La Punteta · 11 de Desembre de 2017. 19:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què cal tornar les obres de Sixena

Anunci a tota plana publicat a La Vanguardia

 

Si vam reclamar els Papers de Salamanca, les obres de Sixena les havíem de tornar. Ja sé que no és el mateix. Els papers van ser botí de guerra. Les obres d'art van ser adquirides. Però en aquest cas hi ha una decisió judicial pel mig. No és culpa del 155. Les decisions judicials s'han de complir.

Sempre he pensat que la Comissió de la Dignitat, presidida per Josep Cruanyes, va fer en el fons un flac favor a Catalunya. Va sentar un precedent. I segurament haguéssim pogut recuperar els papers per la via de la còpia. En paper o digital.

Era la època del talante -Zapatero havia guanyat el 2004 contra pronòstic i a la Generalitat manava el tripartit- va ser una picada d'ullet. Esquerra pressionava als socialistes. Després d’aquell “aprobaré el Estatuto que apruebe el Parlament”, en un míting electoral al Palau Sant Jordi el 2003,  va ser el segon gest del PSOE cap a Catalunya.

Encara recordo que La Vanguardia va publicar uns anys després -el 14 i el 25 de juliol del 2015- un comunicat del Departament de Cultura amb tot els noms de gent que no trobaven per poder-los-hi tornar el que els pertocava. Tampoc els havien reclamat.

Sort que a Europa ens mira poc perquè, per aquest procediment, el British Museum hauria de retornar un munt d’obres als grecs. Probablement, també el Louvre. I fins i tot els alemanys que tenen el famós bust de la Nefertitti a un museu de Berlín.

Una altra cosa és que la devolució mostri la pèrdua d’influència de l’Església catalana però per això tenen un magnífic llibre de Eugeni Casanova (“El Complot”) que ho explica amb pèls i senyals. El 2010 vaig tenir ocasió d’entrevistar-lo i ampliava la tesi.

Des de Pere el Catòlic (1178-1213), que va ser excomunicat malgrat el seu renom, o la Croada contra la Corona d’Aragó (1283-1285) sembla que sempre hem tingut els afers de l’Església en contra.

La reclamació de la Conferència Episcopal Catalana (1995) encara dorm en algun calaix de la seva homòloga espanyola. I la divisió de l’arxidiòcesi de Barcelona en dues més (Terrassa i Sant Feliu de Llobregat) va semblar una mena de càstig.

És evident també que una generació de bisbes catalanistes -Antoni Deig, Joan Carrera, Francesc-Xavier Ciuraneta- van ser substituïts a la hora del seu traspàs o jubilació per una altra menys inclinada al catalanisme: Josep Àngel Sáiz Meneses (Terrassa), Agustín Cortés (Sant Feliu) o Jaume Pujol (Tarragona), entre d'altres.

Amb l’excepció del bisbe de Solsona, Xavier Novell; l’abad de Montserrat, Josep Maria Soler; i tres-cents capellans que es van significar a favor del procés la resta es va mantenir en silenci.

De fet, el passat mes de maig van difondre un comunicat en el que  demanaven que fossin escoltades les "legítimes aspiracions del poble català”, encara que també insistien diverses vegades en el “diàleg”. Malgra que a TV3, amb Toni Cruanyes de presentador, ho van vendre com si estiguessin a favor del referèndum. No era veritat.

El propi arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, estava en contra del procés com va destil·lar en alguna homília o al funeral per les víctimes dels atemptats. Omella parla català, però nascut a un poble de Terol no se li pot demanar que estigui a favor de la independència.

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#17 Lo Pardal, La Figuera, 14/12/2017 - 17:45

Espero que el Gobierno de Aragón, el Municipio, las gentes de Sixena y la crosta nacional-católica traten bien las piezas. Sobretodo la mas importante, la de Isabel d'Urgell hermana del destronado Jaume en manos del Trastámara. Su ataud pintado y escrito en catalan, sea guardado, exhibido y explicado, SIN MANIPULACIONES.

#16 Lo Pardal, La Figuera, 13/12/2017 - 18:49

Un archivo para reprimir particulares por el fascio español y su perversión nacionalista, no es lo mismo que unas obras de arte de un Monasterio y una orden en via de extinción.

#16.1 pepe.----, andorra, 14/12/2017 - 12:37

en puridad historica y con la perspectiva q dan 40 años, puedo afirmar q Franco nunca fue fascista, solo se aprovecho de ello en su momento para conseguir las armas necesarias para ganar la guerra civil. Ni Mola, ni Sanjurjo, ni Queipo de LLano eran fascistas al estilo italiano o aleman, yague si, por ejemplo, pero el unico.

#16.2 pepe.----, andorra, 14/12/2017 - 12:39

y para, mi, la prueba clara es el decreto de unificacion, claro q yo no estoy imbuido de propaganda barata ni pretendo ganar una guerra despues de perderla. Ese archivo se queria destruir pq era el unico archivo donde con el q se podia demostrar documentalmente todo lo q hizo la masoneria para destruir España.

#14 Barretina a rosca, Black hole, 12/12/2017 - 14:57

Si entrar en las "trampas" y "laberintos" que hay en todos los expolios y apropiación de obras de arte de la historia,

todo el derecho y toda la razón moral para reclamar que lo bienes de Sijena vuelvan a Sijena, como todas las piezas de los faraones que están en el Museo Británico vuelvan a Egipto, como los papeles de Salamanca, etc.

#13 Fart, Bcn, 12/12/2017 - 10:07

A mi tant me fot que les tornin, total no surten d'Espanya. Se les emporten a 70 km de Lleida, i qué? Qui les vulgui veure que faci una estoneta més de cotxe.

#12 Jordi , Torre, 12/12/2017 - 09:24

Rius cada dia més idigent, intel·lectualment parlant, és clar! Escriuràs alguna cosa a favor del teu poble?

#12.1 pepe.----, andorra, 12/12/2017 - 12:11

de martorell? pq ese es su pueblo.... cuando alguien pontifica sobre el pueblo, siempre acaba en totalitarismo....Nullium in verba....

#12.2 pepe.----, andorra, 13/12/2017 - 14:52

perdon por la falta, es nullius in verba....Q no estoy yo muy fino con las declinaciones.....