La Punteta · 27 d'Agost de 2012. 19:36h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què Mas no ha d'anar a la mani

A mitjan agost, @edubcn27 n'és testimoni, ja vaig fer una piulada dient que Mas no hauria d'anar a la manifestació de la Diada. Molt abans, per cert, que ho digués el conseller Pelegrí o l'Alicia Sánchez-Camacho per si a algú se li ocorre acusar-me de connivència amb Unió o amb el PP.

En primer lloc, perquè els presidents de la Generalitat no van de mani. El càrrec més important del país és una figura institucional una mica per sobre del bé i del mal. I, si no recordo malament, aquesta norma no escrita ha estat seguida al peu de la lletra per tots els presidents de la Generalitat restaurada amb dues excepcions: Pujol, que es va manifestar contra la guerra de Bòsnia, -la de Bòsnia, no la d'Iraq-. I Montilla, amb la manifestació de l'Estatut després de la sentència del Constitucional.

De manifestació hi poden anar, si volen, regidors, consellers, fins i tot l'alcalde de Barcelona, però no tot un president de la Generalitat. A més, una manifestació se sap com comença, però mai com acaba. Només cal recordar el que li va passar al seu predecessor el 2010 quan va haver de fugir cames ajudeu-me i refugiar-se al Departament de Justícia.

Encara que no ho sembli -això Tarradellas ho tenia molt clar- l'exercici del poder és també una qüestió d'imatge. Com anirà Mas a la manifestació? en cotxe oficial fins a la capçalera? amb corbata malgrat la xafogor? roba esportiva per fer veure que és un més. En política, els detalls també són importants. A Mas, que ni tan sols va córrer davant els grisos, no li va aquest paper.

El que no entenc és que tal com està el país, els serials de l'estiu hagin estat els premis de CoNCA, el nom del MNAC i la manifestació de la Diada. I encara no sé si el conseller Puig, que va ser el primer a parlar de la presència de Mas a la mani, es va llançar a la piscina o per fer bullir l'olla. Com si no tinguéssim problemes més greus.

Al capdavall, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ho va refredar quatres dies després des de Prada de Conflent. Però tot sovint, des de Palau, sorgeixen missatges contradictoris que no ajuden a generar confiança en la tasca del Govern. A més, quan va dir allò que "la Diada ha de ser un acte inequívoc i contundent d'afirmació i reivindicació nacional" vaig pensar que ja hi tornàvem a ser. Els partits, quan no saben què fer, encarreguen a la societat civil que organitzi una manifestació multitudinària.

Les reivindicacions nacionals de Catalunya no s'arreglaran a base de manifestacions. I el famós pacte fiscal també el negociarem al carrer, sinó a la Moncloa. Una Moncloa, potser que ho recordi, amb un senyor que té majoria absoluta al Congrés. En el fons, una manifestació només és un acte d'impotència.

Encara recordo la manifestació contra Renfe de l'1 de desembre del 2007 amb, en teoria, un milió de persones al carrer segons els organtizadors. Sis mesos després el PSC, que no hi va assistir, va treure 25 diputats al Congrés. D'això serveixen les manifestacions.

Per tot plegat el que no entenc tampoc és que Mas no hagi interromput les seves vacances a Menorca per tallar el debat de soca-rel. Ni que la seva assistència o no l'hagi de decidir el Govern en ple en la seva primera reunió després de les vacances. No anem bé si aquest és el tema estrella de la rentrée. Un president està també per decidir.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#13 Jaume, Barcelona, 28/08/2012 - 17:01

Sr. Rius, l'organització de la manifestació com diu vostè "contra la renfe" no va dir 1.000.000 de persones, va dir 700.000 persones. Per cert, el lema era "Som una nació, diem prou" "Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures!

#12 dimarts, barcelona, 28/08/2012 - 15:51

El president d'una autonomia ha de gestionar el que necessita el país d'altra forma més directa i productiva que anant a manifestacions. A les manifestacins hi anem els qui no tenim altra poder polític que votar o manifestar-nos lliurament i jo hi aniré perquè coincideixo amb ANC.

#11 E.Garrido, Barcelona, 28/08/2012 - 13:19

"En el fons, una manifestació només és un acte d'impotència."
Exacte. Tan el poble català com el Parlament com la generalitat son impotents. Tot ens bé decidit. Arreglem-ho d'una vegada.

#10 llpv, cat, 28/08/2012 - 13:04

aquesta no és una manifestació contra cap guerra, contra renfe o contra cap retallada d'estatutet. Això és una maxca de tot un pais cap a la seva independència i amb el seu president al capdavant.
PD. Haver corregut davant els grisos no és cap garantia de res, si no preguntali al capo del Circulo el

#9 Francesc Porras, BCN, 28/08/2012 - 11:44

De segons quins trolls espanyolistes que escriuen per aquí ja fa temps que no n'espero res, però avui em sorprens, Rius.

Què proposes?? Que ho deixem estar i que ens segueixin torejant??