La Punteta · 4 d'Abril de 2013. 22:09h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Per un pacte CiU-PSC

Sí, ja sé que la sociovergència en aquest país té mala fama, però si Oriol Junqueras s'entesta a no donar suport al Govern, Artur Mas ha de buscar alternatives. El que no pot ser és que, tres mesos després, tinguem el país paralitzat: el Parlament encara no ha aprovat cap llei i a la de Pressupostos -la més important de cada període de sessions- podríem aplicar allò que van dir del general Armada el 23-F: "ni está ni se le espera".

El que no pot ser tampoc és que el conseller de Presidència, Francesc Homs, es mostri convençut a TV3 que el Govern aprovarà aquest semestre els Pressupostos mentre Oriol Junqueras, gairebé a la mateixa hora, digui al Fòrum Europa que CiU "s'ha begut l'enteniment". Sobretot perquè hi ha el rum-rum que el Govern de l'Estat -és a dir: Brussel·les- permetrà finalment flexibilitzar el dèficit del 0,7 a l'1,5 que és més del doble. Si és així ja podem donar les gràcies.

Que consti que he defensat, fins ara, la posició d'Esquerra. I que quan tots els tertulians convergents pressionaven Junqueras perquè entrés al govern després de les eleccions -aquelles en què CiU va caure de 62 a 50- vaig insistir que, després que Mas demanés allò d'una "majoria excepcional" i un "govern fort" durant tota la campanya, era lògic que ERC s'ho mirés des de la barrera.

Però Esquerra vol i dol. Els republicans estan permanentment amoïnats pel què diran i aquest país necessita decisions. Fins ara les dues úniques mesures del Govern en 100 dies ha estat suprimir la paga extra als funcionaris -700 milions d'estalvi- i començar les retallades a TV3 tres anys després de la victòria de CiU. A la primera, ERC ha anunciat que els seus diputats també renuncien a la paga extra i, a la segona, Junqueras a cop de bloc.

Per això, si jo fos Mas oferiria el càrrec de conseller en cap a Pere Navarro. I si fos Pere Navarro l'acceptaria. Queda lluny l'època en què el PSC governava a la Generalitat, a l'Ajuntament de Barcelona, a la Diputació i tenia un o dos ministeris a Madrid a més de 25 diputats al Congrés.

Potser, de retruc, aconseguiríem una esquerra responsable conscient que és molt fàcil criticar les retallades, però que aquest país necessita les mateixes reformes que va fer Gerhard Schröder -un canceller socialdemòcrata, per cert- amb l'Agenda 2010 quan aquí teníem un president socialista que deia que aviat atraparíem França i Alemanya. Per això ells estan on estan i nosaltres estem on estem.

A Pere Navarro l'hem criticat tots -inclòs l'autor d'aquesta columna-, però ha aconseguit en poc temps marcar més perfil que algun dels seus predecessors: els cinc diputats díscols han quedat descol·locats després que el PSC votés a favor de la consulta al Parlament, per primer cop els socialistes catalans s'han desmarcat del PSOE a Madrid i fins i tot Carme Chacón ha quedat anul·lada com a rival.

En resum: Si ERC no vol, per què no el PSC? La consulta amb Esquerra, però el dia a dia amb els socialistes catalans perquè si no governar fins el 2014 serà un calvari digne d'una processó de Setmana Santa. Això és la geometria variable -tan enyorada per Jordi Turull, que les passa magres al Parlament- de l'anterior legislatura adaptada als nous temps.

 

Si em busques em trobaràs:

 

https://twitter.com/xriusenoticieshttp://www.facebook.com/xriusenoticieshttp://www.contralabarcelonaprogre.cat/ 

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#10 abcdari, bcn, 09/04/2013 - 12:02

Sr. Rius qui subvenciona el teu "fanzine" electrònic? El CNI habrían preparado un plan de diez millones de euros para detener la independència. El pla inclou pagar al mitjans per que publiquin notícies contra la independència i per que airegin notícies dels partits espanyolistes (per això tan C's?)

#9 don Pelayo, Barcelona, 09/04/2013 - 10:52

Rius dice verdades como puños. ERC se está convirtiendo en un partido sabiondo,q quiere chupar del bote pero sin mojarse.
Mas no va a Itaca, se va concretamente a la mierda...y solo hay dos maneras de salvar esta legislatura: PPCiU o PSCiU.

#9.1 abcdari, bcn, 09/04/2013 - 11:27

y porque hay que salvar esta legislatura?? lo que hay que salvar es el pais (Catalunya, claro) y eso no lo haremos aprobando unos presupuestos que nos van a hundir en la miseria mas absoluta (que es lo que quiere España , dicho sea de paso).

#8 abcdari, bcn, 09/04/2013 - 10:44

Sr. Rius, deixant de banda si un periodista ha de fer o no aquest tipus de consells, el que proposa es un pacte de perdedors per Catalunya. A les darreres enquestes tan CIU com PSC baixen. Quina mena de lideratge es aquest? per anar a on? dos perdedors per que Catalunya perdi encara mes?

#7 abcdari, bcn, 09/04/2013 - 10:41

A més de molts polítics sembla que hi ha molts periodistes que tampoc saben quina es la situació. No cal pactar ara amb uns o ara amb altres (el PSC que jo sàpiga encara no té clar que vol) el que cal es anar directes a un estat independent: es el que vol la majoria del poble. No cal jugar més.

#6 Overseas, London, 06/04/2013 - 20:57

Sr Rius, com diu el Josep de Lleida ens cal seriositat. No és el mateix tenir dèficit en època de vaques flaques que en època de vaques grasses. Es pot parlar seriosament de temes econòmics amb un estat que ha amagat durant anys les balances fiscals? Ens hem de resignar a la situació actual?