La Punteta · 31 de Març de 2013. 19:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per què retallen als mitjans públics?

El problema no és TV3 ni Catalunya Ràdio ni l'ACN ni la Xarxa. El problema és que -en matèria de mitjans- també hem estirat més el braç que la màniga. Aquí cada alcalde volia tenir la seva ràdio o fins i tot la seva tele per poder treure el caparronet.

L'altre dia vaig descobrir astorat que Ascó té tele pròpia perquè l'alcalde hi pugui transmetre missatges institucionals com si fos un cap d'estat o el president de la Generalitat. Potser Ascó s'ho pot permetre perquè deu pagar la central. Però Ascó té 1.680 habitants.

Amb l'excusa de la llibertat d'informació i d'expressió cada partit ha volgut tenir un mitjà de comunicació públic al seu servei. Durant l'època de Pujol, TV3 i Catalunya Ràdio eren de CiU, per això els socialistes van muntar ComRàdio mentre que TVE-Catalunya i Ràdio 4 -aquesta l'han deixat morir a poc a poc- depenien de qui governés a Madrid: PSOE o PP.

Alguns ajuntaments hi van destinar molts calés. La televisió de l'Hospitalet era coneguda al gremi com la Corpo de Corbacho fins que l'alcaldessa Núria Marín va posar-hi seny. I la Diputació de Barcelona va arribar a controlar un diari digital, una cadena de ràdio i una xarxa de televisions privades. Només ComRàdio, en l'època de vaques grasses, tenia un pressupost de 1.000 milions de pessetes a l'any.

Què han fet CiU i el PPC quan van arribar a la Dipu?. Res, repartir-se el pastís perquè ara és nostra. Al capdavall, el nou conseller delegat, Francesc Pena, el va posar el conseller de Presidència per indubtables mèrits professionals: els dos són de Taradell. Fins i tot tenia una foto seva al despatx.

Bé, li han retallat algunes despeses, només faltaria, però en el fons s'han limitat a canviar-li el nom: de Xal a Xarxa. Jo vaig anar a la presentació de la nova temporada el passat 9 de gener a l'espai Francesca Bonmasion -hi havia canapès i tot, però no en vaig picar cap- i em vaig fer la pregunta de sempre: això qui ho paga?

CiU, quan els socialistes manaven gairebé a tot arreu, no es va fer enrere i va posar un marxa la seva pròpia cadena de televisions locals (Comunicàlia, que ja ha tancat) i una agència de notícies, Intracatalònia (ara ACN), amb el suport econòmic de les altres tres diputacions -que eren convergents-. L'agència era tan independent que el seu fundador ha acabat d'alcalde de Girona i algun altre dels promotors al CAC.

Segons un informe del propi CAC, no hi havia espai a Catalunya per una altra agència de notícies si ja hi havia Efe i Europa Press -amb els corresponents serveis en català-, però quan va arribar Esquerra al govern va veure una oportunitat d'or.

No cal dir que, als directors de l'ACN, els nomena el Govern: abans n'hi havia un de la corda d'ERC i ara un de la corda de CiU. I recordo un excap de premsa de Puigcercós a Governació a qui van recol·locar també com a subdirector. En teoria l'ACN havia de servir per promoure l'espai de comunicació nacional, però de passada servia per a l'espai comunicacional d'ERC.

No hi havia una visita comarcal d'un conseller que l'agència no cobrís amb informació, vídeo i fotos si calia. I encara recordo que el llavors conseller Ausàs se'n va anar a Québec -bàsicament per sortir al Telenotícies migdia un cap de setmana- i l'únic periodista que hi va anar -en la delegació oficial del propi conseller- va ser un de l'ACN.

Val a dir, tanmateix, que els periodistes de l'ACN -ni els dels altres mitjans- no en tenen la culpa. Jo els he vist pencar de valent al Parlament. I, en dos anys, els han retallat les despeses de personal un 30%. Si els de TV3 es queixen tant que els canviïn pels de l'ACN. Em sembla que farien a mateixa feina per la meitat del sou.

Però algú s'estranya ara que no hi hagi retallades també als mitjans de comunicació públics?

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat/ 

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#11 -emilio, a, 03/04/2013 - 13:25

las miles de personas que trabajan, es un decir, en todos esos medios de comunicacion publicos son votantes de partidos catalanistas tipo ERC, CIU, IC - Y cuanta mas gente esté enchufada en esas empresas publicas pues mas votos tendrán-

#11.1 Gerard, Barna, 05/04/2013 - 03:06

Esclar, i no hi ha ningú del PSC i en l'última remodelació de la Corpo no hi van ficar gent del PP a la direcció.// ara(punt)cat/media/PP-consider a-TVE-manipula-informatius_0_8 94510643(punt)html

#11.2 pepe, andorra, 09/04/2013 - 18:03

si gerard, tienen las migajas. Tienes a tu disposición, igual q todo el mundo, la información sobre quienes son y de donde vienen los administradores de medios públicos en Cataluña. Y por mucho q te pongas, quienes dominan el cotarro son casi todos del gremio ultra catalanista radical. Menos lamento

#10 Pere Pagès, CATALONIA IS MOLT DIFERENT, 03/04/2013 - 08:33

JUAS, JUAS, JUAS... CATALUNYA FRANQUISTA, QUE BÒ LO DEL VIDEO INSTITUCIONAL!!

#9 Manel, Barcelona, 03/04/2013 - 08:16

I de les subvencions de e-noticies? No en parles? Una barbaritat i una vergonya també

#8 Joan, Badalona, 02/04/2013 - 10:12

De fet a la Xarxa el cap d'informatius del PP ex intereconomia Pablo Planas es responsable de la informació de totes le tles i radios locals

#7 Pilar, Barcelona, 02/04/2013 - 10:04

Estic d'acord amb en Gerard que els programes de la xarxa han disminuit molt els costos. El què no entenc es que gastin molts milions en obres i treguin programació. Ho enteneu?