La Punteta · 18 de Juliol de 2012. 18:17h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per la llibertat d'horaris

Horari de la fruiteria

Després de la gosadia de Quim Monzó -avui i el passat dia 6-; de Jordi Musoy, el taxista més famós de Sant Cugat, el 13-; i d'Adrià Alsina el 18; voldria ser la quarta persona a Catalunya -si no vaig errat amb els comptes- a defensar la llibertat d'horaris comercials. Encara que sigui amb una mica de retard.

Em sap greu anar contra el Consell de Gremis, la Confederació de Comerç de Catalunya, Pimec Comerç, l'Agrupament de Botiguers, UGT, CCOO, l'Alejandro Goñi -que en temes de comerç hi toca- i fins i tot l'alcalde Xavier Trias, que també ha signat el manifest a favor del sector.

No sé si per tapar un discret -discretíssim- balanç en el seu primer any al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona. És ben curiós: en aquest país hi ha més unanimitat en defensar els botiguers que en defensar el pacte fiscal.

Però dies enrere vaig comprar un parell de nectarines i les darreres cireres de la temporada a la fruiteria de la cantonada -ara regentada per una família xinesa- i em va sorprendre l'horari que penjava a la paret: de dilluns a dissabte de 8.30 a 21.30. I diumenges de 8.30 a 15.

No m'estranya. Un empresari xinès de 32 anys que va arribar sense parlar un borrall ni de català ni de castellà i que ara factura 50 milions d'euros a l'any explicava recentment la fórmula en una entrevista a la Contra de La Vanguardia (1). "L'ambició xinesa -deia- és treballar més que els teus pares per ser millor que ells. L'espanyola és viure millor que els teus pares".

Certament, el món ha canviat. O aprofitem la globalització o la globalització ens passarà per sobre. Fins i tot ho deia Paul Krugman, referència de l'esquerra europea ara que està tan desorientada, en l'entrevista amb Sala i Martín (3): "La globalización de los mercados ha sido enormemente beneficiosa para la humanidad! Todos los ejemplos de desarrollo económico de la historia se han basado en la integración de los países a los mercados globales".

Perquè ara tot són mostres de suport als botiguers, però saben quantes grans superfícies hi ha a Catalunya? 55! I quants metres quadrats en total? Gairebé un milió. No cal dir que la majoria va ser aprovada durant els governs de Jordi Pujol -encara que erròniament a Convergència l'hagin batejat com el partit dels botiguers.

De fet, tots els governs han aprovat grans superfícies. Aquí sí que no podem donar la culpa a Madrid. Amb Jordi Portabella de tinent d'alcalde es va donar el vistiplau al Corte Inglés de Nou Barris i el seu company de partit, el conseller Huguet, va aprovar el novembre del 2009 l'Splau a Cornellà, al costat de l'Espanyol, a més de l'ampliació de l'Ikea a Badalona.

Potser com a periodista sóc un malpensat però sempre he pensat que, en això de les grans superfícies, sempre hi ha algú o altre que suca. Encara recordo que el TSCJ -en una exclusiva del gran Domingo Marchena- va considerar el 1995 "arbitrari" i "improcedent" que la Generalitat vetés un gran superfície a Terrassa i, en canvi, un any després l'aprovés per a Sant Cugat.

I, finalment, hi ha un altre tema del qual no en gosa ningú parlar llevat d'Arturo San Agustín: les botigues que no tanquen mai. Al meu poble, els diumenges, només hi ha obert un locutori i la botiga dels xinesos. Però no he vist mai que els facin complir la llei que, en teoria, ara defensa la Generalitat amb carn i ungles. I això que està al costat de l'ajuntament. Amb majoria absoluta de CiU, per cert.

Com deia l'esmentat periodista dissabte passat a El Mundo (3) "la única realida es que las tristes tiendas de los paquistaníes y los chinos no cierran nunca. ¿Lo suyo es legal o es que nadie habla de ellos ni siquiera en los medios de comunicación por miedo, por auténtico canguelo."

Tu lo has dicho, Arturo.
(1) 24 de maig del 2012

(2) 17 de maig del 2012

(3) 14 de juliol del 2012

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#6 resistència global, f, 21/07/2012 - 01:09

Em cago en la globalització i els seus propagandistes.

#5 fart de CiU-notícies, neoliberals als EEUU, 21/07/2012 - 01:07

ultraliberalisme madrileny o català, no gràcies.

#4 Tim, Bcn, 19/07/2012 - 12:27

Abrir todos los Carrefours de Madrid en festivos supone 1.500 nuevos puestos de trabajo.
Viva la libertad de horarios.

#1 jordi, l'h, 18/07/2012 - 21:43

La tenda del costat de casa teva de xinessos,si es la que cites anteriorment on has comprat fruita,té permis de la gene per obrir els diumenges si té menys de 150m2!!!

#1.1 manel, Barcelona, 19/07/2012 - 09:38

És veritat!!! El més fort és que els petits (xinesos o catalans, tant fa) poden obrir i els grans no.