La Punteta · 25 d'Octubre de 2012. 16:45h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què de debò fan vaga a TV3

Modestament demanaria als companys de TV3 que, si fan vaga, n'expliquin bé els motius perquè si no poden acabar com les vagues de TMB, que tothom n'està fins al capdamunt. Perquè no ens enganyem: la vaga de TV3 és una vaga preventiva. Com les guerres de Bush, però en pla protesta laboral. Com que ara hi ha eleccions i tard o d'hora ens han de fer un ERO, fem una vaga per exhibir la nostra força.

Per aquest procediment -amenaçar amb una vaga cada cop que hi havia eleccions-, els treballadors de TV3 han aconseguit un dels millors convenis laborals de la història. No només en relació a altres mitjans de comunicació privats, sinó fins i tot respecte als seus col·legues de Catalunya Ràdio.

Vet-ho aquí: "tres pagues extraordinàries; mitja paga extraordinària a l’abril; una paga de prop de 500 euros a l’agost per cada fill menor de 18 anys; 35 dies de vacances; cinc dies de permís de lliure disposició cada any; 20 dies per matrimoni, dos per canvi de domicili; i tres per malaltia greu de familiar", segons va publicar una font tan fiable com el director del Diari de Girona, Jordi Xargayó, en un memorable article que guardo com una relíquia i que ja he citat més d'una vegada. L'article en qüestió és del 2010, però vista la vaga d'ahir és més vigent que mai. El bon periodisme no passa de moda.

La veritat és que vam intentar esbrinar si totes aquestes mesures continuen en vigor però ni Roser Mercadé ni Jordi López, de la delegació sindical de CCOO a TVC, van voler atendre'ns amb un argument tan convincent com: "us passeu tot el dia fotent merda contra nosaltres". Curiós concepte de la llibertat d'informació que té algun sindicat. En fi, ja s'ho faran. Per descomptat estan en el seu dret. Però malament rai quan t'amagues perquè llavors vol dir que tot això va a missa. Em tenen, no cal dir-ho, a la seva disposició per si canvien d'opinió.

Sense oblidar, a més, que TV3 té unes xifres que fan tremolar: 2.133 treballadors segons l'annex de personal de la darrera Llei de Pressupostos de la Generalitat. I això que la majoria de programes estrella de la cadena, almenys fins ara, els fan productores externes a la casa. Un dia li vaig preguntar a Jaume Roures amb quanta gent feia La Sexta i em va deixar de pedra: 100 persones. La mateixa plantilla, per cert, que a Rac1, enfront els 400 de Catalunya Ràdio.

No cal dir, malgrat tot que estic a favor dels mitjans de comunicació públics en català, sobretot de TV3, que ha estat una peça clau en la normalització del país. I  també dels treballadors de TV3, encara que n'hi ha que es pensen que no perquè amb els acomiadaments pagaran justos per pecadors. Però en època de retallades ni la plantilla ni el cost és sostenible. Al capdavall, el Govern ha fet enguany una aprortació de 235 milions d'euros als quals cal afegir els 25 de Catalunya Ràdio. En total: 260 milions.

Per això cal posar fil a l'agulla ja amb el tema de TV3: en política els problemes s'han d'agafar per les banyes i com més temps passi pitjor. I l'únic que ha fet CiU des que van guanyar el 2010 ha estat posar els seus. Espero, doncs, que el nou equip de la CCMA -format per Brauli Duart, Eugeni Sallent i Fèlix Riera- no s'arronsi malgrat que hi ha eleccions, la federació es jugui molt en aquesta convocatòria electoral i tots tres, per descomptat, siguin càrrecs de confiança del partit que ara mana a la Generalitat. En un país on el Govern no pot ni pagar les farmàcies, TV3 no pot ser intocable. Amb la seva actitud els treballadors de Televisió de Catalunya només donen arguments als partidaris de l'ERO. O fins i tot d'una privatització.

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#22 Ramon Ibanyes i Coma , Molins de Rei, 24/04/2016 - 17:48

damano a la direccio de tv3 el acomiedament de tota plantilla de tv3 i catalunya radio per la seva incompatencia

#21 elena creus, barcelona, 20/02/2014 - 09:41

En aquets moments en que las retalladas afectan a gaire be tota la poblacio, no es pot consentir que amb diners publics hi hagin unas personas privilegiadas que cobren molt mes que la mitjana de la poblacio per la mateixa feina. Si ens hem d'estrenya el cinturo, fem-ho tots!!!

#20 Jordi, Sant Joan de Vilatorrada, 11/02/2014 - 03:33

Això sí. .. no tindrem educació , sanitat precaria , el deute a les farmàcies, gent passant gana, els impostos..... però tenim tele!!!! I radio!!! Qui escolta Catalunya musica??
Senyors viuen en un altre realitat .
Em semblaria molt bé tornar a quedarnos amb tv3 i Catalunya radio i prou.

#19 Josep, Badalona, 03/02/2014 - 21:28

Penso que ja comença a ser hora d'agafar el toro per les banyes. Resulta que ara hi tornen entre d'altres perquè els volen equiparar els sous amb els de sanitat i jo penso que no. Haurien d'estar equiparats amb la resta de funció pública aixi com també totes les empreses públiques.

#18 Joan, Girona, 03/02/2014 - 14:57

És una vergonya.
Que els fotin a tots al carrer. Quan volen guanyar més diners, si que s'en van a Televisión Espanyola per exemple.
Tots fora que hi ha molts joves amb la carrera de periodisme que no tenen feina i treballaríen per poc més de 1.000 euros al més.
Que els fotin al carrer.