La Punteta · 5 de Gener de 2016. 17:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què Mas no ho deixa?

Perquè Mas no cedeix el pas? Bàsicament perquè no es el mateix declarar en qualitat de president de la Generalitat, com imputat, davant el TSJC que fer-ho com un ciutadà “ras i curt”. Li he preguntat al president en funcions en la roda de premsa d’aquest dimarts i curiosament m’ha recordat que els diputats també estan aforats. Cosa que, d’altra banda, ja sabia. Aquí encara hi arribo.

Però no hi ha precedents d’un president que, després de plegar, s’hagi quedat diputat "ras i curt" com li va etzibar un dia el llavors cap de l’oposició, Pasqual Maragall, al líder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida, quan va dimitir de conseller de Governació.

Si Mas plega què el fem, doncs?. President de la comissió de Joventut? O de la del Síndic de Greuges? Encara que fos alguna amb més pes polític com la d’Afers Institucionals no ha passat mai. Tradicionalment, les presidències de les comissions es reserven per a exconsellers o exalcaldes. Entre d’altres raons perquè també és una manera de complementar el sou. Però mai hem tingut un president florero.

Santi Vila, abans de ser conseller de Territori, va ser per exemple president de la comissió de control de la Corpo. Com l’exalcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, que també va ocupar el mateix càrrec després de deixar l’Ajuntament. D’altres les han fet sevir d’aparcament de luxe. Com Montserrat Nebrera, que volia ser portaveu del PPC i va acabar de presidenta de la comissió de Justícia.

Però no hi ha antecedents d’un president de la Generalitat que s’hagi quedat de diputat. José Montilla es va recol·locar al Senat. Chacón li va oferir el càrrec -no sé si el mateix Montilla ho sap- a Pere Navarro. Però aquest va rebutjar fer-li el llit a l’expresident. Per dignitat. Jordi Pujol, com se sap, va acabar en un pis de luxe al Passeig de Gràcia. I Maragall a casa per raons de salut.

Per això Mas insisteix tant en ser president. Si deixa de ser-ho, també deixa de ser, en principi, diputat. Una persona que s’ha vantat tant de venir del sector privat s’aferrarà d’aquesta manera a un escó? Inés Arrimadas ja li va etzibar en la primera sessió del debat d'investidura, el passat 10 de novembre: “con 34 años tengo más experiencia en la empresa privada que usted”.

I, en aquest cas, si no és diputat deixa d’estar aforat. De fet, tampoc hi ha el precedent, almenys fins ara, d’un president que després de ser-ho hagi acceptat ser conseller en cap. O una, com en diuen, presidència col·legiada?.

Per descomptat, tampoc és el mateix declarar davant el TSJC en qualitat de president de la Generalitat, amb quatre-cents alcaldes al darrera i connexió en directe per TV3 que fer-ho com a ciutadà normal i corrent. El mateix TSJC va emetre, després de la compareixença de Mas, un comunicat de protesta. I això que el president és Miquel Àngel Gimeno. Catalanoparlant i del sector progressita de la judicatura.

A més, ara l’Estat serà implacable. Pujol va dir el 2007, durant el famós debat de l’Estatut, que havíem fet una mica el fatxenda: “Quan has d’iniciar una jugada arriscada, com ara una guerra, has de saber quants soldats tens, quantes escopetes, quants tancs, quants avions i saber fins quan la teva gent pot aguantar el cop” (1).

Amb el procés hem comès -han comès- exactament el mateix error: tu no pots fer un órdago al Estado sense mesurar d'entrada les teves forces. Un dia em va dir un conseller que, darrera Mas, només hi veia Francesc Homs fent de Braveheart. Però, sobretot, has de tenir l’armari com una patena. T’ho regiraran tot.

Ara l’Estat ja sap què pesa el sobiranism: Sí, els 1,6 milions de vots de Junts pel Sí. Quasi dos milions amb la CUP encara que ara gairebé els tracten de traïdors. Però la resta (Ciutadans, PSC i PPC) també sumen 1,6. Quasi dos milions amb Catalunya sí que es Pot. Amb això no n’hi ha prou. Són 72 diputats contra 63.

El sobiranisme no va arribar ni al 50%. Mas ho té pelut. Per això s'aferra al càrrec.
(1) Debat amb Heribert Barrera, 4 de desembre del 2007

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#28 indepes tots a la mateixa mida, bc, 08/01/2016 - 19:20

Per ser indep has de tenir un determinat coeficient , si penses una mica mes o treus consequencies ja no els interesses

#27 escèptic antiprocessista, Manresa, 08/01/2016 - 14:49

Perquè no deixes tu d'escriure en aquesta puta merda de diari de ciudadanos unidos por españa? Fa fàstic.

#26 Hehehe, Barcelona, 08/01/2016 - 08:19

Ja se sap que certa policia investiga només "aquells que podrien perjudicar el procés". Te'n recordes, Rius?. Això denota una certa impunitat als unionistes corruptes, però això...... a qui l'importa?

#25 Carlos Gomez, Bcn, 07/01/2016 - 22:57

Es capaç de vendre hasta la virginitat de la Moreneta per tal de seguir cargolat a la trona.
Que hi ha derrera d´aixo ??
Una megalomania obsesiva ?
Utilitzar la independencia per negociar amb l´estat minimitzar l´acos judicial per tants anys de corrupcio de CdC i del clan Pujol ?
O ambdues coses ?

#25.1 ay carlitus, Riudellots de la selva, 08/01/2016 - 19:52

acoso = assetjament en català. De res.

#24 zenaida, Barcelona, 07/01/2016 - 21:10

Total...una vergonya...molt gran!
Más ...ja FA pena i rabia!!!
Tots plegats estem quedam com uns gilipuas!!!per no dir gilipollas clar i Catalá!!!