La Punteta · 15 de Maig de 2016. 17:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Pals de cec a Convergència

Convergència ha entrat en aquella fase perillosa de començar a donar pals de cec. És la fase que precedeix al desastre. Al Titanic, abans de l’impacte, podien haver canviat de rumb, moderar la velocitat o fins i tot aturar-se. Després de l’iceberg ja no va haver-hi temps de pensar: tot va ser una estricta lluita per la supervivència.

Encara recordo el llavors número dos del partit, Josep Rull, dient fa tot just mig any que CDC que convocaria un congrés extraordinari, es dissoldria i crearia "un gran partit de centre" amb liberals, socialdemòcrates i socialcristians.

"El congrés de CDC haurà de ser el de la dissolució del partit. Tanquem un projecte d'èxit amb la voluntat d'obrir-ne un de millor", va afirmar el 23 de novembre en roda de premsa després de la reunió del comitè executiu nacional.

En canvi, el passat 19 de gener -el mateix dia que anunciava que deixava de ser coordinador general- va dir que la refundació no havia de suposar necessàriment la dissolució del partit ni tan sols el canvi de nom.

En efecte, arran del magre resultat electoral de Democràcia i Llibertat -8 diputat el 20-D- la cosa es va anar refredat. Ara tant Mas com Puigdemont aposten per mantenir el nom malgrat el cas Pujol i el cas Palau, entre d'altres.

Però el veritable problema de CDC és que han anat camuflant les successives crisi. Quan esclati la crisi de debò serà pitjor perquè han ignorat els repetits tocs de l'electorat.

A les eleccions del 2012 -aquelles en les que Mas demanava una “majoria excepcional”- van perdre dotze diputats de cop. Llavors van dir que la culpa era de la campanya de la por del PP contra la independència, les portades d’El Mundo  i fins i tot del líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Encara formalment número dos de la federació.

Tres anys despres és van empescar Junts pel Sí. La coalició amb Esquerra va ser, en aquest cas, un invent perquè Junqueras no guanyés a Mas perquè si el guanyava el president se n’havia d’anar a casa. Paradoxalment és el que ha acabat passant malgrat l’intent.

Entre un i altre, Convergència també va perdre l’Ajuntament de Barcelona. Mas, el darrer dia de campanya, va fer una crida al vot sobiranista en proclamar que si perdien Barcelona el procés quedaria tocat. Trias ja no és alcalde.

Ara s’han empescat també això del torn obert, una sèrie d’enquestes per decidir el futur del partit. Però em sembla que és una operació per mantenir distret el personal. A la segona pregunta -com hauria de definir-se ideològicament el partit- pots contestar tant d'"extrema esquerra" com d'"extrema dreta".

La resta és fer bullir una mica l’olla, en la línia habitual del procés. El “nou país” ha de continuar a la UE?. Ha de tenir Exèrcit?. Per mi que han fet el sondeig perquè Artur Mas estigui enfeinat. Fins i tot va anar un dia a la seva agrupació, la de Sarrià-Sant Gervasi, a passar llista.

Per això quan esclati la crisi de Convergència serà pitjor que la del PSC, la d’Unió o la de CiU, que van ventilar en tres dies. Fins ara les tensions van soterrades, però es veuen en l’horitzó alguns indicis més enllà del descens electoral: Gordó i Turull es disputen la secretaria general del partit, una cosa inèdita a CDC, i a Homs li surt competència.

Les primàries, en teoria, estan molt bé, però denoten també falta de lideratge. A Pujol no se li va passar mai pel cap fer primàries.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#5 Off-topic, Bcn, 17/05/2016 - 10:30

Malgrat tot, el procès de substituir a Catalunya el català pel castellà continua. "Sin prisa pero sin pausa". Inconscientment en molts casos, però real.
"Pals de cec" és una traducció literal i servil del castellà. En català s'hauria de dir "bastonades de cec".

#5.1 Pepón, Bcn, 17/05/2016 - 12:42

Servil? Cuanta tontería...

#5.2 Pepón, Bcn (España), 17/05/2016 - 12:44

Menudo talibán de la lengua estás hecho! Háztelo mirar...
O eres de Plataforma per la Llengua o te tragas todos sus dogmas.

#5.3 Joel, Bcn, 17/05/2016 - 13:17

Pepón, mentres Catalunya tingui un estat que és hostil a la seva identitat hi haurà gent com tú. Però tan bon punt aconsegueixi un estat propi s'haurà de respectar la seva identitat, tal com passa a tots els estats lliures i civilitzats del món.

#5.4 Oriol2, BCN, 18/05/2016 - 16:24

Tens tota la raó del món. Representa que un periodista hauria de saber escriure la seva llengua. I els qui es queixen del terme "servil" no saben català, ni tampoc castellà. Tenen idea de què vol dir "imitación servil"?

#4 RES DE NOU, Barcelona, 16/05/2016 - 21:23

Quans anys porten donan
-PALS DE CEC
-SENSE RUB

Pero el PITJOR es el mal que han fet
desde la seva responsavilitat politica
a la seva estimada Patria
ARROSSEGANT-LA A LA INCERTESA
tothom calla
i no s'hi val, tirar la pedra i amagar la ma

ADEU CDC

#3 Cinta, Barcelona, 16/05/2016 - 10:41

Quina pena fan tots plegats , i tots el que tenen un càrrec a Convergència, van de savis i no escolten ni a la militància ni a la gent del carrer que els hi estan dient molt clar que ho fan el més malament possible . I continuen jugant com sempre com és diu en castellà "Donde digo digo, digo Diego.

#2 angelito, barcelona, 15/05/2016 - 23:23

Nacidos para triunfar.

#1 PepetCabrejat, Bcn, 15/05/2016 - 21:00

The show must go on, amb les coses del menjar no s'hi juga.