La Punteta · 8 d'Abril de 2011. 12:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Pel tancament de ComRàdio

Em sap greu perquè hi ha excel·lents periodistes com Sergi Mas, Jordi Duran, Ramon Company, Pere Sans o Mont Carvajal però el millor que es podria fer amb ComRàdio és tancar-la. Si després de quinze anys només han aconseguit 50.000 oients segons la darrera onada d'EGM -i això que han pujat- és que l'emissora de la Diputació de Barcelona no té futur i continuarà sent un pou sense fons.

Només per fer una comparativa d'un cas que conec de prop: ComRàdio té una audiència de 50.000 oients amb una plantilla de 150 persones, e-notícies té una audiència de 200.000 amb quatre gats, servidor inclòs. I no és només ComRàdio: a Catalunya no hi ha espai per a tanta ràdio en català, almenys finançada amb fons públics.

Ràdio 4 ha esdevingut una emissora clandestina amb 6.000 oients -Ràdio Pirenaica en devia tenir més en ple fanquisme- i Ràdio Estel -la millor cobertura a Catalunya gràcies a les frequències que li va donar Pujol- només 18.000. A aquest pas aniran a l'infern.

Pero, pel que fa a ComRàdio, la pregunta és: la Diputació de Barcelona ha de finançar una ràdio pública, un diari digital, una xarxa de televisions locals i uns premis anuals de comunicació locals en plena època de retallades?. No. Més valdria que dediqués la part corresponent del pressupost, en els temps que corren, a fer carreteres o pavellons esportius, que entra dintre de les seves competències.

Com que deuen perillar el seu futur, els companys de ComRàdio -amb el seu director, Francesc Triola al capdavant- han encetat una campanya a favor de la ràdio pública i, a cada roda de premsa, pregunten al polític de torn que tenen al davant si estan a favor del pluralisme.

Tots diuen que sí, per descomptat. En el parany hi han caigut fins ara polítics en teoria assenyats com el secretari general de Presidència, Francesc Homs, o l'exconseller Ramon Espadaler. En canvi, sóc testimoni que d'altres com Artur Mas o el mateix Quim Nadal han encertedament fugit de respondre la pregunta.

Però una cosa és el pluralisme i l'altra si ComRàdio té sentit. Perquè si ara hi haurà menys llits als hospitals i menys mestres a les escoles, les retallades no poden arribar als mitjans de comunicació públics?. De fet, va haver-hi un president de la Diputació que, com que en aquella època ja costava 1.000 milions de pessetes, es va plantejar tancar-la. Quants recursos públics ens haguéssim estalviat des de llavors.

Perquè, tampoc cal oblidar-ho, aquí cada partit ha confós -voluntàriament, clar- l'espai de comunicació català amb el seu espai mediàtic. Esquerra va impulsar des del Govern el diari Ara, l'ACN, Comunicàlia i el Baròmetre i els dos darrers ja estan tocats de mort.

Amb ComRàdio va passar el mateix. Sílvia Cóppulo -recol·locada pel tripartit a les tardes de Catalunya Ràdio també amb excel·lents resultats d'audiència- explica al seu llibre "Com neix ComRàdio" -pagat per la Dipu, per cert- que és "l'emissora pública de l'esquerra progressista" (pàg. 186).

Tal i com ha deixat l'esquerra progressista aquest país potser, doncs, que ara les retallades arribin també als seus mitjans. Mirin si es plural ComRàdio que en la seva fundació van tenir un pes decisiu els després diputats del PSC Josep Maria Carbonell o Josep Maria Balcells o els excaps de comunicació de Maragall Xavier Roig i Jordi Mercader.

ComRàdio, en efecte, va néixer per fer la competència a Catalunya Ràdio, quan en aquesta manava CiU. Però sortosament ara tenim mitjans públics més independents que abans. De fet, Nadal serà entrevistat a TV3 només una setmana que el president de la Generalitat cosa que no va aconseguir CiU durant els set anys de tripartit.

L'última mostra de neutralitat de ComRàdio -un bon tio malgrat el que li va passar en una roda de premsa a Madrid- ha estat fitxar com a director de comunicació l'excap de premsa de Celestino Corbacho. És com La Malla, el diari digital de la Diputació, que té de director un exmembre del gabinet de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.

Amb aquesta direcció no m'estranya que les crítiques de l'Hereu a les retallades del Govern obrin la portada i la visita de Mariano Rajoy vagi sense foto amagat per sota. M'estalvio explicar altres favors de la Diputació a l'empresa editora perquè ho poden consultar aquí.

Que consti que altres fan el mateix. Em vaig quedar esfereït el dia que em vaig assabentar que l'Ajuntament de Sant Cugat, governat per CiU, té un pressupost de 2,6 milions destinats a comunicació entre personal de premsa, ràdio, web i televisió local amb més d'una vintena de periodistes en plantilla. O

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que és un home intel·ligent va dir  en una entrevista a TV3 el passat 7 de febrer que per estalviar, "no podem continuar en una situació en al que els ciutadans se senten sotmesos a vàries administracions". Fogué es referia a la multiplicitat d'administracions entre diputacions, consells comarcals i ara vegueries, però sens dubte seria aplicable a tants mitjans de comunicació públics.

Sempre dic el mateix: estic a favor dels mitjans de comunicació en català, però sobretot dels mitjans de comunicació en català amb audiència. No els mantinguts artificialment -com Barcelona Televisió, per cert: aquest ens costa 16 milions- amb fons públics.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Mike, Lleida, 07/06/2011 - 15:19

Em sembla que ets una mica de dretes noi...a veure també si et foten fora a tu.

#4 Pere Miró, Barcelona (Les Corts), 09/04/2011 - 18:31

Mireu si és admirable Pere Miró que ni treballa a Com Ràdio

#3 Ramon, Barcelona, 09/04/2011 - 12:26

El cost podria reduir-se a zero. Es tractaria de lliurar uns quants arxius històrics de propaganda sociata a l'oient d'Hostafrancs perquè se'ls vagi posant. En cassette, això sí. Primer caldrà passar-los a cinta de cassete. I llavors ja tancar la paradeta. La paradassa, vaja.

#2 Víctor, Barcelona, 08/04/2011 - 16:17

Cites al començar l'article a una sèrie de bons periodistes... Puc estar-hi d'acord. Però com sol passar, t'oblides de tots aquells professionals de base que han tingut que aguantar males decisions, direccions erràtiques, amiguismes i nepotismes diversos... Per no citar els que van ser acomiadats

#1 joan, L'Hospitalet, 08/04/2011 - 13:00

Mireu-vos això, si us plau:
http://www.youtube.com/watch?v=gPKz0AxH5fY