La Punteta · 20 d'Abril de 2014. 07:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per això no sóc federalista

Dimarts passat no me'n vaig poder estar i, després de l'habitual roda de premsa del Parlament, li vaig preguntar al portaveu del PSC, Maurici Lucena, com és que un paio intel·ligent com ell és federalista.

Perquè aquell dia, en una de les seves periòdiques mostres d'optimisme, va insistir que el federalisme era "la sortida més enraonada" a l'atzucac -en això puc estar-hi d'acord- en què estem ficats.

"La reforma de la Constitució pot convertir Espanya en un veritable estat federal que augmenti l'autogovern de Catalunya en diferents dimensions: la dimensió lingüística, l'educativa i molt singularment la del finançament", va afegir. Allò semblava la dimensió desconeguda.

Fins i tot va pronunciar una frase que em va fer més por que una pedregada: "tard o d'hora el PP acudirà a la reforma que els socialistes proposem". Que Déu ens agafi confessats si socialistes i populars es posen d'acord en la reforma de la Constitució. I que consti que sóc agnòstic.

El problema dels socialistes és que han hagut d'oferir una alternativa al sobiranisme. Encara que no sigui creïble. En la línia del que va desenvolupar anys enrere el guru nord-americà George Lakoff (Berkeley, 1941).

A mitjan 2000, en efecte, es va posar de moda entre l'esquerra d'aquest país -i el del costat- la seva obra No pienses en un elefante. L'home va tenir tant d'èxit que fins i tot el Zapatero el va fitxar d'assessor del PSOE, però crec que va fugir cames ajudeu-me quan va veure que era tot façana.

L'home en qüestió venia a dir que, en política, l'important era el llenguatge, el marc conceptual i que el que s'havia de fer era desplaçar el rival d'aquest frame. No tinc el llibre a mà, però he trobat a internet una de les seves frases: "No hay que pensar en un elefante: nunca hay que discutir con el adversario utilizando su lenguaje, porque implica su marco, no el tuyo".

Doncs això és el que han fet els socialistes amb el federalisme. Però de debò vostès creuen que una reforma de la Constitució inclouria el dret a l'autodeterminació de Catalunya?. El federalisme només és el maleït café para todos segona part.

Això és una enredada, ens aixequen la camisa. Ja ho va dir Rubalcaba en el seu torn de rèplica al Congrés el passat dia 8: "los socialistas estamos completamente en desacuerdo con el derecho de autodeterminación". Tant o més que el PP. Recordin aquella frase de Pla: "el que més s'assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#21 Gimenez, Valladolid, 22/04/2014 - 14:21

Lo mejor para todos es la recentralización del estado y todos a pedir dinero o comida en la salida del supermercado!!!!!
No entiendo estos federalistas que quieren confundir, Mejor hundidos y pobres, corruptos, mangantes y españoles!!!! Un coktail espectacular, no quereis un buen trago de esto???

#20 Lalo, BCN, 22/04/2014 - 11:03

Flojito, Rius. Se nota que a un periodista brillante como tú -lo digo de verdad- le cuesta encontrar argumentos para defender un artículo como este.
Estarías más cómodo -y tendrías más éxito- dirigiendo un e-not profederal. El futuro es solidario y federal, no solo en España. Lo otro no es futuro.

#19 Ernesto, Vilassar, 21/04/2014 - 21:09

Bueno, el PSOE tampoco es federalista, aunque ahora diga que sí lo es.

#18 Thiago, Vic, 21/04/2014 - 19:58

La frase de Pla: "el que més s'assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres. Doncs imagineu-vos les diferencies entre Rajoy i Rubalcaba si aquest ultim no es del PSOE, que no son pas gaire d'esquerres diria jo...

#18.1 Pablo, Madrid, 21/04/2014 - 23:54

Me hace gracia tu comentario

1) Pla dijo exactamente "en este país lo más parecido a una persona de derechas es una persona de izquierdas"

2)Tu que eres, ¿griego?

3) Que lo diga alguien en cuyo lugar un partido que dícese de "esquerras" apoye los presupuestos que han salido adelante es alucinante

#18.2 Thiago, Vic, 22/04/2014 - 08:06

Me alegro que te haga gracia mi comentario. Si el PSOE fuese de izquierdas yo seria monja y IU estaria mas apoyada. EL PSOE es la derecha española moderada y el PP los herederos de los de antes...

#18.3 ambaixadorCAT, Bristol, Figueres, 22/04/2014 - 12:27

#18.2

Thiago,
jo crec que més que dreta i esquerra, el PP i el PSOE tenen tot lo dolent de les dretes i de les esquerres respectivament, i coincideixen en aspectes tan "espanyolistes" com negar el dret a l'autodeterminació dels catalans.
Un pais així no pot anar bé de cap manera.

#17 robertg, bcn, 21/04/2014 - 16:33

Doncs d'acord . El federalisme a Espanya és un pegat (parche) a veure si enreden uns quants incautes.
Espanya, com a producte sorgit de tot un reguitzell de mentides , falsetats , imposicions i apropiacions idegudes no li queda altra que sincerar-se amb ella mateixa.

http://gothalaunia.blogspot.com