La Punteta · 20 de Gener de 2017. 12:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Passivitat amb les okupacions

L'actual equip de govern de l'Ajuntament de Martorell el dia de la seva presa de possessió

És una tragèdia, però la responsabilitat de la dona morta en un incendi a Martorell és, en primer lloc, de la pròpia víctima i del seu marit; que van okupar el pis il·legalment i van punxar la xarxa elèctrica també il·legalment.

En segon lloc és de l’Ajuntament, que ha tolerat l’okupació. Tothom sap en aquest municipi que l’edifici en qüestió, al carrer Revall número 14-16, està okupat des de fa com a mínim tres anys. Els propietaris que van comprar l’habitatge amb els seus propis estalvis han hagut de marxar perquè viure en una escala on ningú paga els serveis ni compleix les mínimes normes de convivència és un calvari.

En tercer lloc és també del banc propietat de l’edifici -en aquest cas la Caixa ,que el volia destinar a obra social- però els bancs no s’atreveixen a fer res des de la crisisi mmobiliària perquè la PAH i els mitjans se’ls hi tiren a sobre. La PAH potser va néixer legítimament, però en el fons ha fet un mal immens al concepte de propietat privada.

El fet ha provocat que les okupacions hagin sortit de mare com denunciava en un article immediatament anterior a aquests tràgics fets. Ara només cal donar un cop a la porta, ficar-te a dins i punxar els serveis bàsics. Les companyies submnistradores tampoc et diran res per por a la pressió de l’opinió pública. L’altre dia, a twitter, em vaig trobar algú que comparava Endesa amb l’Estat islàmic. I no es pensin: era un periodista.

De fet el propi alcaldable republicà per Barcelona, Alfred Bosch, ha provat ara la seva pròpia medicina quan va descobrir un okupa intentant forçar el seu habitatge. Aquest només li va dir “tranquil” i se’n va anar després d'haver-li destrossat el pany. Perquè  ERC -com la resta de l'esquerra- sempre ha estat permissiva amb els okupes.  Ho vam recordar ahir i un fan del senyor Bosch ens va acusar de practicar un “periodisme miserable”. Encara sort que, al seu perfil, deia que volia estar a “twuitter (sic) sense insultar”.

twitbernatok.jpg

Però en efecte, Esquerra, Iniciativa, Catalunya sí que es Pot o els comuns han beneït les okupacions. Fins i tot tenim un tinent d’alcalde de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, que ha estat defensat als tribunals okupes i antisistema. I teníem un alcalde de Barcelona, Xavier Trias, de Convergpencia per a més inri, que els hi pagava el lloguer per evitar maldecaps. Can Vies què és pensen què és? Una ONG desinteressada? Una societat coral? Una entitat benèfica?. Els veïns n'estan farts.

A Martorell, al casc antic, hi ha almenys dos edificis okupats: tothom mira cap a una altra banda. L’Ajuntament, els bancs, els Mossos i els jutges. El consistori, suposo que amb el vist-i- plau dels propietaris, va tapiar dos edificis més de la Vila perquè no poguessin ser ocupats. Ara semblen búnquers, però almenys estan deshabitats.

edificiokupatimg9786.jpg

L'edifici 'okupat' del carrer del Revall

Abans d’això els okupes els van deixar nets com una patena. I conec el cas d’un regidor d’Iniciativa que era partidari dels okupes fins que li van okupar les cases del davant. El primer que van fer van ser arrencar totes les canonades per vendre’s el coure. A banda que, al barri, va créixer la petita delinqüència.

Després s’estranyen que apareguin empreses que desokupen okupes: hi ha un nínxol de mercat enorme perquè ningú no fa res. Però alguns diaris, com El Periódico, encara els criminalitzen. El dia que al director del diari li okupin el pis o la segona residència -un fenomen creixent també- canviarà de parer de cop i volta.

Potser els okupes van néixer com un moviment romàntic contra el preu de l'habitatge. I, per descomptat, també hi ha molt gent que ha ocupat un pis per necessitat. Però la tolerància és terrible. Les coses han de ser o blanc o negre perquè si els dones el dit i t’agafen tot el braç.

Per això estan els serveis socials: per esbrinar la diferència entre una persona veritablement necessitada i un barrut. Cal recuperar, com el pa que mengem, el respecte a la propietat privada.

 

PD / L'Ajuntament de Martorell ha publicat una nota de premsa. No he aconseguit esbrinar res més abans de publicar aquest article.

escalaimg9784.jpg

L'escala de l'edifici 'okupat'

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#5 Resistencia, Castas y Calañas, 20/01/2017 - 22:05

Acertado el artículo, sr Rius, pero obvia que si los jueces aplicaran el art 245, 2 del CP, actualmente vigente, el 80% de las okupaciones se acababan.

