La Punteta · 12 d'Agost de 2016. 18:12h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què no expulsen els 'top manta'?

Amb la llei a la mà el que s’ha de fer amb els manters és expulsar-los. Incompleixen totes les normatives. Les ordenances municipals perquè fan venda ambulant sense llicència. Les lleis tributàries perquè no paguen impostos. Les laborals perquè tampoc estan afiliats a la Seguretat Social. I finalment la d’Estrangeria perquè no tenen permís de residència o de treball.

Dijous passat, al TN, denunciaven la proliferació de taxis il·legals i un dels afectats li etzibava a un pirata enxampat in fraganti a la vora del Palau de la Música quan li demanava que fos comprensiu: “comprensivo tiene que ser con los que pagamos impuestos, que por eso se sostiene un país”. Tenia tota la raó. Si fem tots el mateix els de la meva generació ens quedarem sense pensions.

Però i els top manta? L’altre dia una jutgessa de Barcelona va posar en llibertat quatre manters després d’haver estat en presó preventiva: sortien al carrer. Ni tan sols els expulsaven perquè estava demostrat el seu "arrelament", però a les cròniques periodístiques no vaig aconseguir esbrinar si tenien papers o no. Suposo que les autoritats judicials tampoc volen carregar amb el mort o ser acusats d’insolidaris en ple estiu. Imagini’s què dirien les ONGs, el Jaume Asens o fins i tot els mitjans de comunicació.

De fet, volen tancar el CIE, però expulsar una persona és dificilíssim: primer perquè és una decisió judicial, no administrativa. Segon perquè cal la col·laboració de l’afectat: que et digui almenys d’on és. Tercer perquè necessites també la col·laboració del consolat corresponent. I quart perquè, si està tancat a l’esmentat CIE, tot s’ha de fer en menys de 60 dies. Gairebé impossible.

El problema és que, amb el top manta, hem estat tolerants. Qui no ha comprat unes ulleres de sol, una bossa de mà, un calçat esportiu?. Tot falsificat, per descomptat. L’excusa, fins i tot moral, és que pitjor és que robin. Però la tolerància, en política, és terrible. Les coses han de ser o blanc o negre. O carn o peix. En canvi, Colau els ha posat en una Mesa de Ciutat al mateix nivell que la resta de botiguers i comerciants. Fins i tot els hi ha donat representació institucional.

A més els hi dones un dit i s’agafen un braç. Han arribat a tirar rocs dins d'una estació de Metro. O a atacar un guàrdia urbà per l’esquena i amb traïdoria. Hem convertit un problema de venda il·legal en un problema d’ordre públic: no només es rifen la policia -a la nit es tornen a instal·lar-, sinó que és gairebé impossible fer res. Què vols? Provocar una batussa al centre de Barcelona en plena temporada turística?.

La culpa sobretot és de Colau, però no només de Colau. També de Maragall, de Clos, d’Hereu i de Trias, que en la seva època ja van fer els ulls grossos. Em fan gràcia els del Partit Demòcrata Català -i els d’Esquerra, que van de guais-: que ara van fent vídeos sobre la degradació de Barcelona. Però jo que vaig escriure un llibre sobre Jordi Hereu -més aviat contra ell- ja no vaig notar cap diferència entre la Barcelona del PSC i la de CiU.

Un dia, en un sopar, em vaig trobar Xavier Trias en un ascensor i li vaig dir que el primer que havia d’haver fet era endurir -o almenys aplicar- l’Ordenança Cívica. Em va dir que, amb un govern en minoria, ja tenia prou maldecaps. Llavors tenia catorze regidors. Ara en té deu.

Trias feia d’alcalde com quan feia de conseller de Presidència: tot ho volia arreglar a base de bon rotllo. Quan vaig a les rodes de premsa de Govern -ara Neus Munté fa vacances- hi ha els mateixos manters i pidolaires que hi havia anys enrera. Tot un espectacle. Sembla mentida que encara hi vinguin turistes.

Als països moderns -com en algunes ciutats Anglaterra, que va inventar la democràcia- la mendicitat al carrer està prohibida. No és que la pobresa s’hagi d’amagar sota la catifa, però és que els serveis socials haurien de garantir a tothom atenció personal. De què serveix si no l'Estat del Benestar?. Aquí només hem estat capaços de prohibir els netejavidres i la mendicitat infantil.

Però anem amb compte: Barcelona pot entrar aviat en un camí de no retorn. Ha costat molt aixecar la imatge de la ciutat. Sobretot gràcies al Jocs Olímpics, que van ser un anunci gratuït durant dues setmanes en horari de màxima audiència. Pot costar molt poc enfonsar-la entre boom turístic, incivisme o top manta.

L’obra de govern d'actual alcaldessa més d’un any després de les eleccions es redueix a gestos: retirar el bust d’un rei jubilat de la sala de plens, canviar el nom d’una plaça, demanar el tancament del CIE sense tenir competències. Jo pensava que l'entrada dels socialistes al govern municipal reforçaria almenys la tasca de govern, però ni això. Han quedat diluïts. I, com diu la dita, no és el mateix protestar que governar. Governar és també exercir l'autoritat que t'ha donat el poble.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#14 zeppelin74, bcn, 17/08/2016 - 08:50

El centre de Barcelona fa autèntica pena.

#13 arm, figueres, 14/08/2016 - 19:58

jo pregunto el dia que siguem independents, hi ha prou mossos a Catalunya per encarregar-se del
top manta, terrorisme, gent que ocupa vivendas il.legalemnt, algu ha pensat tot aixo?

#13.1 Carlos BCN, Barcelona, 14/08/2016 - 21:13

Màfies: russa, xinessa, kosovar, rumana, marroquí, turca, colombiana, argelina, italiana, nigeriana, senegalesa... a més de centenars de milers de yihadistes en potència. ¿Fan falta o no el CNI, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Exèrcit? La resposta és evident.... Més que mai.

#12 El PSC demuestra q " sólo" quería el sillon, y eso es una desgracia para BCN, 14/08/2016 - 12:19

Por ahora por inercia tirando...pero el resultado será descorazonador dentro de 5 años o menos!
Tenemos en España la mala suerte de q los izquierdistas moderados ( PSOE - PSC) se han " tragaron" sus propias mentiras y creen q " el frente popular" d la G.C.fue demócrat. Ni se han leído la historia!

#11 Teniente Dimitri, BCN, 13/08/2016 - 20:45

Sr. Rius cuando entre la Legión por la Diagonal a aplicar la legislación vigente. Ya de paso se puede hacer una limpieza total. Ecónomico y patriótico.

#11.1 y más, ., 14/08/2016 - 14:17

Si toda España está podrida: que empiezen también por hacer limpieza en el PP, PSOE, etc...

#10 Carlos BCN, Barcelona, 13/08/2016 - 17:44

Según la propia policía dijo en el 'Equipo de Investigación' de la Sexta sobre el Top Manta, es mucho más grave de lo que parece. Las mafias que están detrás no son tales: son grupos terroristas islámicos y con el Top Manta, la droga, etc financian la Yihad. Poca broma...