La Punteta · 25 de Maig de 2014. 23:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què puja la ultradreta a tota Europa?

El Periódico, 22 de maig de 2014

Dijous passat, tres dies abans de les eleccions europees, un lector de La Vanguardia a qui no conec de res, un tal Jaime C. Grau, de Barcelona, publicava una breu carta en aquest diari que deia:"¿Ha habido algún partido de los que se presentan a las próximas elecciones al Parlamento Europeo que haya tratado con rigor y desde su raíz la crisis de la inmigración? No me consta. Ocasión perdida para dar sentido ciudadano a esta institución".

Llavors de què s'estranyen ara que pugi la ultradreta a Europa?. I si no ha pujat a casa nostra és perquè, sortosament, no hi havia cap partit homologable al de Marine Le Pen, Geert de Wilders o Nigel Farage. Però, en efecte, la immigració tampoc no ha sortit en cap míting ni en cap discurs ni en cap anunci electoral. És un tema tabú. Més val no cremar-se.

L'únic cop que vaig sentir parlar-ne va ser la socialista Esther Niubò al míting final del PSC a la Vall d'Hebron -que no ha ni sortit, per cert- quan va criticar la dreta per "tancar la porta a la gent que arriba a les nostres costes demanant oportunitats". Mentre l'esquerra continuï sense canviar de xip en aquest tema tindrà fuga de vots cap a la dreta. O fins i tot cap a l'extrema dreta. Perquè, a Le Pen, la voten els antics votants del PC francès de Georges Marchais.

De fet, en aquest bonisme hi cau fins i tot la premsa de casa nostra. Durant la campanya els nostres mitjans s'ho veien a venir i no han parat de donar una imatge positiva de la immigració. Només El Periódico advertia dijous passat, amb una simple fotonotícia, que la immigració és una "assignatura pendent" a la Unió Europea.

L'Ara va arribar a dedicar el passat 3 de maig quatre planes -la portada, l'editorial i dues planes de tema del dia- a un presumpte cas de racisme policial. No cal dir que, si va haver-hi racisme s'ha de sancionar amb la màxima contundència, però per què no pregunten també als veïns de Rocafonda, de Salt, de Vic o de l'Hospitalet què en pensen de la convivència amb la immigració?

Si fa o no fa passa el mateix amb el nostre Govern que, com he dit més d'un cop, mira també a una altra banda en aquest tema. Saben per què? Perquè no conviuen amb la immigració. El president Mas, en efecte, ha votat en plena Travessera de Gràcia, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Com el conseller de Justícia, Germà Gordó, a dalt de tot Muntaner.

Altres ho han fet a l'Eixample: la vicepresidenta Joana Ortega al carrer de Rosselló. El de Salut, Boi Ruiz, a Roger de Flor. O fins i tot al costat del Putxet, com la consellera Neus Munté.

Mentre que el conseller Mas-Colell, ha votat al carrer de Mas Yebra, per damunt del Passeig de Sant Gervasi. El secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, a La Salle Bonanova, en plena zona bien de Barcelona. I el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la Via Augusta. Mascarell, quan era socialista, ja era representant de l'anomenat socialisme de Sarrià.

Vostès creuen que, en aquestes barris, hi ha problemes de convivència amb la immigració? Si qualsevol d'aquests consellers visquessin, encara que fos quinze dies, al Raval o a Llefià posem per cas mai no haguessin aprovat un pla que considera que la immigració reforça "la identitat nacional" de Catalunya. En resum: és la immigració, estúpids.

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Criteri, Mollet, 26/05/2014 - 23:37

Crec que la pregunta és: Per quins set sous, quina mena de por tenen els polítics de l'stablishment que els fa amagar el problema de la immigració?

#11 AnaPerez, Barcelona, 26/05/2014 - 21:37

si la gent els vota és pq està farta d'aguantar veÏns sorollosos, bruts, gamberros, criminals de fora de la UE. A sobre tú perds l'atur però aq. gent sempré té "ajudes" pq protesten més, no paren de criar i s'ajunten. D'aquí poc tots a seguir la xària si no ho aturem.

#10 paloma la neoliberal, HK, 26/05/2014 - 17:25

Ya, pero mal resultado de los soberanistas: 50% de abstención (increíble con la tabarra que daís) y de los votantes, un 55% a favor de la consulta (CiU, ERC e ICV) pero no todos independentistas. Encima ERC supera a CiU. A ver cuándo un análisis Rius.

#9 Albert, ., 26/05/2014 - 16:31

Tots aquests partits tenen un component anti-euro, anti-liberalisme i anti-globalització que els fa atractius a amplis sectors que s'han vist abandonats pels partits tradicionals venuts a Brusel-les, incloent-hi els d'esquerra. Diguem,-ho d'una vegada. Hi han més altres factors dels que no parles.

#8 Víctor, Barcelona, 26/05/2014 - 14:28

Nigel Farage dice que es lamentable que la gente hable en extranjero en el metro de londres, y a mi eso me parece de ultra derecha. Pero claro, a mí la normalització del català también me lo parece.