La Punteta · 7 de Juliol de 2014. 12:56h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Pel relleu del conseller Homs

El president, Mas i el conseller, Homs

El president de la Generalitat pot fer dues coses: o enfonsar-se amb ell o cessar el portaveu del Govern, Francesc Homs. Si fa no fa com Isidre Fainé ha fet amb Joan Maria Nin. Al capdavall, en política no hi ha amics. I Pilar Rahola ja va retratar magníficament, en el seu llibre sobre el Rei Artur, la distància que imposa Mas amb els sus col·laboradors més propers. O sigui que no ve d'aquí.

La veritat és que el propi conseller de Presidència ja va dir el passat 25 d’abril, en un programa de TVE, que si no hi havia consulta ell no podria continuar en política. O sigui que, segurament, el cessament només s’avançarà uns mesos.

L’altre dia sentia, per exemple, la rèplica de Santi Vila a la intenció del Govern espanyol de retallar els beneficis del port de Barcelona i pensava la diferència que hi ha entre l’oposició que fa el conseller de Territori i el de Presidència. En política, la manera de dir-ho és gairebé tan important com el contingut. Es pot ser igualment de contundent sense perdre les formes.

Vila, en efecte, va optar per la via del diàleg i sembla que finalment se n’ha sortit. Tot i que, com el conseller Puig, jo encara sóc escèptic perquè a Madrid sovint ens donen gat per llebre. Homs, en canvi, va optar per la de l’enfrontament i va comparar el Govern espanyol amb l’estalinisme. “Això és d'inspiració estalinista” va dir dijous passsat a Rac1.

Tampoc no és la primera vegda que Homs la diu pel boc gros: el 28 de març trambé tractava d’”estúpida” l’estratègia de Rajoy sobre el procés sobiranista. I  l’endemà del debat al Congrés li va etzibar un “però què s’ha pensat” en un entrevista a TV3. Un president del Govern, encara que sigui del PP, mereix un respecte institucional. Potser, en el fons, juga a allò del policia bo i el policia dolent, però si Homs és el poli dolent qui és el bo?

Per això, l’altra opció és que el president de la Generalitat faci una àmplia remodelació de Govern i deixi el conseller Homs sense les competències en matèria de comunicació o fins i tot les de política exterior. La política exterior d’un país és una cosa molt seriosa per deixar-la en mans de canalla.

La indirecta, en aquest cas, no va per ell, sinó per tota la colla del Diplocat. No se li pot enviar una carta al president francès en anglès ni fer una conferència a Tolosa en castellà!. No hi ha ningú a Palau que parli francès a més del propi president?. Però tampoc anar a Suïssa i dir que "el principal motiu de l’abdicació del rei Joan Carles és mantenir l’empresa familiar”.

Que consti que, a mi, la comunicació de proximitat que fa el conseller Homs farcida de refranys -“gat escaldat d’aigua tèbia fuig”, per exemple- m’agrada. Però la cara del Govern davant l’opinió pública no pot ser, en aquesta fase de legislatura, només la del titular de Presidència. Segur que hi ha més consellers disposats a donar la cara davant la premsa.

El monopoli comunicatiu del conseller Homs, en efecte, és contraproduent per al propi Govern. Les compareixences no poden ser exclusivament sobre la consulta o esdevenir una rèplica a Rajoy, Soraya o Maragallo perquè acabaran cansant el personal. Fins i tot els que estem a favor de la consulta.

A més, hi ha ha hagut intervencions memorables com quan va voler vendre com un èxit diplomàtic el silenci de tots els caps d’estat i de Govern a la carta de Mas sobre el procés. O quan va restar importància a l’opinió d’un portaveu oficial de la UE perquè, en la seva opinió, no era l'opinió oficial de la UE. Però si l’opinió d’un portaveu oficial no val tampoc no val la seva, doncs.

M’estalvio els canvis de rumb amb el tema de la monarquia perquè no es pot sortir dir un dia traient pit i després gairebé pregar que el Rei faci de mitjancer en el procés. Ja em perdonarà, president, però de vegades sembla que vostè no tingui assessors o només l’assessori el conseller Homs.

I encara una altra cosa, president: deixi de vendre èpica en els seus discursos. No és que la consulta no sigui important. Al contrari, tots sabem que és la peça clau de la legislatura. Però no podem supeditar-ho tot al 9N perquè els altres països no esperen.

Sap què és el més important que ha fet aquesta legislatura -a més de convocar l’esmentada consulta-? Aplegar divendres passat 2.000 empresaris per parlar de política industrial. Fins i tot encara que, en la meva opinió, fos un acte més aviat de cara a la galeria. Vostè ja m’entén.

Els que consideren que Mas és ja un cadàver polític perquè Junqueras el passarà al davant a les properes no coneixen la capacitat de reacció de l’actual president de la Generalitat. Ja va llançar el missatge en un acte al Liceu amb empresaris: no estic acabat. Però per això, president, és urgent que recuperi la iniciativa política. I una remodelació hi ajudaria. Pensi-ho.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#21 Perspectiva, Barcelona, 09/07/2014 - 18:27

Rius, estem en un moment que analitzar la possible baixa d'un conseller és equjivalent a un comentari de bar. Ciu és a l'Uvi i ja estem en plena época Junqueres. que va tres pobles més endavant.

#17 Bocamolls Style, Barcelona QF, 08/07/2014 - 16:59

És evident que un portaveu MAI pot ser un bocamoll. Darrerament s'han fet servir massa expressions com ara "·xoc de trens" "si volen guerra la tindràn" i altres bestieses que no duen enlloc, Si aquest és el nivell dels nostres polítics.........

#16 Cavernario, barcelona, 08/07/2014 - 11:11

http://www.economiadigital.es/es/notices/2014/07/_la_cargante_levedad_de_francesc_homs_56848.php

#15 Jaume Valls, Barcelona, 08/07/2014 - 11:09

Quina mala llet destil.la aquest articlet! Que esperava algún càrrec especial de CDC, senyor Rius?

#14 LLUC, 9N2014, 08/07/2014 - 09:08

Doncs ho tens molt fàcil Rius, a les properes eleccions no votis CiU i convenç a la majoria de catalans.

#14.1 No cal, Barcelona QF, 08/07/2014 - 17:29

Ciu ja ens ha convençut abastament de no votar-los.