La Punteta · 18 de Setembre de 2012. 15:43h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què he deixat de ser monàrquic

Artur Mas afirmava dilluns en un acte a Palau que "entrarem en etapes noves dins el país” i que “Catalunya s’haurà d’acostumar a comptar bàsicament amb els seus propis recursos". En resum: estarem sols.

Amb la monarquia, per exemple, no hi podrem comptar. Sí, ja sé que l'afirmació sembla òbvia, però tenia esperances que el monarca entengués les aspiracions de Catalunya. O almenys d'una part de Catalunya, perquè Alicia Sánchez-Camacho, Albert Rivera i Jordi Cañas també són catalans encara que de vegades esperonin, innecessàriament, el vot de la por. Senyal que la independència és possible.

Al capdavall els canadencs i els australians tenen una reina de cap d'Estat, Isabel II, i això no els fa menys independents. I Churchill -alguna cosa dolenta havia de tenir- també els ho va colar el 1921 als nacionalistes irlandesos que eren un estat lliure, però dins de la Commonwealth. Encara que això els va costar després una sagnant guerra civil.

Fins i tot pensava que la independència seria més fàcil amb una monarquia que amb una república. Entre d'altres raons perquè, ens agradi o no, les repúbliques a casa nostra sempre han acabat com el rosari de l'aurora.

Només cal recordar que la República Catalana del 1640 va durar una setmana. El temps just que va trigar Pau Clarís en demanar ajut al rei de França, Lluís XIII, quan els exèrcits castellans entraven al Principat. I si el monarca francès va trigar un any en contestar és perquè llavors no hi havia francès.

Però el Rei, amb la seva carta, ha deixat clar que no. Acostumat a no intervenir mai en el joc parlamentari ha traspassat una línia vermella que també va traspassar, dècades enrere, el seu avi: la de fer política. Encara que només sigui amb paraules.

Segurament vol aprofitar el 40è aniversari de Letizia -em sembla que l'aniversari d'Iñaki Urdangarin passarà més desapercebut-, un nou programa a RTVE i l'estrena d'una web per millor la imatge d'una institució malmesa pels darrers escàndols. Des de safaris a Botswana a relacions extramaritals. Però fins ara pensava que el Rei tenia clar que els catalans seran el que vulguin els catalans com ell mateix havia defensat.

El monarca, previsiblement, ha sucumbit a les pressions més dures de Madrid, però si Rajoy ha guardat silenci també ho hagués pogut fer ell perquè, entre d'altres coses, deixa en evidència al president del Govern espanyol. Al final serà veritat que la independència és possible. Mai l'Estat espanyol no s'havia posat tan nerviós.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#11 David de Germà, Mollet del Vallès, 21/09/2012 - 16:54

Tu pots haver deixa't de ser-ho però els monàrquics de l'ANC ja ens estem organitzant per crear monàrquics per l'independència. E-noticies rebrà aviat una nota de premsa nostra.

Qui estigui interessat que escrigui a monarcatalunya@hotmail.com

#10 monàrquic i català, Cat, 21/09/2012 - 02:18

Si no podem comptar amb l'actual rei, potser ho podrem fer amb el píncep Felip, que també és príncep de Girona. Catalunya ha tingut monarquia la major part de la seva història. Monarquia és tradició.

#9 monàrquic i català, Ct, 21/09/2012 - 02:12

Potser es podrà comptar amb Felip de Borbó com a futur monarca de l'Estat català. No cal donar-ho per perdut. Monarquia és tradició.

#8 Rauxa, Badalona, 19/09/2012 - 17:14

Amb perdó pels "independentistes monàrquics" però s'ha de ser ben beneit per pensar que el rei seria neutral i que no actuaria com a actuat. Que no estem parlant del Regne Unit òstia, estem parlant d'un estat com l'espanyol que encara viu en temps de la inquisició a l'edat mitjana!

#7 Per què he deixat de ser anti-xavierriusista, Bcn, 19/09/2012 - 17:01

El comentari.