La Punteta · 14 d'Abril de 2015. 18:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què puja Ciutadans?

Saben per què puja Ciutadans? Perquè de vegades Albert Rivera diu de coses assenyades. Sobretot quan no parla de Catalunya. Però sovint -com amb els consells comarcals- també quan parla de Catalunya.

Van ser, per exemple, els primers en plantejar el tema dels consells comarcals. Alguns s’ho van prendre com un atac a Catalunya Però recordo que, a la legislatura de Montilla, fins i tot Joan Puigcercós era partidari de fer alguna cosa.

Ara la llei de reforma dels governs locals -els han batejat així- porta al Parlament des del 31 de juliol del 2013. Sí, sí: des del 2013. Però ningú vol quedar-se sense la bicoca encara que només paguin dietes. No m’estranya llavors que Ciutadans comenci a arreplegar vots fins i tot de CiU.

El que no pot ser és que quan fa una proposta tothom se li tiri al damunt perquè és de Ciutadans. Com ha passat amb la prostitució. Dilluns va dir una cosa tan senzilla, en una entrevista a la Ser, com que estan a favor de legalitzar-la.

Ara em diran que ciutadanejo, però de fet jo ho vaig dir abans que el líder de Ciutadans en un article el 2011. O sigui que la cosa ve de lluny. En realitat, tampoc vaig ser el primer: l’economista Xavier Sala i Martín -que juraria que tampoc és de Ciutadans- també ho havia dit abans en un llibre del 2010  "Doncs jo ho veig així" (Rosa dels Vents).

Perquè aquí ningú s’ha atrevit a agafar el problema per les banyes?. Ni el govern del PP -ja entenc que el ministre Jorge Fernández deu estar-hi en contra- ni el de CiU amb l’excusa de la falta de competències.

Montserrat Tura, llavors consellera d’Interior, va fer un intent a les acaballes del primer tripartit. Fins i tot va arribar a visitar alguna casa de barrets a l’Empordà en pla visita d’inspecció. Però no se’n va sortir. L’avantprojecte de llei no va passar del Consell Executiu per diferències entre les propis paritts i la dissolució anticipada de la cambra el va enviar a can pistracs.

Quan va retornar CiU a la Generaliat el primer que va fer el nou titular d’Interior, Felip Puig, va ser mostrar-se a favor de “regularitzar” l’activitat. Però, al final, la gran aportació de la federació va ser prohibir les putes a peu de carretera. Ara, les senyores deixen una cadira buida i esperen els clients uns metres més enllà per no ser multades pels Mossos. En resum, és amagar de nou el problema.

El que es curiós és que quan preguntes al portaveu d’ICV-EUiA, Joan Mena, sobre si estan a favor o no de legalitzar la prostitució et respongui que el que cal és fer un “debat social”. I el de CiU, Jordi Turull, que la proposta de Ciutadans és “una frivolitat”. Jo que he seguit al senyor Turull des del tripartit -em surten dotze anys si fa no fa- he arribat a la conclusió que el millor Turull era el de l’oposició.

En política hi ha una dita segons la qual no es vol fer res es poden fer tres coses: crear una comissió d’estudi, constituir una ponència parlamentària o encarregar un llibre blanc. Ara podem afegir-hi això de fer un “debat social”.

La prostitució és un problema que s’arrossega des de fa 2.000 anys. De fet, ja diuen que és la primera professió més antiga. La segona és la de periodista. Potser que posem ja fil a l’agulla en comptes d’encetar més debats. Al cap i a la fi, el que han de fer els nostres polítics es prendre decisions. Per això els paguem.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#27 pepe, andorra, 18/04/2015 - 13:21

esto es una maniobra del regimen para q todo siga igual, c's esta para acabar con upyd de igual forma q podemos esta para desatar el miedo entre el votante de derechas y vote al PP aunque sea con la nariz tapada. A vox le quitan los votos por lo bajini en los recuentos ya upyd con c's. Es el regimen

#26 Juan, BCN, 16/04/2015 - 20:15

Se lo dije hace tiempo Sr. Rius y se lo vuelvo a comentar. Al final acabará usted votando a Ciudadanos y sino al tiempo. En el tema de la prostitución, Ciudadanos ha dicho lo que muchos pensamos. A los que tanto critican al partido naranja les recomiendo que se lean su programa.

#25 Aleix, Bcn, 16/04/2015 - 15:11

De cada 10 vots que perden Psc i Pp, 3 van a C's 2 a podemos i els altres 5 es queden a casa o es pasen als partits del procés. La Cup es menja Icv per no sumar-se al procés. Així ens voleu guanyar a les urnes¿ el que teniu és una vía d'aigua de mal tapar malgrat que C's augmenti vots i escons.

#24 Epi, Barrio Sésamo, 16/04/2015 - 11:03

Blas, ¿sabes qué se me ha ocurrido? ahhhjaajaahhh... que nos podríamos dedicar a la prostitución tú y yo también... ahhhjajaaaaahhh... Así ganaríamos dinero para poder comprar más galletas...aaahhhjajaaahhh

#24.1 Blas, Barrio Sésamo, 16/04/2015 - 11:29

No, Epi, nosotros no podemos dedicarnos a la prostitución... porque somos muñecos de trapo... los muñecos de trapo no se dedican a la prostitucion....

Y deja ya de comer galletas, ¡por dios!

#23 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 15/04/2015 - 23:52

En el mundo tecnológico y globalizado del siglo 21 la acción política debe estar basada en el racionalismo y el sentido común. Los mitos y los credos ya no sirven; son cosa del pasado de enfrentamientos.
Por eso sube Ciudadanos; representa el cambio sensato para mejorar.

#23.1 Joel, Bcn, 16/04/2015 - 08:53

Representan el cambio sensato para mejorar ?
Pero, mejorar hacia dónde ?
Son de derechas, son de izquierdas ?
Lo único que sabemos hasta ahora es que son anticatalanes.

#23.2 pepe, andorra, 18/04/2015 - 13:19

joel confunde, interesadamente, el ser catalan con el ser independentista catalan, q no es lo mismo. Ser anti independentista no es ser anticatalan y defender a una Cataluña dentro de España, tampoco. Lo q si q esta contrastado es q casi todos los independentistas son antiespaña, igual q Marruecos.