La desidia y pasividad de los jueces es otro elemento que se une a la permisividad política.

#4 Jos, VNG, 20/01/2017 - 17:25

Tard o d'hora s'acabarà canviant la llei i potser serà pitjor.
Com tenim la mania de fer les coses a mitjes per por de que ens titllin de ves a saber què, deixem que el problema es vagi fent gran fins a ser insuportable.

#3 Faust, ., 20/01/2017 - 13:31

A veure quan fas també algun article dedicat als desnonaments o a la gent que es queda sense casa o patrimoni pels abusos de la banca. Llàstima que d'aquestes coses els liberals no us soleu ocupar gaire.

#3.1 pepe.-., andorra, 20/01/2017 - 20:28

y desde cuando los errores de los demas justifican los propios? ademas q no veo abuso, cuando pides una hipoteca el notario de dice lo q hay, si firmas, es lo q hay, nadie te obliga a firmar una hipoteca y si no te gusta, puedes vivir de alquiler o pedir la hipoteca en otro banco. No justifiques lo injus

#3.2 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:05

Fasut yo hecho de menos, haber reformado el sistema tributario a fondo, español o catalán, el que más te guste o los dos. Un control exhaustivo de prestaciones del Estado, desde el paro, PER, pensiones, ya que hasta el último céntimo si es dinero público

#3.3 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:06

hay o habría de poderse demostrar. ¿Para qué? Para hacer vivienda pública. Pero a nadie a interesado poner el cascabel al gato, todo el mundo sacaba tajada: Ajuntaments, Gobiernos Autonómicos, Estado, Registradores, Notarios, Gestorias, personal de banca y cajas

#3.4 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:08

Así que una cosa es llenarse la boca de comida, comiendo, lo que sea, y hablar con la boca llena o cuando tienes la nevera vacia para que te voten y otra cosa es hacer realidad las promesas. No prometer lo improbable. Para los que se les da una vivenda

#3.5 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:09

para su uso o a precio social y la destrozan, bases de datos que hasta que no reparen nunca tendrán pensión, paro. Sin precribir. Prestaciones vinculantes aunque se haya cotizado por ley. Y nada de ayudas para los vándalos. ¿Que no hay? Así nos va,

#3.6 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:10

porque aunque se les condenará, son insolventes y las deudas prescriben. No se hace porque nos tildarían de fascistas, xenofobos, pero ay de vosotros que les quitéis algo a los okupas, desde un perro hasta una cacerola, vigilar

#3.7 Guillem, Begues, 22/01/2017 - 09:10

vuestra yugular.

#2 Faust, ,, 20/01/2017 - 13:29

Les okupacions són minoritàries i quasi sempre es dediquen a ocupar llocs que porten molt de temps abandonats. En canvi, a l'Estat espanyol cada dia hi han desnonaments i gent que es queda sense casa. A mi, això és el que em preocupa. Llàstima que d'això els liberals no en parleu mai.

#2.1 pepe.-., andorra, 20/01/2017 - 20:29

tu sabes q las inmobiliarias y constructoras tienen ocupas en nomina para localizar inmuebles vacios y cuando estan ocupados les hacen una oferta al propietario? Los accidentes aeres tambien son minoritarios, pero si te pilla uno, seguro q no te lo parecera.

#2.2 pepe.-., andorra, 20/01/2017 - 20:31

y fausto, los errores de los demas, no justifican los propios, q España se un lugar donde la banca tenga comprada al gobierno, no da derecho de corsario a nadie para ocupar la vivienda de un particular y j.od.erl.e la vida. Q ocupen las casas de verano de los politicos para protestar, pero de esto los p

#2.3 Resistencia, Castas y Calañas, 20/01/2017 - 21:59

Estás muy mal informado.Ni las usurpaciones son minoritarias, yc la mayoría de ellas son en inmuebles NO abandonados sino segundas viviendas, pendientes de alquiler. etc pero NO abandonados.
También la mayoría son viviendas de particulares , no de Bcos ni Fondos buitre.

#1 FARISEISME PROGRE, Barcelona, 20/01/2017 - 12:44

Si si molta permissivitat
quan es la propietat d'un altre
NO PAS, QUAND ES CASA MEVA

Aquets son els que ens han de salvar?

#1.1 Pepet, Sabadell, 20/01/2017 - 13:08

Si t'han de salvar vas arreglat; en general, són una colla d'inútils.

#1.2 pepe.-., andorra, 20/01/2017 - 20:31

pues colacau bien q ha enchufado al marido y ahora prepara 400 oposiciones para sus colegas....