Mundo menteix.

Però atès que l'Oleguer que només té 35 anys o estem davant d’un geni dels negocis -al que la Generalitat hauria de fitxar immediatament per acabar amb el dèficit fiscal- o d’algú que s’ha aprofitat del cognom del seu pare mentre els de Convergència feien els ulls grossos.

Jo, com a periodista, no vaig poder mai confirmar cap de les múltiples llegendes urbanes sobre el 3% que corrien per Catalunya quan governava el seu pare. Les comissions il·legals, precisament perquè són il·legals, no deixen rastre documental. Però si existien -i això ho haurà de dir un jutge- els dirigents de Convergència ho sabien. Inclòs el president Mas.

Tant se val, el problema per a Esquerra ara es que, després de l'acord del 14 de gener, tothom els associa a CiU. Mas no se’n va sortir amb la llista conjunta -va ser l'única concessió- però mentalment la gent creu que sí.  

I arribarem a les eleccions després d’una precampanya, que en realitat ja ha començat, llarga com un embaràs. Costarà molt mantenir el país en tensió durant tant de temps. Si la gent està farta de les campanyes electorals -i duren quinze dies-, imaginin amb una de nou mesos. El procés pot acabar cremat.

En l’entrevista de dilluns passat a El País, els dos periodistes li preguntaven al president d'ERC: 

- I si no hi ha majoria independentista el 27-S, què passarà?

- Doncs que no podrem arribar a la independència. És possible que em retiri de la vida política.

A veure si el pacte amb Mas ha estat la seva tomba política. Tinc la teoria personal que la transició nacional escombrarà una generació política com, al seu dia, ho va fer l’Estatut. Una llàstima, un país no pot funcionar cremant líders cada deu anys.

 

 
Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#8 guillermet, l'Ampolla, 21/01/2015 - 16:40

Oriol serà un bon docent. Però en política continua comportant-se com un lactant. Amb que Mas li gronxe lo bres i li done lo biberò ja en te prou per deixar de plorar.

#7 Buf, bcn, 21/01/2015 - 16:12

Pq aquest diari no parla de barcenas? Rius ets un vengut.

#7.1 Fran, Vilassar de dalt, 21/01/2015 - 16:32

Buf, abans de criticar a Xavier Rius, pren la molèstia de posar ´Barcénas´ al buscador de e-noticies ... et sortiran 117 resultats.

I després, potser seria adient, demanar-li disculpes per l´insult.

#7.3 Baf, Girona, 21/01/2015 - 20:03

Què és un "vengut", un qu'acaba d'arribar esmentat per un altre amb problemas de pronunciació?

#6 Jeipi, Terrassa, 21/01/2015 - 12:58

Ep, compte amb les comparacions, que el que dura nou mesos és l'embaràs, no el part (afortunadament per a la partera).

#5 Joan, Barcelona, 21/01/2015 - 12:31

I si Junqueras no hagués pactat amb Mas, aleshores què hauria dit el personal? El procés no és possible per culpa d'ERC, que sempre ho espatlla tot. No es demanava generositat a ERC? Doncs potser la generositat ha estat deixar-se aixecar la camisa per CDC, sense la qual tampoc no arribarem enlloc.

#4 unborreguuu, de poble, 20/01/2015 - 19:33

i tot això s' hi ha eleccions el setembre...encara que sembli mentida ara mateix, amb l'astut Mas tot és possible .TOT...desprès de la GESTIÓ POLITICA del 9n, en qualsevol pais seriós aquest anomenat ''procès'' estaria mort ,però malauradament senyor RIus vivim a una catalunya ON EL NACIONALISME ,

#4.1 unborreguuu, de poble, 20/01/2015 - 19:38

viu del que viu !!!!... però per SORT sempre ens queda CONFIAR en aquesta SUPOSADA societat civil catalana que va per davant dels politics hahahahahahahaha..tot per la pàtria!!!!